Now Reading
Evaluarea somnului cu ajutorul ceasurilor inteligente

Evaluarea somnului cu ajutorul ceasurilor inteligente

Revista Psychologies
evaluarea-somnului-cu-ajutorul-ceasurilor-inteligente

Calitatea somnului este un indicator important în evaluarea stării generale a sănătăţii. Medicii au stabilit de-a lungul timpului ca fiind ideal un program de somn de 8 ore, în cazul persoanelor adulte. Un somn mai lung, dar şi unul mult mai scurt vor avea influenţe nefaste pe termen lung asupra creierului, în special.

În ziua de astăzi, confruntaţi cu stresul din ce în ce mai accentuat, cu prezenţa tot mai îndelungată a ecranelor, dar şi cu munca prelungită, oamenii ajung să doarmă din ce în ce mai puţin şi din ce în ce mai prost, faţă de înaintaşii lor.

Ce probleme se pot depista

Din fericire, pentru a preîntâmpina eventualele probleme de sănătate, există pe piaţă ceasuri smartwatch care dispun de funcţii ce permit evaluarea calităţii somnului. Acestea se calibrează pe mână şi se conectează la telefonul mobil prin bluetooth. Prin descărcarea aplicaţiei respective, se vor putea stoca toate informaţiile.

Aceste smartwatch-uri pentru adulţi măsoară atât durata somnului, cât şi fazele acestuia (somn uşor, somn profund şi somn REM). Pentru a oferi rezultate cât mai aproape de adevăr, ceasurile utilizează senzorii de monitorizare a ritmului cardiac şi de detectare a nivelului de oxigen din sânge (SpO2). Astfel, se pot descoperi probleme precum sforăitul sau apneea, aceasta din urmă fiind o problemă medicală pe care mulţi oameni nici nu ştiu că o au, iar netratată, poate duce la complicaţii cardiovasculare, neurologice sau metabolice.

Modele de ceasuri recomandate pentru evaluarea somnului

Pentru evaluarea cât mai corectă a calităţii somnului, Xkids.ro recomandă trei smartwatch-uri, de la branduri diferite:

Samsung Galaxy Watch 3

Înregistrează ciclurile REM, somnul profund şi timpul total de somn, ajutând în acest fel la îmbunătăţirea calităţii odihnei. În plus, datorită asocierii Samsung cu Fundaţia Naţională pentru Somn, pe fiecare dispozitiv se primesc informaţii educaţionale şi sfaturi legate de somn.

Apple Watch 5

Este un ceas inteligent perfect pentru monitorizarea somnului. Se utilizează împreună cu aplicaţia Somn. Purtat la mână în timpul nopţii, va monitoriza activitatea, iar a doua zi, din aplicaţie, se vor vedea tendinţele şi punctajele. Astfel, se pot compara rezultatele înregistrate în ultimele 14 zile.

Huawei Watch GT 2 Pro

Detectează automat când posesorul său adoarme sau se trezeşte, dacă este în somn uşor sau profund. Datele se vor sincroniza şi vizualiza în aplicaţia Health. Oferă informaţii importante despre fazele şi calitatea somnului, acordând de fiecare dată un punctaj în funcţie de ritmul cardiac şi de respiraţie. Ceasul inteligent poate să ajute la diagnosticarea a 6 tipuri comune de tulburări ale somnului, oferind sugestii pentru o odihnă mai bună.

În cazul unor punctaje joase înregistrate în privinţa calităţii odihnei, este necesară o programare la medicul specialist. Pe baza datelor obţinute de ceasurile inteligente, acesta poate pune un diagnostic precis, în unele cazuri nemaifiind necesară monitorizarea care se realizează în aceste cazuri atât în cadrul unităţilor spitaliceşti, cât şi la domiciliu.

În concluzie, verificarea calităţii somnului ar trebui să fie făcută de fiecare persoană, având un rol important atât în prevenţia şi diagnosticarea diverselor boli, dar şi în îmbunătăţirea odihnei celei de toate nopţile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top