Now Reading
HYGGE – în căutarea fericirii cotidiene

HYGGE – în căutarea fericirii cotidiene

hygge-în-căutarea-fericirii-cotidiene

Hygge este una dintre cele mai profunde valori daneze și parte importantă din cultura lor. Pentru danezi nimic nu este mai normal decât să-și umple o cană de ceai sau cafea și bolul cu dulciuri, să aprindă câteva lumânări și să se lase în mrejele celei mai preferate discipline naționale: Hygge.

HYGGE – în căutarea fericirii cotidiene… Scriu acest articol cu o oarecare nostalgie, pentru că mă conectează la țara ce îmi dă sentimentul de „acasă”: Danemarca. Am trăit mai bine de 20 de ani în acest loc minunat și drag, în care am învățat așa de multe și în care m-am împlinit și maturizat.

Îmi tresare și acum inima când aud imnul danez, sau când citesc/ aud ceva deosebit legat de această țară și oamenii ei.

Am preluat de acolo foarte multă cunoaștere și obiceiuri ce mi-au plăcut și care au devenit parte din identitatea mea. HYGGE este printre ele: un obicei de mare valoare în viața mea, pe care mulți oameni chiar nu îl înțeleg, deoarece nu este ușor de explicat și nu se poate învața ca pe o poezie. Se integrează cu timpul prin practică, până devine parte din tine.

Să învățăm să ne găsim fericirea

Hygge este una dintre cele mai profunde valori daneze și parte importantă din cultura lor.

Pentru danezi nimic nu este mai normal decât să-și umple o cană de ceai sau cafea și bolul cu dulciuri, să aprindă câteva lumânări și să se lase în mrejele celei mai preferate discipline naționale: Hygge.

Vremurile pe care le trăim ne arată în mare măsură cât este de important să învățăm să ne găsim fericirea cotidiană pe care mulți oameni o amână, nedându-i prea mare importanță. De aceea, hygge poate veni ca o mare inspirație în acest sens.

În cele ce urmează, am ales să împărtășesc câteva idei legate de acest fenomen, care în ultimii ani a devenit un trend internațional.

Dar ce este hygge? O definiție complexă

Explicarea noțiunii de hygge nu este tocmai ușoară pentru că ea ține de trăire și ambianță. E acel sentiment de siguranță și de “acasă”, o stare de bine și de flow.

Hygge cere conștientizare, o anume liniștire și abilitatea nu doar de a fi într-un anumit moment, ci de a-l savura.

De aceea, mulți oameni percep hygge ca pe un sentiment, pentru că dacă nu ai simțirea în hygge, nu folosești cuvântul corect. Aș spune că cel mai important aspect pe care îl obține omul prin hygge este starea de bine: un amestec de confort, fericire, mulțumire, siguranță, familiaritate, liniștire, simplitate.

Hygge este – printre altele – o artă de a crea intimitate: cu sine, cu cei dragi, cu căminul tău. Poate fi vorba despre un moment scurt și normal sau ceva de durată și extraordinar, însă întotdeauna plăcut, încântător, confortabil fizic și psihic.

Un obicei de a crea fericire, nu strategie de viață

Hygge nu este un concept sau strategie de viață, ci mai degrabă un obicei de a crea fericire cotidiană prin diverse mici ritualuri devenite așa de familiare ca mâncatul sau spălatul pe dinți.

Citește continuarea articolului pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top