Now Reading
Cum recunoști primele semne de burnout și când trebuie să ceri ajutor?

Cum recunoști primele semne de burnout și când trebuie să ceri ajutor?

Revista Psychologies
cum-recunoști-primele-semne-de-burnout-și-când-trebuie-să-ceri-ajutor

Sindromul de burnout este asociat unor modificări afective și cognitive semnificative, ce pot cauza depersonalizarea individului, afectarea legăturilor din cercurile sale sociale, dar și reducerea nivelului de randament avut la locul de muncă. 

Persoanele care se confruntă cu această problemă își pot pierde motivația și energia, resimțind secundar senzații puternice de ineficiență și detașare, dublate uneori de stres ridicat, depresie sau chiar tendințe suicidale. 

Poți afla mai multe despre cum poți recunoaște manifestarea acestui sindrom, precum și soluțiile pe care le ai la îndemână, pentru a preveni și trata efectele burnout-ului asupra calității stilului de viață:

Ce cauze pot declanșa un burnout? 

Acest sindrom, recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății, este identificat în cazul persoanelor care ocupă poziții în anumite domenii de activitate ce implică o responsabilitate uriașă: pompieri, medici, avocați, manageri, arhitecți, IT-iști, ingineri etc.

Stresul profesional reprezintă principala cauză al burnout-ului la locul de muncă. Iată cum poate ajunge un angajat să se confrunte cu niveluri de stres foarte ridicate, cauzate de activitatea profesională pe care o are:

  • volumul prea ridicat de muncă, ce implică un program de lucru prelungit la birou,
  • presiunea constantă pe care o resimte, venită din partea superiorilor săi, 
  • dificultatea task-urilor pe care le are de rezolvat și lipsa unor sfătuitori,
  • timpul mult prea redus pentru a putea îndeplini cu brio task-urile ce îi revin, 
  • nerecunoașterea meritelor individuale pentru un succes înregistrat etc.

În contextul pandemiei de Covid-19: 

  • expunerea în fața unei izolări prelungite,
  • desfășurarea activității într-un mediu impropriu, 
  • lipsa garanțiilor, privind întoarcerea la birou etc.

Secundar, insomniile, lipsa poftei de mâncare și episoadele de anxietate, elemente determinate de gestionarea precară a stresului profesional, contribuie la formarea unui cadru propice pentru dezvoltarea și manifestarea sindromului de burnout. 

Care sunt primele semnele ale unui burnout? 

Primele trei semne ale burnout-ului sunt epuizarea mentală, detașarea și ineficiența. Este important de precizat faptul că acestea sunt dificil de asociat sindromului de burnout, fără un consult de specialitate.

Epuizarea mentală, dublată adesea de cea fizică, reprezintă unul dintre semnele incipiente ale burnout-ului. Lipsa de vlagă este sesizabilă de la primele ore ale dimineții, având ca motiv de multe ori și faptul că stresul profesional afectează foarte multe calitatea somnului. 

De altfel, terminarea unor task-uri este mult mai greu de realizat, iar percepția față de eșec îl determină pe angajatul cu burnout să renunțe mult mai ușor, în loc să își dorească o reluare a întregului proces, pe baza unui anumit nivel de motivație. 

Astfel, epuizarea mentală cronică îl determină pe acesta să se detașeze de anumite aspecte profesionale, precum implicarea proactivă în ședințe și proiecte, participarea la activități extracurriculare, susținerea colegilor noi în etapa de probă prin care aceștia trec etc.

Or toată această sumă de răspunsuri, în fața stresului profesional cu care se confruntă angajatului, cauzează într-un final reducerea semnificativă a eficienței la locul de muncă. De altfel, angajatul cu burnout petrece mai mult timp la birou, pentru a recupera orele pierdute, pe baza lipsei de eficiență dovedite în timpul orelor de lucru legale. 

Semne secundare ale sindromului de burnout: 

  • hiperactivitate, 
  • irascibilitate,
  • pesimism,
  • lipsa de perspectivă,
  • scăderea libidoului,
  • sedentarism,
  • igienă personală precară,
  • consum excesiv de alcool și droguri, 
  • modificări ale programului de somn,
  • anularea relațiilor sociale extracurriculare etc.

Cum poate fi prevenită dezvoltarea burnout-ului?

Dacă îți dorești ca aceste probleme să nu afecteze calitatea stilului tău de viață, iată o serie de recomandări simplu de pus de practică: 

  • Identifică stresorii cu care te confrunți la locul de muncă și construiește un plan pentru a reduce pe cât de mult posibil nivelul acestora. 
  • Lucrează la o structură a programului de lucru, astfel încât să poți lucra mult mai eficient în prima parte a zilei și să poți evita cu mai multă simplitate întârzierea livrării task-urilor. 
  • Include pauzele pe întreaga perioadă a programului de lucru, astfel încât să te poți deconecta constant (chiar și pentru intervale reduse) de activitatea practicată. 
  • Concentrează-te pe continuarea progresului, nu doar pe îndeplinirea obiectivelor, astfel încât să poți avea o satisfacție profesională cu un caracter continuu, sesizabilă zilnic. 
  • Deconectează-te complet la finalul zilei de lucru și ocupă-te exclusiv de activitățile care îți oferă o adevărată plăcere: sportul, drumețiile, ieșirile în oraș cu prietenii, filmele și serialele, pescuitul etc.

Când trebuie să ceri ajutor de specialitate?

Simți că stresul profesional afectează într-un mod semnificativ randamentul tău la locul de muncă, dar și viața de după birou? În cazul în care măsurile prin care se poate preveni burnout-ul nu aduc rezultatele scontate, nu ezita să ceri ajutorul de specialitate. 

Apelează cu încredere la serviciile de psihiatrie online, pentru a beneficia de opinia și expertiza specialiștilor. Programează rapid o consultație online și beneficiază de recomandările pe care experții le pot face, pentru gestionarea corectă a burnout-ului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top