Now Reading
Impactul culorilor şi cum ne pot stimula acasă

Impactul culorilor şi cum ne pot stimula acasă

Revista Psychologies

În fiecare zi, suntem înconjurați de culoare, atât acasă, cât și afară, de la natură, oameni sau clădiri. Te-ai gândit că diferitele nuanțe îți pot influența starea spirituală și energia? Iată care sunt culorile care pot aduce mai multă vigoare chiar la tine acasă.

Baia cea revigorantă

Baia este locul în care începi ziua şi în care te energizezi. În același timp, este locul în care îți eliberezi corpul și mintea seara, la duș, pentru a dormi mai liniștit pe parcursul nopții. Astfel, un aranjament atât ordonat, cât și estetic al încăperii te va ajuta să începi ziua plin de energie, dar și să o închei într-o notă optimistă.

De obicei, în baie predomină albul, mai ales dacă ne referim la obiectele sanitare. Acesta semnifică puritate, curățenie, linişte, pace și induce ideea de SPA chiar la tine acasă. De exemplu, un lavoar de baie alb, indiferent de forma sa (ovală, dreptunghiulară sau de trapez), se va încadra armonios cu aspectul general al camerei. În schimb, gresia sau prosoapele pot contrasta cu restul lucrurilor printr-o nuanță de albastru sau verde care să amintească de apele calde ale mării și de briza plăcută a vacanțelor.

Bucătăria plină de energie

În amenajarea bucătăriei, sunt preferate, de obicei, albul și nuanțele deschise de bej și gri. Ele conferă camerei ideea de mai mult spațiu, curățenie și luminozitate. Pentru un plus de vitalitate, alege o pată de culoare în concordanță cu personalitatea ta: o variantă rece albastru, verde, mov sau una caldă portocaliu, galben, roșu. 

O vază cu flori, un ghiveci sau un set colorat de pahare vor oferi prospețime și însuflețire. Vei aduce un plus de vigoare, dar și de calm în jurul tău în funcție de preferințele tale. Iar atmosfera din bucătărie și culorile bogate ale mâncărurilor pregătite vor da tuturor o stare de bine și de satisfacție.

Camera de zi, loc pentru toată familia

În această cameră petreci o bună parte din zi, mai ales dacă încă lucrezi de acasă sau obișnuiești să practici anumite hobby-uri. Alege câteva obiecte în nuanțe de albastru și verde, deoarece se asociază cu natura efervescentă.

În schimb, galbenul și portocaliul oferă un plus de inspirație pentru activitățile curente. Acestea vor influența pozitiv starea de bine, vor stimula puterea de concentrare și creativitatea. Un tablou expresiv, un sticker de perete sau un ceas colorat vor însufleți spațiul și vor crea o nouă dimensiune. De asemenea, în camera de zi poți organiza și un spațiu dedicat meditației unde să folosești tonuri mai deschise care îndeamnă la calm și relaxare.

Dormitorul cel odihnitor

Dormitorul este asociat cu somnul și regenerarea. Optează pentru nuanțe care semnifică liniște și calm, dar care te revigorează dimineața următoare. O cromatică bazată pe albastru și verde, de intensitate medie, și un iluminat care amintește de răsărit și asfințit te vor ajuta să intri în ritm cu ciclurile naturale ale somnului.

În schimb, pentru dormitorul copilului, alege culori vesele care stimulează creativitatea, distracția și învățarea prin încercare. De exemplu, oferă-i acestuia posibilitatea să se joace și să își exerseze abilitățile cu diferite vopsele pe un perete lavabil. Pentru un plus de amuzament, te poți alături celui mic pentru a redescoperi copilul din tine.

Holul, legătura cu restul casei

Chiar dacă nu este o încăpere propriu-zisă, holul reprezintă primul contact cu interiorul casei. Dacă este bine luminat, va crea impresia unui spațiu aerisit și generos. Nuanțele deschise de gri sau bej vor amplifica ideea de multidimensiune și vor oferi o notă distinctă. Adaugă personalitate holului printr-un tablou vesel sau un obiect decorativ care să contrasteze cu celelalte pentru a evita monotonia.

Culorile fac parte integrantă în viața de zi cu zi și ne influențează starea de spirit. Folosite în avantajul nostru, putem să ne regăsim mai ușor armonia interioară, precum și cu mediul înconjurător. Tu ce culori preferi pentru a-ți însufleți casa?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top