Now Reading
Anatomia ironiei

Anatomia ironiei

Revista Psychologies

ironie, limbaj
Capacitatea de a fi ironic nu este o calitate innascuta. Cine aspira sa fie la fel de spiritual precum Sean Connery trebuie sa isi exerseze creierul, mai precis lobul prefrontal, si abilitatile sociale. Ironia este rezultatul sanatos al combinatiei dintre nivelul cognitiv si cel social al fiintei noastre.

In Israel s-au facut studii asupra a 25 de subiecti cu afectiuni ale lo­bu­lui prefrontal. Dupa ce au ascultat mai multe po­vestiri – unele sarcas­tice, altele pe un ton neutru –, par­ticipantilor li s-au pus intrebari cu privire la pasajele iro­nice.

S-a desco­perit ca subiectii cu probleme ale lobului prefrontal au avut cele mai mari probleme in a re­mar­ca sarcasmul.
Aceasta parte a creierului controleaza per­so­na­litatea si com­portamentul nostru social.

Conform autoarei coordonatoare, Si­mone Shamay-Tsoory, „o leziune in oricare dintre zonele creie­rului poate bloca sesi­zarea ironiei. De ce? Pentru ca o problema in a intelege o anumita situatie sociala poate duce si la dificultati in a inte­lege limbajul”. Iata, asadar, o noua dovada a legaturii dintre limbaj si felul cum ne percepem si ii percepem pe ceilalti.

 www.apa.org
Foto: dreamstime.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top