Now Reading
Ce nu știi despre trecutul tău (și trebuie să afli)

Ce nu știi despre trecutul tău (și trebuie să afli)

Trăim în plină revoluție tehnologică, discutăm tot mai des despre modul în care schimbările climatice ne-ar putea afecta viitorul, dar, cu toate acestea, nimic nu ne trezește interesul mai mult decât trecutul.

În 2007, trei colecționari de fotografie au achiziționat în mod separat, în cadrul unei licitații, mii de filme foto, niciodată developate. Fotografiile fuseseră realizate de Vivian Maier, care a lucrat întreaga sa viață ca bonă, dar care în timpul liber își asuma rolul de fotograf amator. Pasiunea sa a rămas un secret, așa că fotografiile – realizate pe străzile din Chicago – nu au fost niciodată cunoscute publicului și nici măcar apropiaților lui Maier, până la momentul licitației amintite.

Ce face această poveste interesantă? Ei bine, s-a dovedit că Vivian Maier nu era o simplă dădacă, ci un fotograf talentat – printre primii care au realizat fotografii de stradă (street photography). Lucrările, ținute ascunse atâta vreme, au ajuns cunoscute pe internet, iar întreaga poveste a dat naștere unui documentar de succes, Finding Vivian Maier, despre viața ei și secretele nebănuite pe care le descoperim în trecut.

Traumele bunicilor ne-ar putea afecta și pe noi

Te-ai gândit vreodată că astfel de secrete ar putea ascunde chiar propria ta viață? Lucruri neștiute, dar care fac parte totuși din povestea ta? Potrivit unui articol publicat în revista Discover, doi cercetători de la Institutul Cajal din Madrid au început să studieze, în 1992, modul în care experiențele de viață ale înaintașilor din familia noastră, în special traumele trăite de aceștia, ne pot influența propria existență.

Cei doi consideră că nu doar predispoziția pentru anumite afecțiuni este transmisă genetic, ci chiar bagajul emoțional. Astfel, dacă bunicii au avut o copilărie traumatizantă, au trăit experiența războiului sau au trecut prin episoade de depresie, există șanse ca trăirile lor să fie cunoscute și de urmași.

De ce sunt importante testele genetice

Asta ne aduce la discuția despre astfel de teste și analize genetice, cunoscute de ceva vreme în alte țări, dar o noutate pe piața serviciilor medicale și de well-being din România. Acest tip de analizele genetice reprezintă un set de investigații care te ajută să previi diferite afecțiuni și să îți construiești o alimentație sănătoasă, prin identificarea predispozițiilor și variațiilor genetice, adică a informației pe care o purtăm în ADN încă de la naștere. Investigațiile au la bază cele mai noi tehnologii, care permit testarea acelor gene asociate cu o problemă de sănătate sau alta, cu nutriția sănătoasă, problemele de greutate sau cu performanța sportivă.

De ce este important acest tip de test? Pentru că, spre deosebire de istoricul medical al familiei, care se oprește la generația bunicilor sau a străbunicilor, acesta oferă mult mai multe informații despre bagajul nostru genetic, care conține o moștenire primită de la mai multe generații.

În acest mod, am putea găsi explicații pentru diferite probleme de sănătate cu risc crescut de apariție, putând beneficia astfel de tratamente personalizate. În același timp, astfel de teste genetice permit și un mai bun control al greutății, fiind indicate tuturor persoanelor care doresc să își optimizeze obiceiurile alimentare și stilul de viață.

Dacă interesul tău pentru trecut merge chiar mai departe, ți-ai putea satisface curiozitatea construind un arbore genealogic. Vei avea, bineînțeles, nevoie de discuții amănunțite cu seniorii familiei, de muncă de cercetare printre registre vechi, dar ți-ar putea fi de ajutor și câteva aplicații online simpatice.

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top