Now Reading
Cum a intrat tehnologia în viața noastră. Îți amintești care au fost primele tale gadgeturi?

Cum a intrat tehnologia în viața noastră. Îți amintești care au fost primele tale gadgeturi?

Potrivit revistei Time, printre cele mai importante gadgeturi din toate timpurile se numără computerele Macintosh și IBM, aparatele foto Kodak, Sony Walkman, iPhone și iPod, dar și fonograful. Lista este mult mai lungă și e un bun prilej să ne amintim cum a intrat tehnologia în viața noastră și cum a schimbat chiar și obiceiurile celor mai atehnici dintre noi.

Gadget = obiect mic, ingenios construit, de valoare și utilitate neînsemnate. Asta zice Dicționarul explicativ al limbii române și, de multe ori, cu acest sens utilizăm termenul. În limba engleză, însă, cuvântul gadget a început să fie utilizat în sens mai larg, așa încât pe lista gadgeturilor găsim inclusiv segway-ul (bicicletă electrică specială, cu auto-echilibru) și pianul digital.

Până la biciclul electric, însă, care a ieșit în lume în 2001, tehnologia ne-a convins că ne poate face viața ușoară prin intermediul altor inovații, multe dintre ele considerate, pe bună dreptate, istorice. Pe care dintre acestea le-ai folosit la vremea lor?

  1. Aparatele foto Polaroid

Înainte de Instagram, fotografiile “la minut” erau obținute cu Polaroid, aparatul foto cu film instant. Primele aparate Polaroid au apărut în 1948, când Edwind Land, inventatorul, a arătat lumii modelul 95 Land Camera. Astăzi, poți obține instantanee cu aparatele Fujifilm Instax sau Lomography.

  1. Mini-casetofonul Walkman

Sony Walkman a fost, la vremea lui, unul dintre cele mai populare gadgeturi. Apărut încă din anii ‘70, mini-casetofonul a putut fi găsit pe piață până în 2010, în variante îmbunătățite față de cea inițială.

  1. Motorola Droid

Înainte ca sistemul Android să fie prezent pe un număr atât de mare de telefoane, Android era sinonim cu Motorola Droid, cu toate că sistemul apăruse înaintea acestui telefon. Lansat în 2009, Motorola Droid era un smartphone de tip slider (cu deschidere), cu touchscreen mare și tastatură obișnuită (qwerty).

  1. Țigara electronică

Țigara electronică, gadgetul care înlocuiește țigările clasice, este o invenție care poartă semnătura farmacistului și inventatorului chinez Hon Lik. Primele dispozitive au apărut pe piață în 2004, în China, în următorii doi ani fiind disponibile și în Europa și Statele Unite. Astăzi, în multe țări, printre care România și Japonia, locul țigării electronice este luat de IQOS, dispozitivul pentru fumat care încălzește tutunul, fără să îl ardă, și care face, astfel, uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut.

Spre deosebire de țigara electronică, care funcționează cu doze lichide, IQOS conține tutun în aceeași formă cu țigara clasică, de care se apropie și datorită și gustului autentic și formei HeatSticks-urilor.

  1. Nintendo

Nintendo este un nume binecunoscut printre amatorii de jocuri video, istoria companiei care produce consolele cu care s-a jucat generația anilor ‘90 începând, de fapt, în 1889, în Japonia. Multă vreme, cei de la Nintendo au realizat cărți de joc și jucării, după care, începând cu anii ‘70, au intrat în lumea jocurilor electronice.

Ce alte gadgeturi care au făcut istorie crezi că ar trebui să se regăsească pe listă?

Sursa foto: Shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top