Now Reading
Fericirea romanilor trece prin sufragerie

Fericirea romanilor trece prin sufragerie

Revista Psychologies

Atentie! Urmeaza un articol serios despre fericire.

Te-ai intrebat vreodata daca esti fericit(a)? Te-ai gandit, la un moment dat, ce inseamna fericirea? Crezi ca romanii sunt mai degraba fericiti sau nefericiti? „La nivel declarativ, formal, fericirea este legata de implinire personala, ceea ce implica: bunastare familiala – relatii bune cu rude, niciunul din cei apropiati nu sufera de probleme grave de sanatate – si un nivel de trai pe masura asteptarilor.

In viata de zi cu zi, fericirea este asociata cu o stare de multumire in repaus, de obicei dupa Indeplinirea unei sarcini cu puternice intelesuri personale sau atingerea unui obiectiv”, spune sociologul Barbu Mateescu.

Despre fericirea ca o stare de multumire vorbeste si antropologul Vintila Mihailescu. „Fericirea este, poate, mai degraba multumire; fericirea e pentru boieri, ca sa spun asa. Cuvantul este, desigur, si cunoscut si inteles, dar nu prea se face abuz de el, iar <<cautarea fericirii>> nu prea intra in preocuparile curente ale romanilor”, subliniaza Vintila Mihailescu, profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA), unde are functia de director al departamentului de Sociologie din cadrul facultatii de Stiinte Politice.

El adauga ca, de regula, romanii sunt destul de usor de mulțumit, mai ales cand starea lor de satisfactie este corelata cu familia. „As zice ca romanii stiu sa fie multumiti – si se multumesc destul de usor, cu destul de putin. Dar multumirea lor este, de regula, una privata, in spatiul familiei, al rudelor, al vecinilor și/sau al prietenilor. In mod oarecum paradoxal, romanii tind sa fie insa excesiv de nemultumiti in spatiul public si oricand vine vorba de stat, institutii si, in general, de <<ceilalti>> din afara cercului lor apropiat”, apreciaza Vintila Mihailescu.

Fericirea este, in afara locurilor de munca, una dintre preocuparile constante ale echipei eJobs România, asa ca ne-am gandit sa lansam campania „Happy la job”. Demersul eJobs Romania isi propune sa arate cum percep și cum traiesc romanii fericirea, in fiecare zi. In perioada urmatoare, vom incerca sa-i provocam pe romani cu informatii si activitati inedite, care vor avea in centrul lor conceptul de fericire.

 

 

Citeste mai mult aici

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top