Now Reading
Terapie în pandemie

Terapie în pandemie

Revista Psychologies
terapia-prin-arta

A fi un artist nu este același lucru cu a face o carieră din arta ta.

Cu toții știm că industria muzicală a fost afectată odată cu restricțiile impuse de pandemie. Mai toate concertele au fost anulate, sălile de spectacol au fost și ele închise, planuri pentru noi albume au fost brusc încheiate, și nu pare că lucrurile se vor regla prea curând. Însă dincolo de aspectele financiare, toate aceste probleme au însemnat pentru mulți dintre artiști un val de anxietate, burn-out, depresie sau adicție.

Despre cum pot depăși aceste probleme, despre terapie online, sfaturi și multe altele, am povestit cu Mihaela Ivan Holtz, doctor în psihologie clinică, mutată în California din 1991 și care lucrează în industria muzicală ajutând artiștii din Los Angeles să depășească probleme psihice cu care aceștia se confruntă. Mihaela Ivan va participa la un panel despre Sănătatea mentală în vremuri pandemice, în cadrul conferinței Mastering The Music Business – prima și singura conferință din România pe teme din industria muzicală – care se va întâmpla anul acesta, în perioada 29-31 iulie, în mediul online.

Pandemia a prins-o pe Mihaela în Los Angeles. Cu toții așteptau să fie anunțat oficial the lockdown”, ceea ce s-a și întâmplat pe 17 martie. Deși a simțit din prima clipă că se confruntă cu vremuri și teritorii necunoscute, prima decizie a fost să transfere toți clienții online.

„Terapia online? Nu mi-a venit sa cred… Terapia este un proces intim si personal. Clienții mei, artiștii, sunt oameni adânci și pasionați. Au nevoie de o experiență terapeutică adevărată. În plus, relațiile terapeutice sunt la baza vindecărilor şi trasformărilor emoționale.”

  1. Cum a fost pentru artiști? Au apelat mulți la tine? La sprijinul și ajutorul specialiștilor?

Pentru artiști, chiar actul de a veni la terapie este o parte din vindecare și transformare emoțională. Drumul până la biroul meu. Momentele tăcute cu ei înșiși în sala de așteptare. Locul în care aleg să stea în camera de terapie. Ei își creează spațiul emoțional și creativ în biroul meu. Este un întreg ritual care îi pregătește pentru ca terapia să fie eficientă.

Dar, pe neașteptate și în mare grabă, am fost nevoiți să transferăm psihoterapia în spațiul virtual. Artiștii care au dorit să își continue transformarea emoțională și-au asumat șansa și s-au prezentat în spațiul online. Aveau de ales între a renunța sau a se adapta. Şi au ales să continue. La nivel intuitiv au simțit că au nevoie de psihoterapie mai mult ca niciodată. Dar, în aceeași măsură, unii au decis că spațiul virtual nu este pentru ei.

Cu fiecare sesiune virtuală am descoperit noi modalități de conectare și de colaborare. Am realizat că psihoterapia este posibilă și în spațiul online. Nu este la fel. Nimic nu poate înlocui conexiunea om-la-om. Dar este ceea ce avem acum. Și, împreună, învățăm că terapia este posibilă și așa. Este diferit, dar funcționează.

Există o parte bună în toate acestea! Pot vedea cum, în viitor, clienții vor beneficia în continuare de psihoterapie online atunci când călătoresc pentru filmări, în turnee sau când se retrag la casa de vacanță pentru a scrie. Artiștii au o mulțime de întreruperi în terapie datorate naturii muncii lor. Dar psihoterapia, pentru a fi eficientă, necesită continuitate. În viitor, artiștii vor putea sa aleagă între terapie în persoană sau în virtual.

  1. Care au fost principalele lor îngrijorări și cum ai reușit să-i ajuți într-un context atât de instabil și plin de necunoscute? Care a fost efectul pandemiei asupra sănătății lor mentale?

Pandemia a luat pe toată lumea prin surprindere. Artiști aflați în mijlocul producției și totul s-a oprit brusc. Artiști programați pentru turnee sau gata de filmări cu studiourile, acum sunt în așteptare – nu știu dacă sau când vor putea continua. Și artiști care încă își dezvoltă cariera se întreabă dacă mai există o șansă pentru ei să aibă o carieră artistică.

Totul rămas în suspans… atâtea planuri și vise. Multe necunoscute. Multe întrebări. Nu există încă suficiente răspunsuri. Deci, da, îngrijorările, temerile și îndoielile sunt reale.

Acestea sunt vremuri care ne încearcă pe toți. Dar artiștii sunt oameni pasionați, devotați și mari visători. Sunt hotărâți, dedicați și perseverenți. Pasiunea lor îi va ajuta să-și găsească drumul în marele necunoscut.

Acum, patru luni mai târziu, online-ul este încă singura opțiune de terapie. Izolarea, depresia, anxietatea și adicțiile sunt în creștere din cauza noilor circumstanțe. Viața lor creativă are de suferit acum mai mult ca niciodată.

  1. Crezi că mutarea în virtual a concertelor, a actului artistic, se poate întoarce în vreun fel sau altul împotriva artistului? Îmi imaginez că legătura dintre public și artist, dintr-o sală de spectacole, este de neînlocuit.

Cred că depinde de artist. Pentru unii, fiind online – la audiții sau spectacol – beneficiază de un spațiu în care nu au de a face cu tracul (anxietatea de scenă). Au șansa să vadă ce sunt cu adevărat capabili să facă atunci când anxietatea dispare. Își pot descoperi cu adevărat talentele. Pentru alții, conexiunea cu publicul în timp real este atât de importantă încât este dificil să fie online. Aceștia sunt artiștii care prosperă cu adevărat în relația directă cu publicul.

Cel mai important este să fii conștient de calitățile și limitele personale. Așadar, puteți lucra cu punctele voastre forte, cu punctele slabe și realitatea lumii în care trăiți. Nu puteți merge împotriva limitărilor, dar puteți lucra cu ele.

Deci nu cred că lumea virtuală ar putea să se întoarcă împotriva artistului. Artiștii doar trebuie să îmbrățișeze schimbările lumii. Ei trebuie să lucreze cu ceea ce au pentru a continua să creeze și să se conecteze cu publicul lor. În acest moment, publicul este online. Dar, îmi imaginez, la un moment dat că artiștii se vor întoarce în sălile de spectacol. Încă nu știm cum vor arăta schimbarile. Trăim un timp istoric.

Poate că schimbările pe care le întâmpinăm sunt răspunsurile la atâtea probleme cu care se confruntă lumea. Și tu, artistul, ai puterea de a face artă care să vorbească despre provocările noastre umane. Artistul poate fi o parte din aceste schimbări și să contribuie cu arta sa la aceste schimbări.

Terapia îi ajută să facă față pierderilor cauzate de pandemie. Să rămână conectați cu creativitatea lor. Să identifice opţiuni realiste în cariera lor artistică.  Îi ajută să exprime sentimente dificile, astfel încât aceste sentimente să nu îi copleșească. De asemenea, conflictele emoționale pe care le-au avut înainte de pandemie, acum sunt și mai exacerbate. Acum este o oportunitate să lucreze cu aceste conflicte emoționale care nu le permit să trăiasca din plin.

  1. Ce sfaturi ai da unui artist la început de drum care își pierde speranța că va mai putea să se exprime în fața publicului?

Pentru unii artiști, aceste vremuri sunt o oportunitate de încetinire, redescoperire sau reconectare cu ei înșiși. Pentru alții, este o perioadă de izolare și de pierdere a factorilor stimulanți care le-a afectat inspirația și creativitatea. Dar cel mai important este să fii conștient cum te afectează ca artist, pentru a găsi modalități de a merge mai departe.

Necunoscutul este mare, dar nu este necesar să vezi toată calea cu claritate pentru a ajunge undeva. Doar fă-ți pașii zi de zi. Conectează-te cu alți artiști. Rămâi în legătură cu comunitatea artistică în orice mod poţi. Caută ajutor în psihoterapie, manageri, grupuri de sprijin. Da, lumea se schimbă și artistul trebuie să rămână flexibil. Găseşte modalități de a rămâne conectat la energia ta creativă şi de a-ți cultiva inspirația.

Uneori, artiștii creează cu o viziune în minte. Alteori, descoperă ce creează pas-cu-pas. Vremurile necunoscute trebuie de asemenea descoperite pas-cu-pas. Dar nu înceta să te prezinți în artă şi lumea artistică în orice mod poți. A face o carieră din artă nu este ușor, fără îndoială. Dar, dacă decizi să ai o carieră artistică, atunci trebuie să te dedici cu tot sufletul şi să faci față tuturor dificultăților care vin la pachet cu această decizie.

Pe măsură ce lumea se schimbă, cred că este foarte important ca artiștii să găsească modalități de a ieși din zona lor de confort. Să se reinventeze. Da, există pierderi mari. Pierderea lumii în care trăim așa cum am știut-o. Dar, în cele din urmă, artiștii își vor găsi căile. Arta va continua să existe. Oamenii vor dori în continuare muzica, filmele, pictura… Doar că nu știm încă ce formă vor lua expresiile artistice.

  1. Dacă ai scrie o carte care să vorbească despre viața artiștilor în pandemie ce titlu ar avea?

Acum ca Niciodată!”. O carte care să inspire artiștii să continue să creeze în aceste timpuri extrem de diferite.  Arată-te în arta ta acum ca niciodată. Lucrează cu emoțiile tale acum ca niciodată. Conectează-te cu comunitatea ta creativă, acum ca niciodată.

  1. Lasă o întrebare retorică pentru toți creativii care te vor citi în acest articol.

Mult timp de acum încolo, când vei fi bătrân și vei dori să spui o poveste despre modul în care ai supraviețuit pandemiei și ai continuat să creezi sau să performezi, ce ai spune?

Puteți afla mai multe detalii și puteți citi mai multe articole interesante scrise de Mihaela Ivan Holz pe site-ul ei: https://creativemindspsychotherapy.com/

Mihaela Ivan Holtz scrie constant și pe Stage 32, o platformă dedicată artiștilor și profesioniștilor din film, teatru și televiziune din toată lumea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top