Now Reading
10 argumente pozitive pentru a consuma paste

10 argumente pozitive pentru a consuma paste

clementina-anghelache-2023
10-argumente-pozitive-pentru-a-consuma-paste

Pastele reprezintă baza perfectă pentru o masă sănătoasă, hrănitoare și satisfăcătoare. De ce? Pentru început, pastele sunt partenerul ideal pentru atât de multe alte alimente: legumele și fasolea bogate în fibre, pește sănătos pentru inimă, sos de roșii bogat în antioxidanți, brânzeturi bogate în proteine, carne de pasăre și carne slabă. În plus, pastele…

 1. Nu îngrașă!

Ceea ce creează creșterea în greutate sunt excesul de calorii, nu porțiile obișnuite de paste. Pastele conțin carbohidrați complecși și, dacă sunt asociați cu ingrediente bogate în fibre și proteine, dar sărace în grăsimi (ierburi aromatice, legume și carne), reprezintă o oportunitate de consum echilibrată.

2. Oferă sațietate pentru mai mult timp,  dacă sunt consumate al dente.

Datorită structurii proteice a aluatului, pastele au un indice glicemic destul de scăzut. Indicele glicemic evaluează calitatea carbohidraților cu o scală care variază de la 0 la 100, indicând pe aceia care sunt digerați, absorbiți sau metabolizați rapid (IG ridicat) față de cei care sunt mai lent absorbiti (IG scăzut). Aceasta înseamnă că un aliment cu un indice glicemic scăzut este metabolizat mai încet și prelungește senzația de sațietate: pastele au o valoare IG mică între 36 și 51 (cartofii au o valoare de 87).

3. Sunt un aliment versatil.

Există un motiv întemeiat pentru care pastele se află în fruntea listei de favorite a majorității oamenilor. Pastele sunt versatile, sănătoase, gustoase și ușor de preparat. Oferă baza pentru sute de rețete delicioase, fie că sunt combinate cu sos sau mărunțite simplu într-o salată sau chiar ca ingredient principal în combinațiile stir-fry. Combină porția corectă de paste (80-85 grame) cu ingredientele preferate și obții o masă gustoasă și echilibrată.

4. Reprezintă piatra de temelie a uneia dintre cele mai sănătoase diete din lume – dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană este plină de acizi grași, antioxidanți, vitamina C și multe alte vitamine și minerale. Această dietă este compusă din alimente sănătoase, care vă oferă nutrienți naturali. Un alt aspect al dietei mediteraneene îl reprezintă cerealele integrale sub formă de pâine și paste gătite al dente. Gătitul pastele al dente ajută la scăderea indicelui glicemic. Pe deasupra, încorporarea alimentelor procesate, un aliment de bază puternic în dietele mediteraneene și grecești, promovează sănătatea intestinală.

5. Sunt un aliment sustenabil.

Pe lângă faptul că sunt o alegere sănătoasă pentru consumatori, pastele sunt, de asemenea, unul dintre cele mai ecologice și mai sustenabile produse alimentare. Este unul dintre alimentele cel mai puțin intens de produs și are o amprentă de carbon mică (de la fermă la masă) în comparație cu alte alimente. Cercetările publicate în Ecosystems au descoperit că cerealele, precum grâul folosit pentru a face pastele, folosesc doar 0,51 litri de apă pentru a produce 1 calorie de hrană.

6. Sunt numeroase variante potrivite pentru orice gust sau nevoile oricărei diete.

Pe lângă pastele clasice de grâu, poți găsi numeroase alte tipuri de paste: cu ou, din grâu comun (grâu moale), cereale integrale, bogate în proteine sau fără gluten. Pastele pot fi ușor adaptate pentru a se potrivi oricărei nevoi dietetice.

7. Pot fi baza unor rețete slab calorice.

Când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece au mai puține calorii și carbohidrați, dar sunt mai bogate în fibre și nutrienți. Multe studii au arătat că un echilibru bun între carbohidrați, proteine ​​și grăsimi este esențial pentru a menține o greutate corporală sănătoasă și pentru a reduce riscul de boli.

8. Sunt un mod simplu și satisfăcător de a obține un aliment pe bază de cereale în dieta ta.

Cerealele și alimentele integrale pot reduce riscul de a dezvolta anumite boli, inclusiv bolile coronariene, cancerul de colon, diabetul și bolile diverticulare. Alimentele obișnuite pe bază de cereale includ pâinea, cerealele pentru micul dejun, orezul și pastele.

9. Sunt sărace în sodiu și grăsimi.

Prea mult sodiu poate juca un rol important în bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul și alte probleme de sănătate. Pastele au un conținut scăzut de sodiu, iar pennele arrabiata picante au o aromă puternică și un gust delicios, fără un strop de sare.

În plus, pastele au puțin peste jumătate de gram de grăsime per porție. Farfallele simple cu sos bolognese pot fi o masă sănătoasă, ușoară și satisfăcătoare. Dar, păstrează la minim acel parmezan ras.

10. Sunt utile în activitatea fizică prelungită.

Carbohidrații precum pastele furnizează glucoză, combustibilul crucial pentru creier și mușchi. Și pentru că pastele sunt o sursă grozavă de carbohidrați complecși (spre deosebire de cei din soiul rafinat și procesat), eliberând energie la un nivel lent și susținut.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top