Now Reading
Dieta South Beach pentru sanatatea inimii

Dieta South Beach pentru sanatatea inimii

Revista Psychologies

Faza a treia ar trebui sa inceapa atunci cand am ajuns la greutatea normala. Este, asadar, o faza de mentinere, de alimentatie sanatoasa. Ar trebui sa extindem aceasta a treia faza pentru tot restul vietii.

Este foarte importanta experienta acumulata pana aici. Cunoastem rigorile dietei, cunoastem proprietatile alimentelor si reactia organismului nostru la ele. Stim ce anume sa cumparam si ce nu, ce sa combinam, cat sa mancam si cand sa ne oprim.

Ce are aceasta etapa nou fata de precedenta? Nu mai exista alimente contraindicate in mod expres. Trebuie doar sa respectam principiile enuntate la inceput. Alimentatia noastra trebuie sa se bazeze pe carbohidrati benefici, grasimi benefice, proteine slabe, lactate degresate si multe fibre.

Revenim la faza intai a regimului si il respectam cu mai multa strictete daca incepem iar sa ne ingrasam si avem pofte alimentare necontrolate sau daca medicul ne semnaleaza cresterea nivelului de colesterol si trigliceride.

Revenim la faza a doua daca ne-am ingrasat putin dar nu suntem tentati de alimente nesanatoase.

Programul de miscare asociat dietei South Beach

Dr. Arthur Agatston
se adreseaza in aceasta lucrare persoanelor care prezinta riscul unui atac de cord sau cerebral. Tuturor, cu alte cuvinte, pentru ca nu trebuie nci macar sa ajungem la pragul de risc. In acest sens, dieta South Beach este integrata unui program in care la fel de importanta ca si alimentatia sanatoasa este miscarea, exercitiul fizic.

Constient de inertia pe care o au persoanele sedentare, dr. Arthur Agatston propune si aici un ritm progresiv de trecere de la o viata sedentara la practicarea sistematica a exercitiului fizic.

Pentru incepatori – plimbarea zilnica de 30 de minute

Daca pacientul a fost inactiv, va trebui sa inceapa cu o plimbare lejera, in ritmul si cu durata care sa faca placere, sa nu insemne in mod evident un efort. Apoi va mari treptat durata plimbarii cu 2 – 5 minute si va intensifica ritmul pana cand va ajunge la 30 de mers in ritm vioi. O persoana activa ar putea sa inceapa din acest punct.

Pentru a alege ritmul potrivit, autorul ne sugereaza sa ne gandim la o scara intre 1 si 10, pe care, la 1 se afla ritmul cel mai lent iar la 10 ni se taie rasuflarea. Ritmul vioi recomandat trebuie sa se afle undeva, la nivelul 6-7.

Nu trebuie pierduta din vedere necesitatea incalzirii muschilor inainte de a ajunge la efortul maxim. Astfel, se va incepe cu 5 minute de mers mai lent, nivelul 3-4 pe scara de efort. In ultimul minut de incalzire, se va ridica ritmul pana la 6-7.

Urmeaza 20 de minute de mers in ritm vioi (6-7), dupa care, in ultimele 5 minute, se va reduce din nou ritmul la 3-4 si se va respira adanc.

Desigur, nu suntem obligati sa ramanem la nivelul de intensitate a efortului 6-7. Putem incerca sa crestem ritmul, atata vreme cat nu gafaim.

Pentru ca plimbarea sa atinga maximul de eficienta:

•Atentie la postura! Mentinem muschii abdominali incordati, abdomenul retras.
•Tinem barbia sus, astfel incat linia ei sa fie aproximativ paralela cu solul. In acest fel, coloana vertebrala se va mentine dreapta.
•La fiecare pas, punem pe sol mai intai calcaiul si apoi rulam spre varf, asa incat sa solicitam muschii fesieri si de pe partea din spate a picioarelor.

Ca sa ne mentinem motivatia:

  • Ca sa nu ne plictisim, in timpul plimbarii putem asculta muzica aleasa special sa ne faca placere si sa ne stimuleze sa mentinem ritmul vioi.
  • Putem sa ne gasim un tovaras de plimbare. Si cel mai potrivit ar fi un caine. Cei care au caine, trebuie, oricum, sa iasa cu el, fie iarna fie vara. In plus, cainele n-o sa ne inoportuneze cu o conversatie plictisitaore.
  • O sa ne stimuleze in mod sigur o evidenta a progreselor: durata plimbarii, distanta parcursa, kilogramele pierdute.
  • Daca nu avem o jumatate de ora la dispozitie, putem sa impartim marsul in doua parti a cate 15 minute sau chiar in trei parti a cate 10 minute.
  • Daca nici asa, in unele zile nu avem timp, am putea macar sa profitam de fiecare metru parcurs calcand conform instructiunilor de mai sus.

Foto: dreamstime

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top