Now Reading
Patru lucruri pentru care ar trebui să-ţi faci mai mult timp anul acesta… şi în fiecare an

Patru lucruri pentru care ar trebui să-ţi faci mai mult timp anul acesta… şi în fiecare an

Revista Psychologies
patru-lucruri-pentru-care-ar-trebui-să-ţi-faci-mai-mult-timp-anul-acesta-şi-în-fiecare-an

Începutul de an este momentul rezoluţiilor şi al noilor începuturi şi, deşi poate debuta cu mult entuziasm şi dinamism, multe persoane au tendinţa de a-şi pierde determinarea şi de a se lăsa în voia vechilor obiceiuri. Unul dintre motivele pe care mulţi dintre noi îl invocăm atunci când renunţăm la obiectivele pe care ni le-am stabilit la începutul anului este lipsa de timp. Aparent, acest motiv este perfect plauzibil: ore peste program la serviciu, activităţile copiilor, obligaţiile legate de administrarea casei etc. Cu toate acestea, pentru a reuşi să ne dezvoltăm pe plan personal, pentru a menține o bună relaţie cu noi înşine şi cu alţii, dar şi de dragul sănătăţii noastre mintale, există câteva lucruri pentru care ar trebui să ne facem timp. 

Iată care sunt patru dintre acestea şi de ce sunt importante. 

1. Să fii singur

Într-o epocă a comunicării instantanee şi a multiplelor responsabilităţi, să fii singur cu tine însuţi aproape a devenit un privilegiu. Cu toate acestea, este deosebit de important, pentru echilibrul tău interior şi pentru consolidarea relaţiei cu propria persoană, de care depind atât de multe alte lucruri, să îţi faci timp să fii singur. Indiferent că alegi să meditezi zece minute, să te bucuri de un pahar de vin rose în timp ce asculţi muzica ta preferată sau faci o plimbare de jumătate de oră în parc, trebuie să fii conştient că acest timp nu este pierdut, ci este o investiţie într-o stare interioară mai bună. Acest timp poate fi dedicat relaxării sau, pur şi simplu, îl poţi dedica gândurilor tale. Indiferent care este alegerea ta, nu uita şi nu ezita să-ţi faci timp să fii şi singur.

2. Să-ţi dezvolţi pasiunile 

Printre zecile de lucruri pe care le avem de făcut sau pe care vrem să le facem, poate fi uşor să renunţăm la pasiunile noastre sau să le dedicăm prea puţin timp pentru ca ele să facă o diferenţă semnificativă în tumultul de zi cu zi. Oricât de dificil ar părea, cu puţină organizare, îţi poţi face timp şi pentru acele activităţi care, fără să fie remunerate în vreun fel, îţi aduc bucurie şi linişte. Mai mult decât atât, timpul dedicat pasiunilor tale este folositor şi consolidării stimei de sine şi dezvoltării unui simţ mai acut al propriei identităţi, ceea ce este cât se poate de benefic şi util în toate celelalte aspecte ale vieţii tale. 

3. Să ai conversaţii profunde

Chiar şi cu oamenii cei mai apropiaţi din vieţile noastre avem, de cele mai multe ori, conversaţii relativ superficiale. Din dorinţa de a nu intra în detalii care ar putea crea un conflict sau din lipsă de răbdare oferim cele mai banale răspunsuri şi ne mulţumim cu discuţii concise care nu ne permit să ne arătăm altora aşa cum suntem şi nici lor să se deschidă în faţa noastră. De aceea, este important să ne facem timp pentru discuţii mai profunde cu partenerul de viaţă, cu rudele şi prietenii. Fiecare dintre noi are atât de multe de împărtăşit, dacă se simte cu adevărat ascultat. Calitatea relaţiilor cu cei din jur este dată şi de capacitatea de a avea o comunicare la un nivel mai profund, aşa că merită să investeşti timp în aşa ceva.

4. Să te autoevaluezi

Mai mult decât lipsa de timp, care de cele mai multe ori e doar o scuză, la acest capitol intervine şi teama de o confruntare cu propria persoană şi, uneori, cu propriile eşecuri. Autoevaluarea este un proces de reflecţie foarte important în procesul de dezvoltare. Ca să ştii cum poţi deveni cea mai bună versiunea a ta este important să vezi şi unde ai greşit, ce ai fi putut face mai bine şi, mai ales, să înveţi din propriul tău trecut. Pentru ca astfel de procese introspective să se soldeze cu un succes, este nevoie de timp şi de o atenţie concentrată pe propria persoană într-o lumină pe cât posibil neutră. Chiar dacă pare dificil, este un exerciţiu care devine mai facil odată cu practica. Şi, practicându-l, vei constata şi tu uimitoarele sale beneficii. 

Aşadar, pentru o viaţă fericită, pentru a şti ce cale să urmăm pentru a ne atinge obiectivele, este important să ne facem timp pentru noi înşine, dar şi pentru cei din jur, care sunt, în acelaşi timp, şi oglinzile personalităţilor noastre.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top