Now Reading
7 tehnici de automasaj

7 tehnici de automasaj

Revista Psychologies

automasaj

Derivat de la shiatsu, automasajul „do-in“ se poate practica oriunde si oricand, in avion sau la birou, dimineata sau seara. Fara a fi nevoie sa te dezbraci! Invata acest exercitiu si repeta-l ori de cate ori simti nevoia.

Presare pentru relaxare

„Do-in“-ul te scapa si de oboseala si tensiunea musculara care apar dupa ce stai mult pe scaun, la birou. Un masaj de cinci minute este tot ce iti trebuie! Pentru a-ti regasi vitalitatea, sti­mu­leaza punctul aflat deasupra genunchiului, pe fata externa a tibiei. In caz de surmenaj, simplele presari pe traseul meridianului intestinului gros (parcurgand fata interioara a bratului) sunt chiar eficiente.

Cum sa apesi? Daca iti lipseste tonusul (dimineata), apasa tare. Iar pentru a te relaxa (seara), apasa cu blandete si nu mai mult de un minut si jumatate. Cel mai bun mijloc de a invata „do-in“-ul este sa-ti asculti senzatiile. Cand soliciti un punct energetic, nu te mira daca vei simti o mica durere. Ai apasat un loc tensionat. In mod obisnuit, doar trei degete sunt folosite: degetul mare, aratatorul si mijlociul. Profesionistii recomanda, pentru un efect mai intens, si folosirea presiunii palmelor, cunoscuta ca „presiune palmata”.

Fiecarui meridian ii corespunde cate un organ

„Do-in“-ul functioneaza pe acelasi principiu ca shiatsu. Douasprezece linii esentiale (meridiane), purtatoare de energie vitala („qi”) parcurg corpul tau, ca niste cursuri de apa. „Do-in“-ul ajuta la pastrarea unei bune circulatii a „qi“-ului. Fiecarui meridian ii corespunde cate un organ: un meridian pentru intestinul gros, unul pentru vezica, unul pentru stomac etc. Meridianul plamanului, de exemplu, se gaseste intre clavicula si extremitatea degetului mare de la mana. Daca unul din meridiane este blocat, organul corespunzator este slabit si nu-si mai inde­plineste functia vitala. Automasajul ii da organului respectiv energia necesara si restabileste, astfel, armonia pierduta.

Diferita de acupunctura, tehnica „do-in“-ului consta in presiune si masaj de-a lungul meridianelor. Iar popularitatea ei este in crestere, pentru ca cere mai putina precizie si o poti practica si imbracat.

Printre retetele de succes ale relaxarii se re­ga­seste si automa­sa­jul. Japonezii stiu aceasta reteta. Chinezii, de ase­me­nea, mai ales ca, acum cinci mii de ani, ei au inventat „do-in“-ul sau „calea spre tine insuti“, un automasaj practicat si astazi de ca­lu­ga­rii budisti. Stiai ca presopunctura ajuta la eliminarea toxinelor, iar masajul declanseaza secretia endorfinelor, care te duc in… nirvana? Daca aceasta pledoarie nu a fost suficienta, incearca exercitiile:

PASUL 1. Regleaza
Intinde bratul drept, palma deschisa in fata. Cu mana stanga, efectueaza presiuni palmate catre interiorul bratului, plecand de la umar. Repeta exercitiul, urmand marginea interna, apoi pe cea externa. Stimu­leaza traseul meridianelor inimii si plamanilor, regleaza emotiile.

PASUL 2. Destinde-te
Cu degetele mari si indexul exer­seaza cinci sau sase presari, plecand de la centrul barbiei pana la marginea fetei. Repeta aceasta miscare in mijlocul obrajilor, apoi in zona de deasupra ochilor. Dupa ce ai repetat mai multe miscari, incheie printr-o usoara presare a tamplelor. Actio­neaza asupra mai multor meridiane. Destinde, dreneaza si lumineaza tenul.

PASUL 3. Tonifiaza
Pune-ti mainile la spate, inchide pumnii si urca-i, daca poti, pana la nivelul omomplatilor, dar nu face nimic fortat. Expirand, bate usor cele doua parti ale spatelui delimitate de coloana vertebrala, avansand catre sacrum (meridianul vezicii). Apoi repeta in sens invers.

PASUL 4. Dreneaza
Cu ajutorul presiunii palmelor, ma­seaza gamba, de la glezna spre genunchi (traseul meridianului ficatului). Cand ai ajuns la genunchi, maseaza interiorul coapsei spre bazin. Coboara apoi, efectuand presiuni in exteriorul coapselor si a tibiei. Ideal, daca ai un sistem limfatic lent.

PASUL 5. Decontracteaza
Maseaza-ti laba piciorului, presand cu ajutorul degetelor mari. Urca spre glezna. Presarile sunt regulate, usoa­re si rapide. Apoi, ciupeste si intinde fiecare deget de la picior, pentru a elimina oboseala care s-a acumulat intre meridiane. Efectul decontractant este imediat.

PASUL 6. Reechilibreaza
Pune o palma deasupra ombilicului si cealalta palma peste. Exercitand presiuni usoare, fa o miscare de rotatie in sensul acelor de ceasornic. Relaxanta, benefica pentru sistemul digestiv, aceas­ta miscare favorizeaza castigarea unui echilibru general.

PASUL 7. Relaxeaza
Pune-ti mana dreapta pe ceafa. Cu podul palmei, exercita o presiune la baza craniului si apoi coboara spre clavicula. Destinde zona cervicala si te scapa de tensiunile meridianului vezicii biliare.

Shiatsu – Calea echilibrului, Isabelle Laading, Editura Polirom

 

de citit:
Shiatsu – Calea echilibrului
Autor: Isabelle Laading
Editura Polirom, 2006

 
Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top