Now Reading
Auto-apararea:o lupta pentru tine

Auto-apararea:o lupta pentru tine

Revista Psychologies

Bogdan Alexandru Todirita, maestru Kung Fu

„Uneori, trei sau cinci sedinte pot salva o viata.“

Bogdan Alexandru Todirita – Presedintele Asociatiei Sportive „Club Shaolin Kung-Fu“ Bucuresti Romania, antrenor Wushu Kung-Fu (Chinese Shaolin Kong-Fu) (Centura neagra 4 Duan wushu kung-fu, 3 Cieh wing chun), Presedinte al Comisiei de Competitii (Federatia Romana de Arte Martiale – Dep. Wushu Kung-fu) intre 2003-2007, instructor militar sportiv vorbeste despre beneficiile practicarii Kung Fu.

In ce masura te disciplineaza mental Wushu Kung-Fu, comparativ cu alte sporturi?
Bogdan Alexandru Todirita: Wushu Kung-Fu este un stil de arte martiale si trebuie sa il distingem de sporturile de lupta. Mai mult decat un sport, Wushu Kung-Fu provine direct din traditia calugarilor budisti din manastirea Shaolin si presupune o educare a unitatii inima-minte-corp, in gesturi-reactii-atitudini, exersate in celebrele pozitii Shaolin, preluate din miscarile naturii si ale animalelor. Miscarile noastre nu doar simuleaza prezenta unui inamic ci sunt gandite in timp real. Astfel ca antrenamentul alterneaza exercitii de energie cu exer­citii de rezistenta, prin care invatam sa calculam raportul intre forta si finete atunci cand actionam. Acest antrenament este, deci, util ca abordare mentala a vietii urbane cotidiene, o viata dupa cum stim plina de schimbari neasteptate si in care tehnicile de relaxare nu sunt intotdeauna suficiente pentru a ne gasi echilibrul.

Femeile care incep sa faca sport doresc sa aiba o forma fizica buna. La sala exista exercitii pe grupe de muschi, in acest caz, pe ce se pune accentul?
B. A. T.: Brancusi spunea: „Michelangelo are ceva de biftec”. Si noi avem multe aparate la sala, dar nu ascundem faptul ca nu le folosim (sigur ca se poate, la cerere). Oferim ceva mult mai important: o flexibilitate crescuta, mobilitate si rapiditate in miscari. Daca ne gandim o clipa, flexibilitatea e, de fapt, conditia pentru exersarea a a unor miscari pe grupe de muschi si este, de fapt, inceputul si sfarsitul oricarui plan de slabire. Elevii invata sa se miste rapid, sigur si flexibil printre oameni si obiecte.

Ce calitati fizice si psihice trebuie sa ai pentru a te apuca de Wushu Kung-Fu? Sau este pentru oricine?
B. A. T.: Wushu Kung-Fu se poate exersa la orice varsta sau cu orice conditie fizica si este foarte indicat pentru cei ce doresc sa deprinda rapid miscarile de baza si pregatirea psihica necesare situatiilor ce necesita auto-aparare. Securizarea spatiului personal, tehnicile de evitare a violentei, exersarea fortei de lovire directa/ respingere tin de o indemanare ce nu necesita conditie fizica. Toti cititorii Psychologies au vazut cu siguranta filme in care un luptator de arte martiale reuseste sa respinga o grupa de luptatori cu muschi impresionanti si plete. Acelea nu sunt minuni, iar la Wushu Kung-Fu puteti afla tehnicile concrete de iesire din confruntare. In situatiile reale, nu conteaza maiestria executiei ci eficienta ei. Iata de ce oricine poate veni la sala. Uneori, trei sau cinci sedinte pot salva o viata.

Practicarea Wushu Kung-Fu iti poate schimba stilul de viata?
B. A. T.: Contactul cu o traditie de disciplina spirituala, mentala si corporala cu vechime din secolul al
VI-lea este o sansa de a da un sens incercarilor de schimbare pe care toti vrem sa le facem la un moment dat. Schimbari la nivel de dieta, pro­gam de viata, obiceiuri prea „consu­miste”. Desi stim bine ca unele obiceiuri sunt daunatoare, totusi, nu le putem schimba pana nu gasim un sistem simbolic, mental. Un fel de ar­hetip emotional care sa integreze to­ate aceste eforturi. Care, altmin­teri, raman o gimnastica de rutina fa­cuta in singuratate. La scoala stilului creat de calugarii Shaolin putem incepe o viata cotidiana diferita, in care efortul inseamna flexibilitate. Austeritatea inseamna regasirea miscarilor firesti, iar vointa inseamna performanta si regasirea sinelui. Toate acestea in sedinte scurte sau pentru acasa, ce nu necesita efort de performanta.

Chinese Shaolin Kung-fu, Alexandru Bogdan Todirita, Editura Domino

 

de citit:
Chinese Shaolin Kung-fu Alexandru Bogdan Todirita Editura Domino, 2008

Editare de Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top