Now Reading
Care sunt implicațiile psihologice ale intervențiilor estetice?

Care sunt implicațiile psihologice ale intervențiilor estetice?

Revista Psychologies

Chirurgia estetică a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, oferind numeroase modalități prin care îți poți modifica sau îmbunătăți aspectul fizic, în conformitate cu dorințele și nevoile tale specifice. 

Cu toate acestea, procedurile cosmetice pot avea implicații semnificative asupra sănătății mintale și emoționale. În rândurile următoare vom explora impactul intervențiilor estetice la nivel psihologic, discutând atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative ale acestora. 

Motivația din spatele intervențiilor estetice

De cele mai multe ori, motivul principal pentru care alegi să recurgi la o procedură din domeniul medicinii estetice  este dorința de a te simți mai încrezător în pielea ta. 

Fie că optezi pentru intervenții minim invazive, injectabile, sau pentru operații mai complexe, precum augmentarea mamara sau abdominoplastia, toate au ca scop redobândirea stimei de sine și obținerea unor rezultate care să îți facă plăcere.  

Acest lucru poate totuși să fie influențat de o varietate de factori, de la presiunea socială, mediul în care trăiești sau lucrezi și chiar standardele de frumusețe acceptate din punct de vedere social. 

Impactul pozitiv al operațiilor estetice asupra sănătății mintale

Există multiple situații în care aceste intervenții pot avea un impact pozitiv asupra stării emoționale. De exemplu, dacă suferi de o diformitate fizică sau o anomalie congenitală care îți afectează calitatea vieții în mod semnificativ, o procedură de chirurgie plastică poate să corecteze acest aspect, ducând la diminuarea anxietății și depresiei.

Operațiile estetice pot ajuta și la recuperarea și refacerea aspectului după traume sau intervenții chirurgicale efectuate în antecedente și care au avut consecințe  negative asupra corpului.  

Îmbunătățirea aspectului fizic poate contribui la creșterea încrederii și stimei de sine, permițându-ți să te simți mai confortabil în prorpiul corp. 

Dacă ești mulțumit de aspectul tău fizic, vei constata că acest lucru va duce nu numai la îmbunătățirea relației cu propria persoană, dar și cu cei din jur. 

De asemenea, dacă există aspecte ale corpului tău care te nemulțumesc, medicina estetică poate fi soluția pentru a-ți îndeplini dorințele și pentru a ajunge mai aproape de idealul tău de frumusețe. Multe proceduri cosmetice, precum liftingul facial sau injectarea de substanțe regenerative, pot ajuta și la reducerea semnelor de îmbătrânire. Astfel, te poți bucura de un aspect întinerit și de un ten mai ferm.

Riscurile și efectele negative ale operațiilor estetice

Este important să ții cont de faptul că aceste intervenții pot avea și implicații negative pentru sănătatea ta mintală. Printre riscuri se numără și posibilitatea de a dezvolta un comportament obsesiv-compulsiv legat de aspectul fizic. 

Există cazuri în care persoanele care au recurs la proceduri estetice au devenit preocupate într-o manieră exagerată de modificarea continuă a aspectului lor, în căutarea perfecțiunii absolute. 

Ca orice alt lucru, și operațiile estetice trebuie făcute cu măsură, altfel riști să intri într-un cerc vicios de intervenții chirurgicale și proceduri cosmetice.

De asemenea, unii pacienți au dezvoltat dismorfie corporală, o tulburare în care o persoană percepe defecte corporale care nu există de fapt și nu reușește să aibă o imagine corespunzătoare cu realitatea asupra corpului său. 

Persoanele ce suferă de această afecțiune sunt deseori nemulțumite de rezultatele intervențiilor și solicită proceduri repetate pentru a corecta ceea ce ele percep ca fiind inestetic. 

Nu în ultimul rând, un alt aspect negativ îl poate reprezenta presiunea financiară. Intervențiile cosmetice se pot ridica la costuri semnificative, iar majoritatea celor minim invazive necesită mai multe ședințe sau repetarea procedurii pentru menținerea efectelor. 

Acest lucru poate genera un stres financiar suplimentar  și dificultăți economice care pot, la rândul lor, să îți afecteze starea emoțională. 

Înainte de a opta pentru o intervenție estetică, încearcă să iei în considerare și implicațiile psihologice care pot surveni în urma acesteia. Discută cu un medic specialist în chirurgie estetică, cântărește riscurile și beneficiile și nu te grăbi în luarea unei decizii. 

Un medic cu experiență îți poate oferi rezultate frumoase cu un aspect cât mai natural, ținând cont de preferințele tale și punând sănătatea ta pe primul loc. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top