Now Reading
Ce este endodonția și când se utilizează? Un ghid pentru pacienți

Ce este endodonția și când se utilizează? Un ghid pentru pacienți

Revista Psychologies
ce-este-endodonția-și-când-se-utilizează-un-ghid-pentru-pacienți

Mulți pacienți s-au confruntat cu o situație în care, în timpul unei vizite la un cabinet stomatologic, medicul oferă un tratament endodontic, fără a știi însă prea multe despre ce înseamnă aceasta. Ce este, de fapt? Nimic altceva decât tratamentul de canal cunoscut în mod obișnuit, iar endodonția este pur și simplu o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul bolilor pulpei și țesuturilor periapicale.

Metoda de bază de terapie în endodonție este tratamentul endodontic, cunoscut și sub denumirea de tratament de canal. Acestea sunt efectuate folosind instrumente foarte subțiri de tăiere și penetrare, precum și microscoape și endometre. Primul permite stomatologului să observe cu precizie interiorul cavității dentare și canalele, în timp ce al doilea îi permite stomatologului să măsoare adâncimea acestora. Un element important al endodonției este și diagnosticul cu raze X. Astfel, această procedură nu este precum cea de albire dentară, ci este cu adevărat o necesitate.

Endodonția – când este aplicabilă?

Există mai multe indicații pentru tratamentul endodontic. Totuși, lista cuprinde în principal:

  • leziuni carioase profunde,
  • necroză pulpară,
  • gangrena pulpară,
  • leziuni mecanice ale dintelui (luxații, fracturi),
  • tratament protetic planificat,
  • inflamație a țesuturilor periapicale,
  • prim tratament endodontic efectuat necorespunzător. (canale de umplutură cu scurgeri, fragmentele rămase din unelte în ele etc.).

Merită să îți amintești că, înainte de tratamentul endodontic, medicul dentist trebuie să cunoască orice boli sistemice ale pacientului. Există mai multe contraindicații relative pentru conduita sa. Acestea includ boli de inimă, rinichi și ficat, precum și tulburări endocrine.

Tratamentul endodontic pas cu pas – ce presupune acesta?

Până de curând, tratamentul endodontic era asociat cu necesitatea mai multor vizite la medicul stomatolog, în cadrul cărora acesta trebuia – vorbind colocvial – să otrăvească pulpa dentară pentru a o îndepărta. Acum, datorită anestezicelor moderne, este posibil să se efectueze tratamente endodontice într-o singură vizită. După administrarea anesteziei, medicul stomatolog deschide camera dentară, scoate pulpa din canalele radiculare cu ajutorul unor ace endodontice, apoi canalele dezinfectate și lărgite sunt umplute cu o substanță specială care se întărește în timp, iar camera este umplută cu materiale adecvate.

Tehnicile moderne folosite în stomatologie permit tratarea eficientă a cazurilor foarte complicate, iar cabinetele stomatologilor arată din ce în ce mai des ca laboratoarele oamenilor de știință. Rezultatele sunt redate de toți pacienții mulțumiți care au reușit să-și salveze dinții bolnavi și care se pot bucura în fiecare zi de o dantură perfectă.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top