Now Reading
De ce este bine să ne păstrăm obiceiurile sănătoase și de sărbători?

De ce este bine să ne păstrăm obiceiurile sănătoase și de sărbători?

Revista Psychologies
de-ce-este-bine-să-ne-păstrăm-obiceiurile-sănătoase-și-de-sărbători

Sărbătorile din acest an vor fi diferite pentru noi toți, însă vom păstra spiritul acestora și ne vom răsfăța având grijă în același timp de starea de sănătate. Această perioadă a anului poate reprezenta și un factor de stres, iar pandemia din acest an este un element suplimentar care ne afectează negativ starea de spirit și de aceea poate fi dificil să facem alegeri în favoarea unui stil de viață sănătos.

Sistemul nostru imunitar are nevoie de sprijin pe care îl putem oferi având un somn de calitate, făcând sport și adoptând o alimentație echilibrată în proporții corespunzătoare, inclusiv în această perioadă a anului.

Relația noastră cu alimentele este una foarte complexă. Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie Herbalife este de părere că alimentația poate influența stresul: „Mâncarea ne face să ne simțim bine, ca atare este firesc ca în condiții de stres, când există diferite grade de frustrare, să căutăm ceva care să ne facă să ne ameliorăm starea de spirit. Vrem o răsplată, vrem o doctorie” și cea mai la îndemână răsplată este în frigider. Am întâlnit două categorii de oameni care reacționează diferit în condiții de stres: cei care nu mai mănâncă aproape nimic sau cei care mănâncă în exces. Nicio situație nu este de dorit, dar în cazul celor care mănâncă în exces, aș sublinia că nu mănâncă în exces…salate, ci tocmai alimente care sunt mai satisfăcătoare, adică alimente grase și dulci. De aici apar probleme de sănătate, mai ales că stresul se va repeta”.

Starea psihică este destul de rapid influențată de ceea ce mâncăm. După cum spune conf univ. dr. Corina Zugravu, nu există alimente care să producă o stare de bine tuturor. „Chiar și mult prețuita ciocolată, nu place tuturor sau în orice caz nu place tuturor la fel de mult. Alimentele care ne produc starea de bine variază în mod special în funcție de experiențele personale. Este vorba mai ales de alimente pe care le putem asocia cu momente sau experiențe pozitive din trecutul nostru. Apoi, mai există și alimentele despre care am învățat că ne fac bine. Ni s-a spus mereu că sunt sănătoase, că au antioxidanți etc. După ce le consumăm, garantat, nu o să obținem pe loc efecte fiziologice semnificative, dar psihologic o să ne simțim excelent, ca niște elevi care au luat nota 10”, spune Dr. Zugravu.

Susan Bowerman, M.S., RD, CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training, Herbalife Nutrition ne sfătuiește să includem în meniul de sărbători mai multe proteine și legume la fiecare masă, reducând carbohidrații și grăsimile. Dulciurile și bunătățile sunt inevitabile de sărbători, de aceea este important să fim selectivi. Nu trebuie să renunțăm la acestea în totalitate, ci să mâncăm porții mici din bunătățile speciale pe care le consumăm doar de sărbători și să evităm dulciurile „de fiecare zi” care sunt mai puțin speciale.

Potrivit ultimului sondaj OnePoll* realizat pentru Herbalife Nutrition, 38% dintre români profită de perioada sărbătorilor ca o scuză pentru a amâna alegerile sănătoase și își propun să le ia în considerare anul următor, în ianuarie, iar un procent de 32% și-au întrerupt dieta din cauza tentațiilor culinare de sărbători. Din rezultatele sondajului reiese că stresul suplimentar cauzat de evenimentele din 2020, în special pandemia, este posibil să fi contribuit la acest rezultat. 42% dintre respondenții din România, respectiv 50% dintre respondenții la nivel global simt că merită să se răsfețe pe perioada sărbătorilor, mult mai mult decât în anii anteriori, pe fondul stresului acumulat în 2020. Cele mai frecvente rezoluții pentru 2021 pe care le-au menționat respondenții la sondaj sunt: mai multă mișcare, decizii alimentare mai sănătoase și focus pe îngrijirea personală.

Sportul vă relaxează. Când faceți sport, organismul eliberează endorfine care vă fac să vă simțiți bine în mod natural. Indiferent de tipul de exerciții care vă fac să vă simțiți bine și împliniți, puteți alege să le încercați și acasă. Consultați Herbalife Nutrition Fitness Portal pentru exemple de antrenament pentru fiecare nivel de fitness! Puteți începe cu următoarele exerciții simple: fandări, abdomene, genuflexiuni. De asemenea, mersul pe jos nu ajută doar la digestie, ci este și un mod perfect de a ieși la aer și de a lua o pauză.

Nu trebuie să uităm să profităm de această perioadă ca să ne odihnim. Somnul ajută organismul să se refacă, revigorând celulele. Este vital pentru întregul organism, iar o odihnă adecvată pe timpul nopții poate ajuta la eliminarea stresului psihologic, ne sfătuiește David Heber, Președinte al Institutului Herbalife Nutrition.

Împreună, alimentația, sportul și somnul oferă o mai bună stare de sănătate și deși nu vor elimina situațiile stresante, ne pot ajuta să gestionăm mai bine nivelurile de stres și să ne îmbunătățim starea de bine în general. Finalul anului este momentul perfect să reflectăm asupra lucrurilor pe care dorim să le schimbăm sau să le îmbunătățim în viața noastră, în noul an.

*Sondajul „Writing off the End of the Year” a fost realizat în intervalul 31 octombrie – 5 noiembrie 2020 pe un eșantion total de 6.000 de respondenți din 5 țări: SUA, Mexic, Grecia, Bulgaria și România.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top