Now Reading
De ce întârzie menstruația? 6 cauze posibile

De ce întârzie menstruația? 6 cauze posibile

Revista Psychologies
de-ce-intarzie-menstruatia-

Sarcina este, de cele mai multe ori, prima explicație la care tindem să ne gândim atunci când menstruația întârzie să-și facă apariția. Alte explicații comune sunt alăptatul sau menopauza.[2] Dacă nu te regăsești în niciuna dintre situațiile deja menționate, dar te confrunți cu absența menstruației, continuă să citești pentru a descoperi alte câteva posibilele motive pentru care se poate întâmpla acest lucru.

1. Utilizarea de contraceptive orale

Contraceptivele orale sunt un mijloc eficient de prevenire a sarcinilor nedorite și sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume. Acestea conțin hormoni sintetici care influențează funcționarea normală a sistemului reproducător feminin, controlând ovulația, și pot cauza întârzieri sau chiar absența menstruației.

Deși întârzierea sau absența menstruației pot fi alarmante, este important de subliniat că acestea sunt efecte secundare comune ale utilizării contraceptivele orale și nu indică neapărat o problemă de sănătate. Cu toate acestea, dacă menstruația întârzie mai mult de trei cicluri consecutive, este indicat să te programezi la un consult la ginecolog.[3]

2. Scăderea sau creșterea importantă în greutate

Fluctuațiile importante de greutate, fie că sunt în creștere sau scădere, pot avea un impact semnificativ asupra ciclului menstrual.

Scăderea excesivă în greutate poate duce la menstruații neregulate sau chiar la oprirea completă a ciclului. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când organismul nu primește grăsimile și ceilalți nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător, nu poate produce hormoni așa cum ar trebui.

Pe de altă parte, obezitatea poate determina organismul să producă prea mult estrogen. Acest exces hormonal poate provoca nereguli în ciclul menstrual și poate duce, de asemenea, la oprirea menstruației.[1][3]

3. Exercițiul fizic intens

Exercițiul fizic intens poate provoca modificări ale nivelului hormonilor pituitari și tiroidieni, care pot influența ovulația și menstruația. Astfel de modificări apar însă doar la femeile care își petrec zilnic ore în șir efectuând exerciții fizice intense.[1] Una sau două ore de exerciții fizice pe zi nu ar trebui să-ți afecteze ciclul menstrual, dar dacă acest lucru te îngrijorează, poți discuta cu un specialist.

4. Stresul

Stresul cronic poate afecta echilibrul hormonal al organismului și poate afecta chiar și hipotalamusul, partea din creier responsabilă cu reglarea menstruației. Atât stresul psihic, cât și stresul fizic pot reprezenta deci o cauză a întârzierii menstruației.[1][3]

5. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună, una menționată adesea când vine vorba de lipsa menstruației și cauzele sale.

Femeile care suferă de această afecțiune au de obicei un dezechilibru hormonal semnificativ care poate provoca menstruații întârziate sau neregulate sau chiar amenoree (absența menstruației). Alte simptome asociate cu această afecțiune sunt pilozitatea excesivă, dificultățile în a rămâne însărcinată, creșterea în greutate și acneea.[2][3] Dacă observi astfel de simptome, adresează-te unui medic!

6. Problemele cu tiroida

Glanda tiroidă joacă un rol esențial în reglarea ciclului menstrual deoarece produce hormoni care influențează menstruația. Când tiroida nu funcționează corect, poate să producă prea mulți sau prea puțini hormoni, ceea ce poate duce la cicluri menstruale neregulate sau absența menstruației, adesea pentru câteva luni ori chiar o perioadă mai lungă.[1]

Motivele pentru care menstruația ta întârzie sau nu-și face deloc apariția chiar și luni în șir sunt numeroase și diverse. După am văzut mai sus, explicația poate fi reprezentată de metoda contraceptivă pe care o folosești, de stres ori de alți factori de țin de stilul de viață, dar și de diverse afecțiuni. De aceea, dacă vrei să știi exact ce cauzează întârzierea menstruației în cazul tău, este indicat să te adresezi unui medic ginecolog. Acesta îți poate spune care sunt posibilele cauze și, după efectuarea analizelor și investigațiilor necesare, poate determina ce anume a dus la acest fenomen, dar și ce măsuri sau tratamente trebuie urmate pentru a readuce lucrurile la normal.

 

Bibliografie:

  1. „16 Reasons You Missed Your Period”, Verywell Health, www.verywellhealth.com/reasons-you-missed-your-period-2757503. Accessed 4 Jan. 2024.
  2. Burgess, Lana. „What Causes an Absence of Menstruation?”, Medical News Today, www.medicalnewstoday.com/articles/322961. Accessed 4 Jan. 2024.
  3. DiGiacinto, Jessica. „Why Is My Period Late? 8 Reasons besides Pregnancy”, Healthline, www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late. Accessed 4 Jan. 2024.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top