Now Reading
Decodeaza ambalajele produselor cosmetice

Decodeaza ambalajele produselor cosmetice

Revista Psychologies

 

Stii ce ingrediente contin crema, samponul, uleiul tau pentru corp? Iata cateva reguli simple care iti vor permite sa intelegi mai bine formulele inscrise pe ambalajele cosmeticelor tale.

 

Nu utiliza orice fel de produs pentru pie­le. In materie de cos­meti­ce, ai de acum i­na­­inte o dubla exigenta: produse efi­cace si care sa nu-ti puna in pericol sanatatea. Cum poti sti daca un produs contine alcool, substante naturale sau chimice, este foarte parfumat (deci posibil alergen)…? In teorie, este suficient sa te raportezi la „ingrediente“.

Practic, niciodata nu esti suficient de vigilent, iar termenii folositi sunt imprecisi. Scopul nostru este de a te ajuta sa-i decodifici pentru a-ti alege mai bine produsele. Sfatul nostru: citeste acest articol cu un ambalaj in mana si totul va deveni mai clar si mai concret. Alegerea unui produs cosmetic trebuie sa fie una informata. Tocmai pentru ca oferta este foarte larga.

1. Activi, aditivi, conservantii, coloranti…

Regasesti in ordine activii, aditivii, conservantii, antioxidantii, colorantii si substantele de parfum cu potential alergen – coumarine, citronellol, geraniol, linalool, limonene, eugenol, citral. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), face diferenta intre parfum („parfum”, „fragrance” fara alte detalii) si douazeci si sase de componente alergene ale caror etichete sunt obligatorii din 2005.

Uita-te bine unde se gaseste pozitionat in lista cuvantul „parfum”, mai ales daca ai pielea sensibila (parfumurile sunt principala sursa a reactiilor cutanate). Daca se afla la mijlocul listei produsul este foarte parfumat, la sfarsitul acesteia, este slab parfumat. Colorantii apar sub denumirea de „CI” (color index) urmata de cinci cifre.

Cat despre antioxidanti, cu cat sunt mai multi, cu atat este mai bine. Ei franeaza procesul de imbatranire a pielii si evita rancezirea uleiurilor.

  • Vita­mina E – tocopherol, alpha-tocopherol, tocopheryl acetate.
  • Vitamina C – ascorbyl acid, ascorbyl glucoside.
  • Extracte de ceai – camellia sinensis extract.
  • Enzime, ale caror nume se termina mereu in „ase” – superoxyde dismutase, glutathione peroxydase.
  • Ulei de turnesol – helianthus annuus sunflower seed oil.

Derivatii hidroxiparabenzoatici, conservanti eficace, se gasesc aproape in toate produsele, cu exceptia cosmeticelor bio – methyl­paraben, ethylparaben, propylparaben, isobutyl­paraben, benzylparaben. Verifica daca sunt scrise la sfarsitul listei. Alt conservant este phenoxy­ethanolul. Si el poate fi folosit intr-o concentratie mica, deci trebuie sa figureze in josul listei, ca si uleiurile esentiale (essential oils), folosite pentru ai conserva produsele, dar care in cantitati mari sunt nocive.

2. Apa, la inceputul listei

La produsele pentru machiaj, prima componenta este aproape mereu apa (aqua), reprezentand 60 % din formula. Acesteia i se adauga, „umectanti” – glicerina, sorbitol, glycerol… – si grasimi – trigliceride. Dupa, uleiurile minerale petrochimice – petrolatum, paraffinum liquidum… – cu efect glisant asupra pielii. Inofensive, ele ofera o to­leranta foarte buna. Urmatoarele pe lista sunt uleiurile si ceara de silicon.

Denumirile lor se termina adesea prin „one” – dimethicone, cyclomethicone, phenyl trimethicone, „ane” – cyclohexasiloxane, sau „polymer” – acrylates copolymer. Aceste substante sintetice ofera o senzatie de penetrare imediata a produsului. Chiar daca au tendinta de a sufoca putin pielea, ele nu sunt toxice.

3. Extracte scrise in latina

Usor de gasit, extractele naturale sunt scrise in latina (numele botanic al plantelor), moleculele si denumirile uzuale sunt in engleza. De exemplu: citrus aurantium amara flower distillate este apa florala din floare de portocal. In concluzie, cu cat mai multe nume latine, cu atat mai multe ingrediente naturale.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top