Now Reading
Cum îmbunătățim siguranța alimentară?

Cum îmbunătățim siguranța alimentară?

Revista Psychologies

Siguranța alimentară este prioritatea noastră. Află cum putem contribui la prevenirea și gestiunea riscurilor asociate consumului de hrană.

În fiecare an pe 7 iunie în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare. Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează „Manifestul consumatorului responsabil: cum îmbunătățim siguranța alimentară?” Manifestările au drept scop conștientizarea și inspirarea unor acțiuni cu scopul de a preveni, de a detecta și gestiona riscurile care se pot asocia consumului de hrană, contribuind activ la sănătatea fiecăruia și la dezvoltarea sustenabilă a tuturor.

Siguranța alimentară înseamnă:

  • alimente suficiente pentru toți
  • alimente sigure pentru consum: produse corect, transportate corect, vândute în condiții de siguranță
  • asigurarea rezervelor alimentare ale lumii pentru necesități variate (care pot apărea oricând, de la dezastre naturale la războaie și pandemii)
  • protejarea mediului astfel încât producția alimentară să poată continua în condiții bune și în anii următori: protejarea biodiversității, protejarea solului și aerului
  • accesul echitabil la alimente pentru toți oamenii, indiferent de zona în care trăiesc
  • accesul la alimentație sănătoasă, echilibrată nutrițional

Astfel, prosperitatea economică, agricultura responsabilă, accesul echitabil pe piața alimentară, turismul și dezvoltarea durabilă toate sunt strâns legate de siguranța alimentară.

Siguranța alimentară ne privește pe toți și fiecare dintre noi ne putem implica în păstarea siguranței alimentare

Acțiunile în favoarea siguranței alimentare sunt accesibile tuturor: dacă unele categorii de acțiuni sunt rezervate factorilor de decizie, sunt foarte multe astfel de acțiuni pe care le poate realiza chiar fiecare consumator în parte.

Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează cu această ocazie Manifestul consumatorului responsabil sau Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranța alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?

Textul manifestului va fi accesibil aici: https://tribunaconsumatorilor.ro/,  începând cu 7 iunie 2024, ora 7 pm.

Cât de pregătiți suntem să facem față incidentelor care țin de securitate alimentară?

Tema propusă de ONU și OMS pentru ediția 2024 a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare este : cât de pregătiți suntem să facem față incidentelor care țin de securitate alimentară?

Îndemnul organismelor internaționale este: Să fim pregătiți (și) pentru lucruri neașteptate!

Cine să fie pregătit? Toți cei implicați, de la organisme internaționale, la organisme și instituții guvernamentale naționale, producători și consumatori, au posibilitatea de a reacționa adecvat pentru minimizarea efectelor negative.

Pentru a evidenția ceea ce pot face diferite organizatii guvernamentale și nonguvernamentale, ca și ce putem face fiecare dintre noi în calitate de consumatori și cetățeni pentru a preveni eventuale incidente legate de siguranța alimentară, Tribuna Consumatorilor va inaugura pe 7 iunie o serie de o serie de articole și podcasturi care vor dezbate tema cu oficialități din cadrul ANPC, Ministerului Agriculturii, reprezentanți Romalimenta- organizația reprezentativă a industriei alimentare, ai ONG-urilor militante.

 

Urmăriți-ne pe www.tribunaconsumatorilor.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top