Now Reading
Forme, piele, inaltime, varsta…

Forme, piele, inaltime, varsta…

Revista Psychologies

Constiinta plina

Scopul: sa reinvatam sa ne atingem corpul, sa ii aducem ingrijire cu constiinta impacata si cu bunavointa.

Daca stabilim o anumita intimitate cu trupul nostru si ascultam mesajele acestuia, aducandu-i ingrijirile necesare, perceptia noastra se va modifica si se va transforma“, ne asigura Mich¨lle Freud.

Incepe prin a simti apa de la dus care se prelinge pe piele, linistitoare. Maseaza-te cu blandete, parfumeaza-ti pielea, punand accent pe partile care iti plac cel mai putin.

Acorda maxima atentie gesturilor, senzatiilor, emotiilor.
 

Radacinile

„Bratele si picioarele lipite dau senzatia de inchidere, de repliere pe sine. Postura ajuta la a-ti simti mai bine propriul corp si proiecteaza o imagine de sine favorabila“, spune Mich¨lle Freud.

Stai in picioare, cu ochii inchisi, cu maxilarul relaxat, cu umerii atarnand relaxati, cu genunchii putin flexati, cu picioarele lejer departate.

Aceasta pozitie respecta curbura naturala a coloanei. Barbia, plexul si abdomenul sunt aliniate vertical.

Ancoreaza-te solid si confortabil in aceasta pozitie verticala si concentreaza-te.

La fiecare inspiratie, vizualizeaza aceasta energie binefacatoare care urca in tot corpul.

La fiecare expiratie, incearca sa ancorezi cu incredere aceste senzatii agreabile.

Fa acest exercitiu (care nu dureaza decat 5 minute) in mod regulat, incercand sa simti aceasta noua forta din tine insuti.

Dialogul cu sine

Intinde-te. Odata relaxat, intreaba-te: „Cum ma simt acum?“ la fiecare inspiratie si expiratie, ia cunostinta de propriul corp, care e viu si vibreaza…

La fiecare noua respiratie, masoara efectul pozitiv asupra ta (destindere, confort, linistire…).

Neutralizeaza fixatiile

„Nu-mi suport nasul meu mare, maxilarul de cal, nu imi vad decat cearcanele, imi detest bratele cele groase…“

Aceasta fixatie negativa asupra defectelor fizice este, in cea mai mare parte a timpului – spune Mich¨lle Freud – expresia unei suferinte vechi, legata de privirea mamei si a tatalui asupra noastra.

Exercitiile ne pot ajuta sa neutralizam aceste priviri muscatoare asupra propriului corp.

Dar uneori gradul de satisfactie este mare si ne spulbera sansele de a fi fericiti. In acest caz, dialogul cu un psiholog poate fi de ajutor.

„Gratie unui dialog minutios, el poate vedea in ce masura va preocupa, de cat timp, daca defectul este realmente jenant din punct de vedere social “, spune Jean Tignol.

Ceea ce ne permite sa actionam ulterior in cunostinta de cauza, asupra defectului in cauza.

Se poate ameliora prin metode blande (creme, masaj) sau metode ceva mai dure: „Daca suntem constienti de mizele serioase si daca cererea este realista “.

Privirea binevoitoare

Prima etapa a exercitiului consta in a regasi o serie de poze ale tale care iti plac. Pe o coala de hartie, noteaza „ceea ce nu-mi place la mine “ si „ ceea ce imi place “.

Asezat comod, cu spatele drept, in pozitie „demna“, contempleaza-ti defectul (de exemplu, cearcanele), apoi asociaza-l automat cu ceea ce iti place la tine (ochii).

Gandeste-te la culoarea lor, la forma, atinge-i prin pleoape, fa-ti complimente, adu lumina asupra lor. Concentreaza-te un timp, incercand sa simti impactul acestor judecati binevoitoare.

Ancoreaza-le in memorie printr-un gest haios: da-ti un bobarnac peste nas, de exemplu. Fa acest exercitiu de cate patru ori.

Apoi gandeste-te la defectul tau si imediat fa gestul haios, si regaseste pozitivul. Treci de la negativ la pozitiv pana cand te vei recentra definitiv pe aspectul pozitiv.

Astfel, vei face sa „taca“ acea parte critica a creierului si vei lasa loc partii emotionale.

De fiecare data cand iti amintesti de defectul tau, iti va fi mai simplu sa faci sa taca judecatile critice si vei aduce in lumina imagini pozitive ale tale.

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top