Now Reading
Asculta-ti senzatiile

Asculta-ti senzatiile

Revista Psychologies

Neglijate ceva timp, discutiile despre corp au revenit in Occident. O demonstreaza dezvoltarea terapiilor psihocorporale, pasiunea pentru tehnici orientale, ca tai-chi, qi gong sau yoga, si, in mod paradoxal, filmarile in care corpul este privit ca fiind provocator.

Pentru psihanalistul Serge Tisseron, corpurile cu piercing-uri, tatuate, asa cum le poti vedea pe strada, in reclame sau moda, nu reprezinta doar o activitate comerciala, ci o reintoarcere in forta a corpului in cultura.

„O perioada indelungata, corpul a fost dat la o parte. Astazi, pentru prima data in cultura noastra occidentala, suntem gata sa vedem lucrarile mintii ca pe o prelungire a corpului.“

Iata o revalorificare si o corectare care schimba conceptiile traditionale. Dat la o parte de psihanaliza, ridicat la rangul de masinarie, corpul este mai mult privit ca o unealta, care trebuie folosita pentru a raspunde la normele sociale si estetice, insa separat de restul fiintei.

Diete severe, ore petrecute la sala si la jogging, totul pentru a-ti corecta si disciplina corpul, „aceasta ciorna de corectat“, expresia sociologului David Le Breton.

 

Un adversar de imblanzit?

„Astazi exista o conceptie conform careia corpul ar fi o masina cu care ai putea face tot ce vrei, ai putea sa il modelezi dupa bunul tau plac“, spune Pierre Dalarun, psihomotrician.

„Asta conduce la reprezentarea unui corp format din bucati, pe care le poti duce intr-un service pentru a le repara sau a le schimba piesele defecte. Incercand sa faci tot ce iti cere mintea, iti transformi propriul corp intr-unul strain.“

Devine un adversar pe care cauti sa il imblanzesti sau sa il uiti. In niciun caz un aliat.

Un corp care este judecat, disciplinat sau abandonat este intotdeauna tratat prost, pentru ca nu este simtit la adevarata valoare“, explica Erick Dietrich, psiho-somato-terapeut.

Daca nu il simti din interior, nu ii poti furniza ingrijirile de care are nevoie.

 

Dura dominare a mintii

Pentru Pierre Dalarun, „exista un puternic resentiment intre minte si corp. Mintea domina corpul la majoritatea oamenilor, ceea ce se poate traduce prin tensiuni sau probleme cu spatele sau burta, comportamente alimentare ca bulimia sau anorexia.

Vad, de asemenea, multi oameni care merg «pe langa corpul lor». Important este sa fie valabil si sensul invers (mintea sa se adap teze la cerintele corpului).“

O aruncatoare de disc, astazi profesoara de educatie fizica, este, si ea, martora acestei dominatii a corpului de catre minte, inclusa fiind si acceptarea suferintei:

Oamenii sunt extraordinari in a-si provoca suferinta cu zambetul pe buze. Lumea e facuta pentru forta, performanta, mai mult decat inteligenta miscarii“.

Nu e de mirare ca nu te simti bine in corpul tau, desi faci o gramada de eforturi. Si daca ai vedea aceasta parte a ta, la fel de importanta ca si mintea (care are mereu prioritate), intr-un mod diferit?

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top