Now Reading
Longevitatea și Colagenul: Secretele pielii frumoase și sănătoase

Longevitatea și Colagenul: Secretele pielii frumoase și sănătoase

Longevitatea și Colagenul: Secretele pielii frumoase și sănătoase

Colagenul este o proteină structurală cheie în corpul uman și este responsabil pentru rezistența și elasticitatea pielii. Odată cu trecerea timpului,  producția de colagen începe să scadă, ceea ce duce la apariția ridurilor, la pierderea elasticității pielii și apariția laxității cutanate, dar și la apariția altor semne de îmbătrânire. În contextul longevității, menținerea unei producții sănătoase de colagen este esențială pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă pe termen lung.

Viteza cu care îmbătrânește corpul și pielea este dependentă de factori interni: genetici și hormonali, dar și de o serie de factori externi pe care noi îi putem influența. Astfel, prin alegerile noastre zilnice, impactăm sănătatea și frumusețea pielii.

Factorii care grăbesc degradarea colagenului:

  1. Expunerea la razele ultraviolete (UV): Radiația UV de la soare este unul dintre principalii factori care contribuie la degradarea colagenului. Aceasta deteriorează nu doar colagenul, ci și fibrele de elastină, ceea ce duce la pierderea fermității și elasticității pielii, dar și la apariția petelor solare și ridurilor.
  2. Fumatul: Fumatul afectează negativ producția de colagen, reducând fluxul sanguin către piele și distrugând colagenul existent.
  3. Dieta dezechilibrată: O dietă bogată în zahăr și alimente procesate poate afecta producția de colagen. Aportul inadecvat de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, zincul și cuprul, poate încetini producția de colagen.
  4.  Stresul: Stresul cronic poate declanșa producția de radicali liberi, care pot afecta colagenul și pielea.
  5.  Poluarea: Experiența sau expunerea la poluarea atmosferică poate afecta negativ pielea și producția de colagen.

 

Citește continuarea articolului în ediția noiembrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top