Now Reading
La scaldat, in apele termale din Austria

La scaldat, in apele termale din Austria

Revista Psychologies

termal, ape, austria
La Bad Gastein si la S¶lden poti veni cu toata familia. Copiii tai vor fi incantati de facilitatile pentru ei, iar tu te vei simti ca o Cleopatra. Alt argument? Sunt cele mai moderne statiuni termale din Europa.

Austria este un vis in materie de turism. De cate ori am fost la Viena, in calitate de jurnalist, am avut parte de un tratament impresionant. Mi s-a oferit ghid personal timp de trei zile, o doamna grozava, care mi-a povestit, intre tablouri si restaurante, despre cat de greu este sa devii ghid turistic in Austria. Este o meserie tratata cu maxima exigenta, tocmai pentru ca acest popor vrea sa-si promoveze tara in cel mai profesionist mod.

Un cetatean din Est, dintr-o tara ce are de invatat la acest capitol, nu poate fi decat impresionat de preocuparea austriecilor pentru mediu. De ce? Aristocratia este parte constitutiva a acestui popor. Astazi, ramasa o relicva estetica (in arhitectura si arta), nobletea lor s-a transformat intr-o atitudine plina de moralitate si de grija fata de mediu.

Un weekend la Aqua Dome
termal, ape, austria

Da, am stat timp de doua zile in acest microcosmos acvatic din S¶lden. Nu imi venea sa mai plec. Intins pe cateva hectare, dintr-o depresiune a Alpilor austrieci, acest complex de agrement e o bijuterie a arhitecturii moderne. Simplu, ridicat mai ales din lemn si sticla, complexul are toate caracteristicile unei cladiri… Zen. Si nu este o metafora. Simplitatea e ceva castigat si rafinat. Aici, nici un detaliu nu este lasat la intamplare.

„Culmea” spa-ului ar fi camera in intregime Feng Shui: nu are nici un perete cu unghiuri, lumina este difuza si poti medita trecandu-ti printre degete un sir de cristale Swarovski. Sigur, ne putem intreba care sa fie valoarea Feng Shui sau cea energetica a acestor cristale. Ele sunt simbolul luxului, dar cine spune ca luxul e ceva anti Zen?

Miraculos este si felul cum un complex ultramodern se integreaza in peisajul montan fara a distona absolut deloc. Aqua Dome iti da, pe langa satisfactia pielii alintate de apele calde, o bucurie estetica si aproape spirituala: iata cum omul poate trai in perfecta armonie cu mediul fara a-l degrada. Si fara a renunta la binefacerile tehnologiei… Am stat timp de aproape doua ore in fiecare dintre palniile exterioare ale complexului. Are trei. Fiecare cu apa calda, muzica si lumina subacvatica. Un loc bun pentru motait singur sau cu cel drag.

Am plonjat in apa calda din interior. In cateva minute, stresul acumulat inainte de sosirea aici a fost departe. Nu stiu daca era efectul armoniei dimprejur, exaltarea balacitului sau ideea de relaxare timp de doua zile, cu tot confortul posibil. Senzatia de bine a fost atat de intensa…

Ulterior, aveam sa aflu ca apa in care ma scald e un izvor termal. Apa din sursa Langenfeld provine de la un izvor cald, bogat in sulfati si care coboara, in subteran, la 1.865 de metri. Are o temperatura de aproape 40 de grade Celsius si vine spre tine cu o viteza de 3-4 litri pe secunda. Daca te asezi sub unul dintre robinetele de mare presiune din piscina, ai sansa unui masaj natural foar­te placut! Inutil sa spunem ca apa este procesata pentru a indeplini toate standardele de igiena. Exista si o piscina pentru copii, in forma de Arca a lui Noe. Are supraveghetor, o multime de jucarii plutitoare, un aer de poveste. Oare de ce copilaria noastra nu era atat de sofisticata?

Sanatatea fluida

Bad Gastein e o statiune pentru tineret pentru ca aici pare ca incepe viitorul, o impresie data tot de arhitectura futurista a termelor. Pe o suprafata de 32.000 de metri patrati se intinde cea mai moderna statiune termala din Europa!

Alpen Therme Gastein are un spa numit de catre localnici „senzual“. In mijlocul peisajului montan de la Hohe Tauern, alaturi de ghetari si gheizere, bazele de tratament de la Bad Gastein sunt concepute de catre arhitecti si biologi sa indeplineasca standardele de calitate NASA. Langa piscina se pot face proiectii multimedia. Constructia inglobeaza cateva cuburi de sticla iluminate color si un skybar deasupra… norilor. Intre o impachetare cu alge si o sedinta de yoga, plimba-ti privirea de jur imprejur. O senzatie de serenitate si de bine te va coplesi.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top