Now Reading
Make-up pentru ocazii festive

Make-up pentru ocazii festive

Revista Psychologies

Make-up-ul este un accesoriu versatil si e important sa-l porti asa cum iti place, indiferent de trend-urile actuale sau de alte „rigori“ ale modei. Pentru machiajul festiv, iata cateva sfaturi de la make-up artistul Marian Tanase.

 

Esential

Daca in general optezi pentru un machiaj natural, acum e cel mai bun prilej sa experimentezi farduri stralucitoare, culori indraznete.

Sculpteaza-ti fata cu un fond de ten mai inchis, o pudra de contouring sau cu un bronzer mat, care sa umbreasca zona de sub pometi. Aplica un iluminator pe osul pometilor, amestecand bine texturile, pentru un rezultat impecabil.

Machiajul accentuat al ochilor si buzele evidentiate puternic se potrivesc perfect de aceasta data! Pentru un contur perfect al buzelor, sculpteaza colturile buzei inferioare folosind un creion nude, bine ascutit, putin corector sau fond de ten si fixeaza apoi cu pudra.

Deasupra arcului lui Cupidon (v-ul buzei superioare) aplica putin iluminator cu ajutorul unui betisor cosmetic, cu degetele sau cu o pensula mica.

 

Gene false

Daca vrei sa ti le pui singura, genele-banda sunt cel mai usor de aplicat. E bine sa optezi pentru gene cu fire subtiri, curbate firesc, si, ideal, din par natural.

Verifica daca lungimea benzii nu depaseste lungimea ochilor si, daca este cazul, taie excesul. Rimeleaza in prealabil genele naturale.

Adezivul se aplica cu un betisor de urechi pe toata lungimea benzii, se lasa un minut sa se usuce, apoi preseaza usor banda genelor false cat mai aproape de baza celor naturale, iar dupa aplicare, cand adezivul devine transparent, cu o pensula spiralata intrepatrunde firele celor doua straturi de gene.

Daca simti nevoia unui strat suplimentar de mascara, marcheaza doar radacina genelor, astfel incat varfurile sa ramana suple si curbate.

La final, poti trasa linii de eyeliner pentru a acoperi banda sau nodurile genelor false daca sunt manunchiuri sau gene individuale.

Astazi, exista si extensiile de gene, o varianta relativ usoara de indesire si alungire a genelor naturale pe termen lung, unde nu mai este nevoie de mascara, nici nu este indicat sa-l aplici pe extensii, insa sunt destul de greu de intretinut pentru ca sunt fragile.

Cunosc femei ai caror ochi arata foarte bine cu extensii, dar am vazut si variante mai putin fericite.

 

Machiaj rezistent

Pentru a oferi longevitate machiajului, indiferent de tipul de piele, culori sau texturi folosite, este nevoie sa te informezi asupra catorva aspecte esentiale.

Afla ce tip de ten ai (se poate face o dermoanaliza la un specialist), ce produse de ingrijire este bine sa folosesti, ce texturi sunt potrivite pentru tipul tau de ten si ordinea aplicarii produselor de machiaj.

Este important ca machiajul sa fie aplicat pe un ten curat si hidratat in prealabil.

Daca tenul are exces de sebum, se poate folosi o baza matifianta inaintea fondului de ten, iar daca este uscat sau deshidratat, se folosesc doar texturi fluide sau semifluide de fond de ten care pot mentine apa in tesut.

In caz de pigmentari severe sau doar de coloratii sporadice, este bine ca zonele respective sa fie neutralizate cromatic cu corectoare, inaintea aplicarii celorlalte produse.

Utile sunt si sprayurile fixatoare sau face-mist-urile, care se aplica dupa machiaj.

 

Greseli frecvente

Greselile cele mai frecvente, indiferent de ocazie, nu doar pentru un machiaj festiv, sunt: nedemachierea inainte de culcare, nesterilizarea sau folosirea comuna a unor produse (mascara, creion Khol, ruj, gloss), folosirea unor produse neadecvate sau necertificate, abuzul de produse, machiajul semipermanent atunci cand nu este cazul.

 

Ce sa alegi

Trend-urile in make-up sunt multe, insa e bine sa porti machiajele care iti plac si care se potrivesc cu imaginea ta despre tine.

Incearca nuante tari de ruj (rosu, marsala), smoky eyes in orice forma sau textura, sprancene cu personalitate, linii de tus, glitter si mult auriu.

 

Machiajul adaptat varstei

Bunica unui profesor de-al meu spunea asa: „Pana la o varsta te machiezi ca sa placi, dar dupa aceea te machiezi doar ca sa nu displaci“.

Orice machiaj trebuie adaptat varstei, la fel ca orice accesoriu. Insa varsta biologica nu coincide mereu cu personalitatea si imaginea noastra despre noi insine.

Indrazneste sa porti orice pana la 30 de ani, ai mare grija de tenul tau si cizeleaza-ti gustul cromatic incepand cu 40, iar dupa 50 de ani marcheaza doar esentialul.

Putin blush pe marul obrajilor, un mascara bun si un ruj rosu de calitate vor arata fabulos la orice varsta!

 

Tips&tricks

Pentru orice machiaj, sfatul meu este sa porti texturi lejere de fond de ten, care sa pastreze transparenta tenului, sa lumineze natural zonele de volum si sa dea stralucire ansamblului facial.

Daca este nevoie de un fond de ten cu acoperire mare, dupa fixarea lui cu pudra, poti folosi putin iluminator pe pometi, pe arcul lui Cupidon (v-ul buzei superioare), sau un blush usor satinat pentru a evita aspectul de masca.

Buza inferioara ar trebui sa fie usor sidefata ori sa para putin lucioasa pe centrul ei pentru ca, fiind zona de tesut conjunctiv, ea luceste in mod obisnuit.

Stilizeaza-ti sprancenele cat mai natural, cu doua culori de fard care sa faca parte din aceeasi baza cromatica cu parul sau cat mai aproape de culoarea lui: cea deschisa se foloseste la radacina sprancenei, iar cea mai inchisa –pe treimea mijlocie a acesteia si estompata usor catre coada.

Zona de curbura a sprancenei trebuie sa fie iluminata cu un fard usor sidefat sau satinat pentru a marca zona de volum, truc ce creeaza iluzia de ochi odihniti, de arcada generoasa.

Peria rimelului rasucita catre radacina genelor le curbeaza si le separa in mod natural, fara a incarca varfurile firelor de par.

 

Fizionomia

Cum stii ce tipuri de machiaj se potrivesc fizionomiei tale? Cea mai buna metoda este sa apelezi la un specialist in beauty, dar gustul fiecareia se poate educa si rafina prin documentare, indrazneala si mult exercitiu cu produsele de make-up.

Internetul si publicatiile glossy pot fi o sursa de inspiratie, dar trebuie sa ai grija cum triezi informatia, pentru ca nu intotdeauna este corecta sau certificata.

 

Machiajul si personalitatea

Machiajul este, eminamente, un accesoriu si, la fel ca si vestimentatia, incaltamintea, bijuteriile, el trebuie sa se integreze firesc in imaginea pe care vrei sa o arati altora, imagine care sa te reprezinte in varianta ta cea mai buna.

 

Marian Tanase este make-up artist/make-up trainer

Make-up Artist The Nest Project

Tel. 0720.677.202

[email protected]

www.mariantanase.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top