Now Reading
Muzica, o terapie in sine

Muzica, o terapie in sine

Revista Psychologies

muzica, terapie

Un creier meloman

Pentru psihologul american Howard Gardner, creativitatea muzicala re­pre­zinta una din functiile fundamentale ale creierului uman, avand a­ce­easi importanta ca abilitatea de a vorbi sau de a gandi logic. Centrul de Neurobiologia Invatarii din California a realizat un experiment cu sprijinul a 50 de copii, cu varste de 3 si 4 ani. Micutii au fost repartizati in trei grupe; timp de opt luni membrii primului au participat la cursuri individuale de pian si canto.

Cei din al doilea au luat lectii de informatica, in timp ce ultimul grup nu a primit nici un fel de informatie specifica. Ulterior, copiii au dat teste de recunoastere spatiala (jocuri puzzle, asamblarea unor obiecte). Rezultatul a fost acela ca prima grupa a obtinut un scor mai mare cu 31%! Prin urmare, sustin specialistii, ascultarea muzicii de la o varsta foarte tanara favorizeaza dezvoltarea circuitelor neuronale in zonele responsabile cu reprezentarea spatiala. Nu ne rama­ne decat sa gasim armonia care ni se potriveste. Vom descoperi, atunci, ca ea nu se asculta doar cu urechile…

Trei idei despre muzica
–  Educa-ti copilul din punct de vedere muzical. Initierea copiilor in muzica clasica este benefica. Chiar daca vorbim de varste foarte fragede, se poate incepe cu bucati armonioase, variate si placute de ascultat (Prokofiev, Schumann).
–  Canta! Iti face bine la sanatate. Laringele reprezinta un punct de incrucisare esential intre functiile noastre respiratorii, digestive si cerebrale. Pentru o viata sanatoasa, foloseste-ti instrumentul muzical pe care il ai in mod natural, vocea.
–  „Muzicofilia: Povesti despre muzica si creier”. Se pare ca rolul vindecator al muzicii asupra noastra a ajuns un subiect de interes stiintific. Neurologul Oliver Sacks, cunoscut prin celebra carte Omul care-si confunda nevasta cu o palarie, a lansat un studiu care discuta relatia dintre creier si muzica, cat si calitatile ei terapeutice in tratarea unor boli psihice.

Ce stari iti evoca genurile muzicale ?

–  Clasica: transparente si clare, armoniile mozartiene sau cele ale lui Haydn imbunatatesc concentrarea, memoria si inteligenta spatiala.

–  Rock-ul: un gen foarte variat care poate suscita emotii dintre cele mai diverse. Este muzica ale carei efecte difera cel mai mult de la o persoana la alta.

–  Heavy metal, punk: St­i­luri care solicita foarte mult sistemul nervos, mai ales cand sunt ascultate la volum mare.

–  Muzica de relaxare si cea sacra. Žn aceasta categorie intra armoniile traditionale din toata lumea, muzica religioasa, de meditatie si prelucrari contemporane ale acestora. Ele ne ajuta sa reducem stresul si ne induc o stare de calm, visare si seninatate.

–  Muzica de relaxare:
„The Gentle Ocean: Relaxation Music With Nature Sounds” – Harry Henshaw
„Sound Medicine: Music for Healing” – Steven Halpern, Steven Halpern
„Tao: Music for Relaxation” – Ron Allen
„Feng Shui: Music for Balanced Living” – Daniel May

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images, dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top