Now Reading
Osul: un tesut viu dinamic

Osul: un tesut viu dinamic

Revista Psychologies

Copilarie si adolescenta

Preventia osteoporozei incepe cu cresterea si dezvoltarea optima a osului in tinerete.

Copiii si adolescentii trebuie:

•sa-si asigure un aport adecvat de calciu care sa satisfaca recomandarile de dieta din tara sau regiunea unde traiesc;
•sa evite subnutritia sau malnutritia proteica;
•sa mentina un aport suficient de vitamina D prin expunere suficienta la soare sau prin dieta;
•sa efectueze exercitiu fizic regulat;
•sa evite fumatul;
•sa fie educati asupra riscului consumului excesiv de alcool.

Perioada adulta

Masa osoasa construita in timpul tineretii este un determinant important al riscului de fractura osteoporotica mai tarziu in viata. Cu cat este mai mare masa osoasa de varf, cu atat este mai mic riscul de osteoporoza. Criteriile nutritionale si de si de stil de viata pentru a constitui oase puternice la tineri se aplica de asemenea si la adulti pentru prevenirea pierderii excesive de os:

aport adecvat de calciu si vitamina D (recomandarile variaza de la tara la tara, osciland intre 800 si 1300 mg/zi, in functie de varsta)
exercitiu fizic regulat, cu sustinerea greutatii corpului
•absenta fumatului
•evitarea consumului excesiv de alcool

Tratamentul osteoporozei

Pe langa modificarile stilului de viata si dieta, daca osteoporoza este diagnosticata, medicii pot prescrie terapie medicamentoasa. Astazi exista un numar de optiuni terapeutice eficiente care s-a demonstrat ca actioneaza rapid (in decurs de 1 an sau chiar mai repede) atat pentru mentinerea densitatii minerale osoase cat mai ales pentru reducerea riscului de fractura. Este important ca alegerea tratamentului sa fie dictata in primul rand de nevoile medicale specifice ale pacientului si de stilul de viata al acestuia.

Tratamentele care sunt disponibile in prezent (desi nu in toate tarile) sunt: bisfosfonatii (alendronat, risedronat, ibandronat), calcitonina, raloxifenul, ranelatul de strontiu, teriparatidul si tibolonul. Terapia de substitutie hormonala (TSH), desi nespecifica pentru tratamentul osteoporozei, s-a demonstrat de asemenea ca are un efect benefic pe os.

Suplimentele de calciu si vitamina D sunt de asemenea prescrise in mod uzual, pentru a asigura aportul adecvat si pentru a asigura eficacitatea maxima a terapiei medicamentoase. Aportul suficient de calciu, vitamina D si proteine nu numai ca ajuta la prevenirea osteoporozei, ci este important in mentinerea densitatii minerale osoase si functiei musculare la pacientii diagnosticati cu osteoporoza. Suplimentele de calciu si vitamina D sunt importante in special la persoanele cu risc mare de fractura.

Cum sa reducem riscul de caderi

Fracturile apar la varstnici din cauza fragilitatii scheletului si riscului crescut de caderi. Unii din factorii de risc pentru caderi la varstnici sunt: forta musculara redusa, instabilitatea posturala, afectarea vederii, utilizarea anumitor medicamente care cauzeaza ameteala sau stare confuzionala, obstacole din locuinta sau din afara ei. De aceea, pentru populatia varstnica, preventia eficienta implica identificarea si modificarea riscului de caderi, combinata cu exercitii cu sustinerea greutatii corpului si o dieta si un stil de viata sanatoase. Orice os se poate rupe daca forta exercitata asupra lui este suficient de mare, dar reducerea impactului fortei poate preveni fractura.

Odata ce a aparut o prima fractura, riscul de a suferi o alta fractura este mai mare comparativ cu cineva care nu a suferit nicio fractura. Acest „efect de cascada” inseamna ca o femeie care a suferit o fractura vertebrala e la risc de 4 ori mai mare de a suferi o alta fractura in urmatorul an, comparativ cu femeile care nu au avut niciodata o fractura osteoporotica.

Protectorii de sold au fost dezvoltati pentru a reduce impactul traumatismelor si a proteja osul atunci cand survine o cadere din picioare. Studiile au demonstrat valoarea protectorilor de sold atunci cand sunt purtati de femei varstnice vulnerabile si barbati care au suferit deja o fractura, mai ales cei din institutii de ingrijire.

Pages: 1 2 3 4 5
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top