Now Reading
Protezele: O soluție în cazul unor afecțiuni degenerative

Protezele: O soluție în cazul unor afecțiuni degenerative

Revista Psychologies
protezele-o-soluție-în-cazul-unor-afecțiuni-degenerative

Afecțiunile degenerative sunt acele boli care se agravează odată cu trecerea timpului. Acestea pot afecta diferite structuri, țesuturi și organe din corp, ducând în cele din urmă la o agravare a simptomelor prezentate, o limitare a mobilității, pierderea independenței și multe altele.

Câteva dintre cele mai cunoscute afecțiuni degenerative includ osteoartroza sau artroza, osteoporoza, boala Alzheimer și așa mai departe. Cu toate că fiecare boală de acest tip necesită un tratament specific, există însă și opțiuni terapeutice care pot ajuta mai multe tipuri de afecțiuni degenerative, cum ar fi protezele.

Ce sunt protezele?

Proteza este un aparat sau o piesă medicală care înlocuiește un organ, un membru sau o parte dintr-un membru amputat.

Afecțiunile degenerative care ar putea să necesite protezare, implică distrugerea progresiva a cartilajului găsit la capetele oaselor. În cele din urmă, acest fapt duce la frecarea oaselor între ele, la deformarea capetelor osoase ce formează articulația și la apariția unor simptome specifice.

Chiar dacă există și alte forme de tratament pentru aceste probleme, dacă independența și calitatea vieții sunt semnificativ afectate, atunci medicul specialist ar putea recomanda înlocuirea segmentului afectat cu o proteză printr-o intervenție chirurgicală numită artroplastie.

Beneficiile protezelor

De cele mai multe ori protezele sunt recomandate atunci când tratamentele conservatoare nu au avut efectul dorit. Chiar dacă este o intervenție chirurgicală, protezarea poate avea anumite beneficii specifice cum ar fi:

  • Ameliorarea durerii – Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii oferite, proteza ameliorând semnificativ durerea suferită în urma afecțiunii degenerative.
  • Îmbunătățirea mobilității – După ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și creșterea razei de mișcare reprezintă al doilea beneficiu semnificativ al protezelor, majoritatea pacienților prezentând o creștere a calității vieții și o redobândire a independenței.
  • Efect de lungă durată – Dacă nu există complicații sau accidentări, majoritatea protezelor pot avea o durată foarte lungă de viață, între 15 și 25 de ani conform unui studiu publicat în 2019 (1).

Ce afecțiuni necesită o intervenție de protezare?

Protezarea poate fi recomandată atunci când durerea persistă chiar și după administrarea medicamentelor prescrise, atunci când durerea afectează somnul sau când îngreunează mersul sau îl face imposibil de realizat.

Afecțiunile care ar putea să necesite protezare includ:

Osteoartrita

Osteoartrita este cea mai des întâlnită formă de artrită. Aceasta apare atunci când cartilajul protector de la capetele oaselor se deteriorează din cauza uzurii în timp. Chiar dacă boala poate afecta orice articulație din corp, de cele mai multe ori osteoartrita apare la nivelul mâinilor, a genunchilor și a șoldurilor.

Fiind o boală degenerativă, simptomele tind să apară treptat și pot include durere, rigiditate, pierdere a flexibilității și reducerea razei de mișcare, inflamare și multe altele.

Artroza

Artroza este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic și este caracterizată prin distrugerea progresivă a cartilajului și a capetelor osoase.

Deoarece aceasta poate afecta orice articulație, cum ar fi cea de la nivelul mâinilor, a genunchilor sau a șoldurilor, artroza poate fi de mai multe tipuri și anume:

  • Gonartroză – caracterizată prin degenerarea cartilajului de la nivelul genunchiului;
  • Coxartroză – afecțiune degenerativă ce presupune degradarea progresivă a cartilajului de la nivelul articulației șoldului;
  • Artroză a umărului – un tip de artroză care afectează articulația gleno-humerală sau scapulo-humerală prin distrugerea cartilajului.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică inflamatorie care afectează atât articulațiile,  cât și alte zone ale corpului. Aceasta este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al corpului atacă în mod eronat propriile țesuturi sănătoase.

Spre deosebire de uzura în timp caracteristică osteoartritei și artrozei, artrita reumatoidă atacă membrana articulațiilor, cauzând în cele din urmă umflarea acestora și deformarea articulației.

Tratamentul artritei reumatoide poate include opțiuni medicamentoase, terapii sau intervenții chirurgicale printre care și înlocuirea articulației cu o proteză.

Dacă ești de părere că ai putea beneficia de pe urma unei proteze atunci programează-te la cea mai apropiată clinică sau centru de specialitate și discută cu medicii despre cazul și problemele tale.

Referințe:

  1. Evans, Jonathan T, et al. How Long Does a Hip Replacement Last? A Systematic Review and Meta-Analysis of Case Series and National Registry Reports with More than 15 Years of Follow-Up. The Lancet, 16 Feb. 2019, www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31665-9/fulltext. 
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top