Now Reading
Somatizare: mesajele emotionale pe care le transmite durerea

Somatizare: mesajele emotionale pe care le transmite durerea

Revista Psychologies

Obisnuiesti sa iti reprimi emotiile? Atunci trebuie sa stii ca mesajele lor iti sunt oricum transmise prin durerea fizica. Iata cum se foloseste mintea de somatizare.

 

 

Stiinta psihosomaticii aduce o noua abordare in medicina clasica prin studierea modului de producere a bolilor, pornind de la ipoteza ca emotiile puternice au influenta asupra functiilor organice. Cu aceste procese afective sau mecanisme adaptative ne intalnim la tot pasul, ele fac parte din viata noastra cotidiana, iar atunci cand procesul fiziologic asociat lor ia sfarsit corpul revine rapid la o stare de echilibru (ras, lacrimare, inrosire, modificari de puls si respiratie)

Dar sub influenta unor destabilizari emotionale prelungite apar si tulburarile cronice ale organismului. Cand o emotie nu poate fi exprimata si descarcata in mod voluntar, ea poate deveni sursa de tulburari psihice si fizice, de durere si disconfort.

Corpul este cel care ne vorbeste adesea despre supararile sufletului. Trebuie doar sa-i ascultam cu atentie mesajele transmise si sa le decodificam adecvat. Orice functie afectata este in directa legatura cu o nevoie psihica dereglata sau cu o emotie reprimata.

 

Tulburarile alimentare

Astfel, in tulburarile apetitului alimentar hranirea e asociata cu sentimentul de iubire si de siguranta.

Anorexia nervoasa sau inhibitia procesului de hranire, ce apare in egala masura si la copil si la adult, poate avea explicatii multiple: sentimente de vinovatie adanc inradacinate, forma de penitenta, reactie inconstienta de dusmanie intoarsa spre propria persoana, dorinta de a atrage atentia si de a-i face pe ceilalti sa se ingrijoreze, respingerea statutului de adult sau femeie si stagnarea intr-un stadiu infantil.

Un exemplu bun este cazul unei fetite de 5 ani care respinge in mod sistematic mancarea si care nu asimileaza, pastrandu-si inca greutatea unui copil de 2, 3 ani. De fapt, la varsta respectiva fetita a ramas orfana de mama, iar corpul ei a refuzat inconstient cresterea si dezvoltarea, preferand sa regreseze la momentul in care inca mai era fericita alaturi de mamica ei.

Bulimia sau apetitul exagerat vine din fantasme inconstiente de sarcina sau dintr-o dorinta fierbinte de iubire si este caracterizata prin devorarea alimentelor pentru a umpe golul existential. In acest caz obezitatea devine mecanism defensiv impotriva rolului feminin, mancarea fiind o gratificare substitutiva a frustrarilor emotionale.

In tulburarile functiei respiratorii la copii (astmul bronsic de exemplu), intalnim un istoric de respingere maternala, un sentiment de insecuritate crescuta sau o forma de dependenta accentuata la copiii care erau fortati de mame sa devina independenti prea devreme.

 

Bolile psihosomatice

Tot din categoria bolilor psihosomatice fac parte tulburarile activitatii cardiace (tahicardie si aritmia), hipertensiunea arteriala, considerata boala civilizatiei occidentale, durerile de cap psihogene, bolile de piele (psoriazis), starile cronice de oboseala, artrita, diabetul zaharat, disfunctii sexuale (inhibitia sexuala, impotenta, ejacularea precoce sau intarziata, frigiditatea, vaginita, dismenoree). Si lista poate continua…

La capatul extrem se afla cancerul, ca o forma ultima de somatizare patologica in care psihoterapia nu mai functioneaza.

Tot in sprijinul legaturii intre psihic si soma, sa nu uitam predispozitia la accidente. Sub aspect psihologic, in spatele acestora poate exista o combinatie de razbunare, resentiment si vinovatie, autoadministrate involuntar. Pastram revolta din copilarie la adresa parintilor sau a celor care ne-au ingrijit din credinta ca suferinta ispaseste vinovatia.

Sunt cazuri de pacienti care dupa ce s-au separat de terapeut, la sfarsitul relatiei terapeutice fie au suferit accidente, fie s-au imbolnavit. De exemplu, o femeie care are o relatie cu un alt barbat decat partenerul de cuplu actual, somatizeaza brusc sub forma unei infectii genitale impiedicandu-si astfel contactele sexuale ulterioare.

Somatizarile nu ii cruta nici pe cei mici, in apropierea nasterii unui frate mai mic, un baietel dezvolta o boala de piele care sa ii readuca atentia si dragostea aparent pierduta a mamei.

 

Procesul de somatizare

Indiferent de aparenta fiziologica sau organica pe care o dobandesc durerea si suferinta, simptomul se formeaza ca o repetitie, o repunere in scena a problemelor sau a conflictelor din trecutul nostru.

Somatizarea are un rol defensiv pentru un dezechilibru aparut pe o anumita linie de dezvoltare si se transforma intr-o forma de supravietuire. Insa uneori alianta cu simptomul este asa de puternica incat nu mai scapam de el (este propriu si personal, devine parte integranta si chiar un marker de identificare).

Toate senzatiile de durere, suferinta si disconfort sunt traduse si traite direct in organism. Marele avantaj este ca putem asculta ce ne spune corpul despre propria stare sufleteasca, prin semnalele de alarma trase, si putem apela din vreme la un suport terapeutic care sa ne readuca echilibrul.

 

 

De Andreea Popescu, psiholog, www.psidia.ro, 0722998049

 

 

Citeste si:

Cum gestionam suferinta?

Corpul isi aminteste traumele

 

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top