Now Reading
Lansare de carte la Clubul Taranului: „SMS” de Bogdan Dumitrescu

Lansare de carte la Clubul Taranului: „SMS” de Bogdan Dumitrescu

Revista Psychologies

SMS, Bogdan Dumitrescu, Editura Polirom


Editura Polirom
va invita miercuri, 10 iunie, ora 19.30, la lansarea volumului SMS de Bogdan Dumitrescu. Evenimentul va avea loc la Clubul Taranului din Bucuresti (Soseaua Kiseleff 3). Prezinta, alaturi de autor, Simona Sora, Razvan Exarhu si Florin Dumitrescu.

Marcind debutul editorial al lui Bogdan Dumitrescu, SMS evoca subtil, in maniera borgesiana, cararile ascunse ale sufletului, avind ca tema centrala esecul, transformarea lumii in imagini false, copii imperfecte ale unor repere care nu mai exista. Aflata la confluenta prozei si a poeziei (forma de evocare – „mesaje text” – avind destule sanse sa capete notorietate pentru astfel de scrieri), cartea invaluie si dezvaluie imagini si figuri, incheindu-se in punctul din care a inceput, intocmai ca o rola de film rulata invers.

Bogdan Dumitrescu citise proza la cenaclul «Litere», pe vremuri, apoi l-am pierdut din vedere. Cu atit mai mult m-am bucurat, ca-n parabola fiului risipitor, cind a reaparut printre noi, si inca purtind in brate un manuscris de frumoase si incitante proze scurte. El este ultimul mohican al cenaclului pe care-am avut onoarea sa-l conduc cu un deceniu in urma si care-si poate face de-acum bilantul complet. Salut deci un nou prozator, fantast si colorat, autor de parabole surprinzator de gratioase, dar si intelepte, venind din Cortazar sau Borges la fel de mult ca si din postmodernii americani.

Tema centrala a mai tuturor micilor poeme in proza din acest volum este derealizarea, transformarea lumii in copiile fara original ale lui Baudrillard. Reconstruirea realului de catre medii, advertising, film, cartoons, benzi desenate e deconspirata aici intr-un discret spirit elegiac. Exista in SMS pagini desavirsite, de o poezie autentica, dincolo de orice teza sau tematica impusa. Ele sint suficiente ca sa valideze un debut literar foarte interesant, intr-o zona in care putini prozatori din noul val s-au incumetat.”
Mircea Cartarescu

Bogdan Dumitrescu s-a nascut la 15 aprilie 1968 in Onesti. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde a fost preparator (1995-1996) la Catedra de Literatura Comparata.
–  Incepind din 1995 a fost seful Biroului de Presa al Fundatiei Culturale Romane, apoi redactor la TVR International, redactor-sef al emisiunii „Ora 7. Buna dimineata” si al quiz-show-ului „Stii si cistigi” la ProTV, referent de specialitate in Consiliul National al Audiovizualului.
–  Din 1999 lucreaza in advertising, copywriter, apoi ca director de creatie in mai multe firme romanesti si multinationale.
–  A publicat cronica de carte in Romania literara, cronica de publicitate in Dilema, proza in Romania literara, Arc, Contemporanul, Contrapunct etc.
–  Este autorul piesei Viata lui Max Ionescu, difuzata la Radio Romania Cultural in 2006.

Va invitam sa accesati si pagina de web a cartii la adresa: http://www.mesajetext.blogspot.com/.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top