Now Reading
Efectele anorexiei

Efectele anorexiei

Revista Psychologies

Esti obsedata de greutate, dar nu vrei sa recunosti asta? Afla care sunt efectele anorexiei asupra vietii tale si cum te poti vindeca.

 

 

Anorexia este o grava tulburare de alimentatie, caracterizata prin obsesiile pentru greutate, forma corpului si aportul de alimente, care ajunge pana la infometare auto-impusa si la tendinte de izolare. Considerata a treia boala cronica, ea apare cel mai des in perioada adolescentei si are predispozitii biologice, psihologice si sociale.

Debutul ei este mai mereu acelasi. Vrem sa slabim si tinem diete, dar nu ne oprim aici si ajungem sa ne infometam. Impresia noastra este ca avem inca kilogramele in plus, dar in realitate suntem foarte slabe.

 

Cum se manifesta

Corpul uman este ca o masinarie care nu poate functiona fara combustibil, in acest caz fara hrana fizica si emotionala, iar acest deficit are mai multe efecte psihologice asupra intregului organism. Insuficienta nutrientilor din hrana influenteaza centrii emotionali din creier si are efecte adverse asupra dispozitiei noastre.

De aceea, daca ne infometam devenim triste, iritabile si ne infuriem usor, iar riscul aparitiei tentativelor de suicid creste. Astfel anorexia genereaza schimbari majore de comportament precum depresia si tendinta sa ne izolam de grupul de prieteni.

Stima noastra de sine este dependenta de greutatea si de conformatia corpului, ceea ce ne face sa experimentam sentimentul de inutilitate. Kilogramele in minus sunt un semn de autodisciplina, pe cand cele in plus echivaleaza cu un veritabil esec al autocontrolului.

Putem apela la comportamente distructive precum automutilarea pentru ca ne dorim sa facem fata emotiilor dureroase pe care nu stim cum sa le gestionam. Se poate afirma ca anorexia nervoasa este un comportament autodistructiv inconstient si durabil. Desi avem un nivel de inteligenta destul de ridicat, modul nostru de gandire devine rigid si se rezuma la conditia: daca voi fi mai slaba, ma voi simti mai bine”.

In timp, obiectivitatea si logica se diminueaza si ajungem sa ne certam cu cei care ne ofera ajutorul. Negam gravitatea situatiei noastre din cauza dificulatii de evaluare a greutatii si a conformatiei propriului corp.

Intampinam dificultati si in mentinerea relatiilor sociale, incepem sa evitam din ce in ce mai mult evenimentele sociale, deoarece aceasta tulburare ne rationalizeaza portiile de mancare si incepem sa avem anumite obiceiuri alimentare restrictive.

Din cauza apatiei si a oboselii apare scaderea interesului fata de majoritatea activitatilor, de la vechi pasiuni pana la munca profesionala. Creste gradul de introversie si suntem mai atente la ceea ce se petrece in interiorul nostru, ignorand ceea ce exista in exterior. Prin introspectie, ne concentram pe viata noastra interioara bogata plina de emotii si durere.

 

Alimentatia

Stilul alimentar sufera si el modificari: combinam altfel alimentele, mancam produse dietetice, calculam atent caloriile, nu mancam in prezenta altor oameni, iar cu timpul incepem sa evitam felurile de mancare preferate. Putem dezvolta comportamente obsesive mai ales in bucatarie, unde petrecem mult timp axandu-ne pe curatenie.

De asemenea, putem merge o anumita distanta zilnic sau putem urma un anumit program de exercitii fizice sau vrem ca lucrurile sa fie intr-o anumita ordine. Aceste obiceiuri extrem de precise interfereaza cu spontaneitatea si relaxarea.

Alte efecte negative ale anorexiei nervoase se refera la pierderea capacitatii de concentrare si atentie, la tulburari de memorie si la refuzul de acceptare a gravitatii situatiei. Desi ne infometam este posibil sa nu fim constiente de asta. Exista un punct comun intre anorexie si dependenta. Incercam sa atingem o stare euforica prin efectul slabirii.

Suntem dependente de regimul nostru permanent si ne temem intens de ideea ingrasarii care poate fi resimtita  chiar mai dramatica decat teama de moarte.

 

Viata amoroasa

In ceea ce priveste viata noastra amoroasa, cu aceasta tulburare de alimentatie statusul este unul instabil. Relatiile noastre sentimentale sunt superficiale sau sunt dependente de partener. Chiar daca ne dorim foarte mult sa avem intimitate in cuplu, perceptia asupra propriului corp genereaza teama de un asemenea angajament.

De asemenea, din cauza incapacitatii organismului de a sustine secretia echilibrata de hormoni si a activitatii reduse de dopamina in creier apare si scaderea libidoului.

In urma unei cercetari care a studiat atitudinile pacientelor fata de anorexie, a reiesit ca anorexia proteja, conferea control si incredere in sine, dar in reversul medaliei avea efecte negative asupra sanatatii fizice, a interactiunii sociale si a starii psihologice de bine.

 

Cum eliminam efectele anorexiei

In ceea ce priveste tratamentul pentru vindecarea anorexiei, acesta trebuie diferentiat in functie de varsta, durata, gravitate, mediul familial si nivelul social. Este eficienta combinarea intre terapia individuala, de grup si familiala, prin tehnici specific terapiei imaginii corporale, terapiei adleriana, interpersonale sau cognitiv-comportamentale.

Chiar daca tratamentul anorexiei este unul de durata, nu trebuie sa ne dam batute in fata ei, ci sa apelam la un ajutor specializat pentru a o invinge!

 

 

De Calin   Maria-Aurelia – psiholog,   psihoterapeut   experiential   sub   supervizare,  specializare   in psihodiagnoza, psihoterapie experiential unificatoare si dezvoltare personala, e-mail: [email protected], tel. 0752889868

 

 

Citeste si:

Relatia dintre anxietate si comportametul obsesiv compulsiv

Stil de viata sanatos vs diete

 

 

Foto: shutterstock.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top