Now Reading
Sprijinul psihoemoțional este vital în intervențiile bariatrice!

Sprijinul psihoemoțional este vital în intervențiile bariatrice!

Avatar photo

Rolul psihologului este de o importanță deosebită în parcursul unui pacient bariatric, având în vedere că intervenția chirurgicală aduce schimbări majore pe toate planurile. Aflăm despre implicațiile complexe pe care le are abordarea bariatică la nivelul psihicului de la doi specialiști de top din cadrul Clinicilor Regina Maria.

Intervenția bariatrică este o procedură chirurgicală care se efectuează la persoanele care suferă de obezitate și care nu au reușit să piardă în greutate prin alte metode, cum ar fi dieta și exercițiile fizice sau care au reușit să slăbească, dar nu au reușit să se mențină pe termen lung, uneori acumulând și mai multe kilograme prin bine-cunoscutul efect yo-yo. Această procedură ajută la reducerea cantității de alimente pe care o persoană o poate consuma la o masă prin modificarea dimensiunii stomacului și prin reducerea capacității de absorbție a nutrienților din alimente. Scopul intervenției bariatrice este de a ajuta pacientul să piardă în greutate și să își îmbunătățească starea de bine, atât din punct de vedere fizic, dar și din punct de vedere psihic și emoțional.

Rolul psihologului este de o importanță deosebită în parcursul unui pacient bariatric, având în vedere că intervenția chirurgicală aduce schimbări majore pe toate planurile. Evaluarea psihologică realizată înainte de operație, precum și consilierea  postoperatorie, pe perioada spitalizării, cât și după externare, ori de câte ori este nevoie, sunt aspecte esențiale pentru a obține rezultate durabile și pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. Aflăm de la Adina Sîrbu – psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA și de la Dr. Bogdana Bănescu – Medic primar chirurgie generală în cadrul Ponderas Academic Hospital care sunt recomandările pre și post operator în cazul intervențiilor bariatrice, atât din punct de vedere psihoemoțional, cât și medical.

Psychologies: Din punct de vedere psihologic, ce tipuri de pacienți sunt/ nu sunt buni candidați pentru o intervenție bariatrică?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Înainte de intervenția bariatrică, are loc o evaluare psihologică atentă, care va lua în considerare aspecte legate de emoții, gândire, mediul și resursele personale ale pacientului, precum și trăsături de personalitate. În timpul sesiunilor de consiliere psihologică premergătoare intervenției, discutăm despre eventualele probleme legate de alimentație și gestionarea emoțiilor și punem accent pe identificarea resurselor pe care le poți folosi ca sursă de sprijin pe parcursul adaptării la noul stil de viață.

În urma evaluării, se stabilesc unele criterii de excludere, bazate pe rezultatele obținute. Acestea includ istoricul de tulburări psihiatrice severe, cum ar fi schizofrenia, tulburarea depresivă majoră și anxietatea generalizată. În acest context, se acordă o atenție deosebită efectelor pe care aceste tulburări le pot avea asupra vieții sociale, personale și profesionale a pacientului, deoarece aceste informații ne ajută să identificăm factorii de risc postoperatorii.

Candidații care au experimentat probleme legate de abuzul de alcool sau alte substanțe, precum și cei care au avut gânduri sau tentative de suicid nu sunt considerați potriviți pentru a se supune intervenției bariatrice. Acești factori pot interfera cu abilitatea lor de a se adapta la noul stil de viață necesar pentru ca intervenția să aibă succes.

Pe lângă aspectele menționate anterior, este esențial ca persoanele care optează pentru intervenția bariatrică să înțeleagă informațiile transmise de către medici cu privire la procedură. De asemenea, e important să posede abilități de organizare și planificare, astfel încât să poată implementa cu succes schimbările necesare în stilul lor de viață după intervenție. Aceste aspecte sunt de o importanță crucială pentru a obține rezultate optime în urma procedurii bariatrice.

Adina Sîrbu – psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA
Adina Sîrbu – psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA

În ce constă o intervenție bariatrică tipică?

Dr. Bogdana Bănescu, Ponderas Academic Hospital: Obezitatea este o boală prin prisma multiplelor afecțiuni asociate, iar cauzele ei sunt multe, începând cu moștenirea genetică, mediul de viață al fiecărei persoane, stilul de viață și, nu în ultimul rând, metabolismul fiecăruia.

Nu există o intervenție bariatrică „tipică”. Procedurile bariatrice sunt multiple, dar intervenția bariatrică recomandată trebuie corect aleasă numai după evaluarea completă a fiecărui pacient în parte, evaluare clinică (examen clinic, anamneză), dar mai ales metabolică (investigații specifice), astfel încât riscurile pentru pacient să fie cât mai mici, iar rezultatele eficiente și pe termen lung. Intervenția chirurgicală trebuie aleasă de o echipă multidisciplinară și efectuată într-un centru cu experiență vastă în chirurgia bariatrică. Noi personalizăm tratamentul pentru fiecare dintre pacienții noștri și le propunem soluția optimă care să îi ajute să își rezolve problemele pentru care au ales să treacă printr-o intervenție chirurgicală. Totodată, prin alegerea tipului potrivit de intervenție chirurgicală bariatrică asigurăm menținerea pe termen lung, nu doar rezultate excelente imediate. Cea mai populară intervenție bariatrică realizată atât la noi, cât și la nivel mondial, este intervenția de gastrectomie longitudinală laparoscopică (gastric sleeve), care constă în secționarea longitudinală a stomacului, prin care se elimină aproximativ 75-80% din volumul său.

Dr. Bogdana Bănescu – Medic primar chirurgie generală în cadrul Ponderas Academic Hospital
Dr. Bogdana Bănescu – Medic primar chirurgie generală în cadrul Ponderas Academic Hospital

În ce cazuri recomandați continuarea procesului de consiliere psihologică și după intervenția bariatrică?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Procesul de consiliere psihologică în cadrul intervenției bariatrice are un dublu scop: atingerea unor obiective specifice și oferirea sprijinului necesar în adaptarea la un nou stil de viață. Prin urmare, este esențial ca pacienții care se angajează în această procedură să continue procesul de consiliere pentru a beneficia de sprijin în gestionarea stărilor emoționale asociate cu tranziția către un nou ritm de viață.

Pacienții care, în colaborare cu psihologul, recunosc prezența simptomelor caracteristice tulburărilor alimentare, anxietății, depresiei sau au o stimă de sine scăzută pot fi eligibili pentru procedură. Cu toate acestea, este necesar un suport terapeutic, atât înainte, cât și după intervenție, pentru a diminua simptomele în mod corespunzător.

Persoanele care suferă de obezitate au fost și sunt de multe ori victimele discriminării și ale bullying-ului. Este suficientă o operație bariatrică de succes pentru a li se restaura stima de sine?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Discriminarea și bullying-ul reprezintă fenomene cu un impact semnificativ asupra vieții individului, atât pe plan intern, cât și extern. Aceste situații psihotraumatizante aduc cu ele numeroase consecințe. Deși o intervenție bariatrică reușită poate juca un rol important în transformarea imaginii de sine, este important de menționat că stima de sine este un aspect mult mai complex, iar procesul de schimbare necesită o abordare mai amplă.

Stima de sine este afectată de patru factori esențiali care evidențiază modul în care te percepi în societate. Unul dintre acești factori este comparația cu persoanele din cercul tău social pe care le consideri importante și care reprezintă grupul tău de referință. De asemenea, sunt relevante și reacțiile celorlalți față de tine, care pot varia de la complimente, validare, acceptare și încredere până la critică și respingere. În plus, statutul social pe care îl deții, care poate fi însoțit de anumite stigmate sociale, și modul în care te identifici cu rolurile pe care le ai în viața personală și profesională pot exercita o influență semnificativă asupra modului în care te percepi și te apreciezi pe tine însuți.

Impactul bullying-ului se resimte în toate aceste aspecte, iar pentru a reconstrui încrederea în sine este necesară atât o schimbare de percepție, cât și dobândirea abilității de a stabili limite sănătoase și de a te expune la noi contexte sociale. Vestea bună este că, printr-o relație terapeutică de înaltă calitate, poți atinge obiectivele cu mai mare ușurință.

Persoanele care nu cunosc suficient procedeul bariatric presupun adesea că aceasta este o „cale ușoară” pentru aceia care nu au „suficientă voință și autocontrol” încât să slăbească singuri. Câtă bază reală și câtă prejudecată este în aceste etichete?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Procesul de scădere în greutate implică aspecte mult mai complexe decât voință și autocontrol. Din perspectivă psihologică, acest proces este influențat de credințe limitative, gestionarea stărilor emoționale dificile, perturbări ale apetitului și comportamentului alimentar ca urmare a experiențelor psihotraumatizante sau a circumstanțelor de viață.

Aceste circumstanțe care descriu „scenariul de viață” reprezintă modul în care ne dezvoltăm convingeri fundamentale despre noi înșine în relația cu părinții noștri, modul în care interacționăm cu lumea din jur și cum percepem viața în general. Așadar, în momentul în care dorim să restructurăm modul în care mâncăm și consecințele în plan fiziologic, restructurăm de fapt întregul mod de funcționare a psihicului în privința alimentației.

Pe lângă toate acestea, este important să înțelegem că intervenția bariatrică nu reprezintă o soluție simplă. Procesul de ajustare la stilul de viață după operație necesită un efort considerabil de voință și autocontrol. Singura diferență este că rezultatele pot deveni vizibile mai rapid. Este o călătorie care presupune dedicare și angajament în scopul de a obține îmbunătățiri semnificative.

Astfel, pentru a înțelege cu adevărat amploarea prejudecăților asociate acestor etichete, este esențial să fim bine informați, dar și să abordăm cu empatie suferința celor care se confruntă cu probleme de obezitate și își doresc să-și îmbunătățească stilul de viață. Prin a fi deschiși și înțelegători față de experiențele și nevoile lor, putem contribui la crearea unui mediu mai susținător pentru cei implicați.

În legătură cu procedeul bariatric, care sunt etapele pre și postoperatorii din punct de vedere medical?

Dr. Bogdana Bănescu, Ponderas Academic Hospital: Prima etapă pentru a realiza intervenția bariatrică este consultul chirurgical. Acesta este realizat de un medic cu experiență în chirurgia bariatrică, care trebuie să evalueze fizic pacientul: greutate, înălțime, indice de masă corporală, să discute cu el despre problemele de sănătate pe care le are, când au început să apară acestea, cum au evoluat în timp, dar și despre stilul de viață: modul de alimentație, consumul de dulciuri și băuturi dulci, activitatea fizică, afectarea emoțională.

Etapa a doua este aceea a investigațiilor preoperatorii, efectuată de către o echipă multidisciplinară, cu experiență în tratarea acestor pacienți. Analizele preoperatorii se fac într-o singură zi și includ mai multe consulturi, evaluări și analize. Pacientul realizează analize de sânge, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară, tranzit baritat, consult cardiologic, evaluare pneumologică, evaluare ATI, evaluare psihologică. Ulterior are loc o nouă întâlnire cu medicul chirurg, care explică pacientului care sunt cele mai bune opțiuni de tratament chirurgical, implicațiile, dar și rezultatele pe termen scurt, mediu și lung.

Sunt pacienți care datorită afecțiunilor asociate și complicațiilor acestora, ulterior trebuie să mai facă și alte evaluări. Pentru a obține cele mai bune rezultate pacientul trebuie să fie foarte bine informat despre evoluția postoperatorie și complicațiile posibile, iar echipa multidisciplinară trebuie să aleagă momentul optim pentru intervenție, astfel încât să avem un risc minim de complicații. Acest lucru se poate obține doar lucrând într-o echipă multidisciplinară, într-un Centru de Excelență în Chirurgie Bariatrică.

Postoperator, pacientul intră într-un program de urmărire pe termen lung, foarte bine stabilit, care ajută la atingerea rezultatelor dorite, dar mai ales oferă pacientului și echipei medicale certitudinea că recuperarea postoperatorie decurge normal, iar organismul nu se confruntă cu dezechilibre sau deficite.

Evaluările postoperatorii sunt la 10 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 12 luni și ulterior anual și au rolul de a ajuta la menținerea noii siluete, dar și de a anticipa orice modificări comportamentale care ar putea duce, din nou, la acumularea de kilograme. Evaluarea psihologică se continuă postoperator, după perioada spitalizării, dar și ulterior, la controalele de 10 zile și 1 lună. Pentru că schimbările care apar în viața acestor pacienți sunt majore, psihoterapia periodică poate să aducă mari beneficii în ceea ce privește atingerea obiectivului. Ulterior, fiecare control se realizează după un protocol bine stabilit.

Cât de important este factorul psihologic în succesul unei operații bariatrice? De ce calități are nevoie un pacient pentru a beneficia pe deplin de o intervenție bariatrică?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Factorul psihologic joacă un rol vital în intervenția bariatrică, având un impact direct asupra rezultatelor pe termen lung. Candidații au nevoie să se pregătească din punct de vedere psihologic pentru a face față provocărilor care însoțesc această procedură. Unul dintre factorii cheie este rezistența la stres care poate influența modul în care pacientul răspunde la schimbările fizice și emoționale pe parcursul procesului de recuperare.

De asemenea, capacitatea de a planifica și organiza schimbările necesare în stilul de viață după intervenție joacă un rol foarte important în succesul intervenției. Mai mult, toleranța la frustrare este esențială pentru a persevera în atingerea obiectivelor de sănătate. Dezvoltarea unei echipe multidisciplinare care să ofere sprijin psihologic adecvat înainte, în timpul și după intervenție, contribuie la succesul pe termen lung al acestei proceduri complexe.

Cum decurge recuperarea pentru pacienții bariatrici?

Dr. Bogdana Bănescu, Ponderas Academic Hospital: Recuperarea este foarte rapidă, în câteva zile pacientul pleacă acasă. Intervenția chirurgicală este realizată pe cale laparoscopică sau asistată robotic – pentru că avem și această posibilitate, ceea ce înseamnă câteva incizii cu dimensiuni între 5 și 15 mm la nivelul pielii: fibrele musculare de la nivelul peretelui abdominal nu vor fi secționate. Fiind o intervenție minim invazivă durerea postoperatorie este mult mai mică comparativ cu  o intervenție efectuată pe cale clasică, iar pacientul se poate ridica din pat după primele ore de la intervenție, el fiind chiar încurajat să se plimbe pe holurile spitalului încă din prima zi după operație.

La 24 de ore de la intervenție, pacientul este învățat să bea lichide clare (apă, ceai, compot neîndulcit), inițial cu lingurița, ulterior cu înghițituri mici direct din pahar. Externarea se realizează la 3 zile postoperator, când pacientul reușește să se hidrateze corespunzător. Conform protocolului existent în spital, pe perioada spitalizării pacientul este evaluat atât clinic – de medicul chirurg, medicul nutriționist și psiholog, cât și paraclinic – prin analize de laborator, ecografie abdominală și tranzit cu substanță de contrast. Pe lângă scăderea ponderală importantă încă din prima lună postoperator, (cca 20% din greutatea în exces), pentru pacient este foarte important faptul că, datorită dimensiunilor mici ale stomacului care permit ingerarea unor cantități reduse de alimente, senzația de foame scade atât de mult încât ei reușesc să controleze cu succes regimul alimentar postoperator, pe termen lung.

La externare, pacientul primește recomandări în ceea ce privește hidratarea, tratamentul, regimul alimentar și suplimentele nutritive, activitatea fizică permisă în prima lună postoperator. Este sfătuit să monitorizeze lichidele consumate, iar dacă nu reușește să se hidrateze, să nu uite că o soluție este revenirea la spital pentru perfuzii de hidratare.

Noi ținem permanent legătura cu pacienții noștri și este foarte important ca ei să știe că au unde să se adreseze atunci când au întrebări sau apar modificări în evoluția postoperatorie. Sunt sfătuiți să sune la numărul de telefon de urgență pe care îl primesc la externare, pentru a putea vorbi cu un medic chirurg cu experiență în chirurgia bariatrică sau să vină la camera de gardă, deschisă 24/7, unde pot primi oricând asistență medicală din partea unui chirurg specializat în chirurgie bariatrică.

Există categoria „curajoșilor” care iau decizia rapid, fără să se gândească prea mult la provocările pe care această intervenție le va lansa postoperator, și categoria prudenților” care sunt hiperinformați și ezită, deoarece realizează că nu se mai pot întoarce (sau nu imediat) la vechiul mod de viață. Care dintre ei are mai bune premise pentru succes – numim aici „succes” scăderea stabilă în greutate?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: Intervenția în sine nu asigură îndeplinirea obiectivelor legate de scăderea în greutate. Modificarea stilului de viață joacă un rol mult mai important în atingerea succesului. Prin urmare, persoanele care nu analizează consecințele procedurii ar putea fi surprinse de măsurile pe care ar trebui să le ia după încheierea operației, iar lipsa pregătirii prealabile scade șansele de reușită.

Pe de altă parte, cei care se informează au șanse mult mai mari să își pregătească o serie de resurse la care să apeleze atunci când se află în dificultate. Aceste resurse pot fi reprezentate de persoane de încredere care îi susțin în această călătorie sau prin adoptarea unor soluții alternative pentru a înlocui comportamentele nesănătoase.

De exemplu, dacă un pacient își dă seama că obișnuiește să mănânce în exces în situații care îi provoacă teamă, pentru a reduce anxietatea, el va învăța să înlocuiască această abordare cu alternative sănătoase care să atenueze frica, precum a cere ajutor de la o persoană de încredere, practicarea exercițiilor de respirație, ancorare în prezent sau meditație. Astfel, dezvoltarea și utilizarea acestor resurse devin instrumente valoroase în gestionarea eficientă a provocărilor pe parcursul procesului de recuperare și adaptare post-operatorie.

Dacă la originea îngrășării stau tulburări serioase ale comportamentului alimentar, de natură psihologică, întreprindeți în prealabil o psihoterapie sau procesul psihoterapeutic se suprapune peste procesul operator și perioada postoperatorie?

Adina Sîrbu, psihoterapeut Regina Maria: În cazul în care tulburările alimentare sunt cauza principală a problemelor legate de greutate, ar fi recomandat ca psihoterapia să fie efectuată înaintea intervenției bariatrice, astfel încât să se poată aborda și rezolva aceste aspecte înainte de operație. De asemenea, în perioada postoperatorie, este important să se ofere câteva sesiuni de suport pentru a facilita adaptarea la schimbare și menținerea îmbunătățirii în ceea ce privește simptomele tulburării alimentare care au fost tratate anterior. Prin această abordare, se pune accentul pe îngrijirea comprehensivă a pacienților și pe asigurarea unei evoluții cât mai favorabile a stării lor de sănătate mentală și fizică.

În concluzie, în procesul de slăbire prin intermediul intervenției bariatrice, aspectele psihologice joacă un rol esențial. Suportul medical, psihologic și familial sunt foarte importante în adaptarea la schimbare, gestionarea emoțiilor și menținerea rezultatelor pe termen lung. Această abordare holistică asigură o transformare durabilă și crește bunăstarea emoțională.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top