Now Reading
TOP 5 beneficii ale colagenului pentru articulații și oase

TOP 5 beneficii ale colagenului pentru articulații și oase

Revista Psychologies
TOP 5 beneficii ale colagenului pentru articulații și oase

Colagenul este un tip de proteină extrem de importantă, cca 30% din totalul proteinelor organismului uman fiind reprezentat de acesta, iar aproape 100% din țesuturile conjunctive sunt fabricate din colagen. Este produsă de corpul nostru singur până la o anumită vârstă și este o componentă cheie a cartilajului, articulațiilor, ligamentelor, oaselor și a altor țesuturi care ajută la structurarea corpului nostru și îl fac să funcționeze bine. Se poate spune că lucrează ca un adeziv natural al organismului (“generator de lipici” – origine greacă) conferind elasticitate pielii și țesuturilor și stimulând regenerarea celulară, vindecarea și cicatrizarea rănilor.

Există 28 de tipuri de colagen, din care patru sunt cele mai frecvente:

  • Tipul I – cel mai frecvent tip, găsit în toate țesuturile conjunctive.
  • Tipul ll – găsit în articulații și discuri intervertebrale (amortizoare ale coloanei vertebrale).
  • Tip lll – componenta principală a fibrelor reticulare, care se găsesc în piele și vasele de sânge.
  • Tipul lV – o componentă a rinichilor, urechii interne și lentilei oculare.

Beneficiile colagenului pentru articulații includ, în general, capacitatea sa de a susține confortul și mobilitatea, precum și susținerea nivelurilor sănătoase de energie, performanța exercițiilor fizice și recuperarea.

  1. Colagenul promovează sănătatea generală a articulațiilor

Ca proteină cheie colagenul promovează sănătatea generală a articulațiilor, contribuind la flexibilitate, mobilitate și gama de mișcări. Colagenul are un rol important în refacerea cartilajelor și totodată crește gradul de lubrifiere, alături de acidul hialuronic, prin menținerea vâscozității lichidului sinovial, substanță fluidă produsă în mod natural în cavitățile articulațiilor sinovialeși care reduce fricțiunea dintre cartilajele articulare și alte țesuturi articulare prin lubrifiere si amortizare in timpul miscarii.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din organism scade odată cu vârsta, crește riscul de tulburări articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita. Acestea sunt însoțite de simptome precum disconfortul, durerea și mobilitatea redusă la nivelul articulațiilor afectate. Administrarea de suplimente cu colagen articulații poate reduce inflamatia și durerea, explicația venind din faptul că acestea se pot acumula în cartilaj și pot stimula țesuturile să producă această proteină.

  1. Colagenul ajută la formarea cartilajului

Cartilajul este un tip de țesut conjunctiv care funcționează pentru a amortiza capetele oaselor și a susține mișcarea de alunecare a articulațiilor. Permite corpului nostru să absoarbă șocul și să suporte stresul, plus ajută și la formarea altor părți ale corpului, inclusiv urechile, nasul, tuburile bronșice și cutia toracică. În timp, cartilajul se uzează din cauza îmbătrânirii și a mișcării repetate. Ca urmare, tendoanele și ligamentele se întind, iar oasele se freacă unul de celălalt, provocând durere. Colagenul, în special colagenul de tip 2 (abundent în cantități mari în cartilajul de pui), ajută la conferirea rezistenței și elasticității cartilajului. Colagenul reprezintă aproximativ 50% din toate proteinele din cartilaj și 85-90% din colagenul cartilajului articular.

Aminoacizii găsiți în colagen, adesea denumiți „blocuri de proteine”, sunt cruciali pentru menținerea țesuturilor în formă maximă. Acestea funcționează pentru a stimula celulele din articulații / cartilaj care ajută la procesul normal de creștere și reparare. Suplimentele de colagen articulații pot ajuta la reducerea degradării cartilajului, ameliorarea osteoartritei și a durerilor articulare.

  1. Colagenul poate ajuta la susținerea performanței exercițiilor și a recuperării

Ca proteină complexă, colagenul este alcătuit din lanțuri de aminoacizi precum arginina, glutamina, glicina și prolina. Glicina ajută la formarea creatinei, o substanță care poate susține creșterea masei musculare, forța, nivelurile sănătoase de energie și abilitățile de exercițiu.

Colagen articulații nu numai că susține mișcările de zi cu zi și funcționalitatea generală, dar pot susține și performanța exercițiilor și recuperarea. Acesta poate ajuta la reducerea rigidității genunchiului în cca o săptămână de utilizare. Este, de asemenea, capabil să reducă rigiditatea și disconfortul articular induse de exerciții generale în doar 5 zile.

  1. Colagenul susține sănătatea oaselor

Rezistența osoasă este importantă pentru sănătatea și rezistența generală a organismului. Colagenul conferă oaselor structură și rezistență, ceea ce contribuie la stabilitatea și mobilitatea articulațiilor, luând o parte din stresul și presiunea de pe articulațiile noastre.

Cu vârsta masa osoasă se reduce odată cu scăderea producției de colagen, acest lucru fiind una din cauzele unor afecțiuni severe precum osteoporoza. Suplimentele de colagen articulații pot ajuta la oprirea pierderii osoase și pot stopa apariția osteoporozei.

  1. Colagenul stimulează masa musculară

Fiind cea mai abundentă proteină din organism, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici. S-a constatat că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea masei musculare care se întâmplă odată cu vârsta. Practic, colagenul suplimentar poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina, precum și stimularea creșterii musculare după exerciții fizice.

Deoarece colagen articulații este misteriosul responsabil care asigură sănătatea și buna funcționalitate a întregului organism, în special a pielii, a oaselor si a articulatiilor, dar și a unor țesuturi protectoare, acesta este inclus tot mai des în suplimente alimentare, iar alimentele care îl conțin sunt promovate prioritar. În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că acest colagen a fost descompus pentru a fi mai ușor de absorbit. Colagenul hidrolizat, cunoscut si sub denumirea de peptida de colagen, este un tip de colagen care poate fi absorbit cu usurință în circulația sanguină atunci când este utilizat ca supliment.

La farmaciamea.ro găsești o gamă variată de suplimente articulații care te pot ajuta să îți păstrezi sau redobândești sănătatea ţesuturilor conjunctive, îmbunătăţind funcţia articulaţiei, evitând sau atenuând durerea şi inflamaţia. Cu suplimentele de colagen articulații îți vei putea menţine flexibile articulaţiile până la vârste înaintate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top