Now Reading
Somnul

Somnul

delia-apostol-hanzelik3
somnul

Somn, dulce somn, în așternuturi proaspete, în liniștea dormitorului ori legănat în hamac, vara, la umbra răcoroasă a unui copac pe fundal de foșnet de frunze… sau poate mângâiat de soare, cu sunetul valurilor mării în urechi… Un pui de somn sau un dormit buștean, iepurește sau ca un prunc ‑ somnul este indispensabil vieţii oricărei fiinţe vii.

Statisticile spun că europenii dorm în medie circa 7,3 ore pe noapte, timpul recomandat de specialiști, pentru ca odihna să poată contribui la buna stare de sănătate. Americanii, în schimb, dorm insuficient, media lor fiind 6,5 ore pe noapte.

Alte studii relevă nevoia crescută de somn a adolescenţilor și o cazuistică deloc neglijabilă de sindrom burn‑out în rândul tinerilor până în 30 de ani. Aceștia sunt în vârful topului în ceea ce privește numărul de ore nedormite, deși, paradoxal, tot cei cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani sunt cap de listă la numărul maxim de ore dormite. Deci, ce se întâmplă ? Există o etapă de vârstă la care se bifează excesele? Ce e cu atâta somn și lipsă de somn în aceeași frază?

Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de octombrie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top