Now Reading
Cinci beneficii ale lucrului cu umbra, partea inconștientă a psihicului uman

Cinci beneficii ale lucrului cu umbra, partea inconștientă a psihicului uman

Revista Psychologies
jurnalul-umbrei

Cum să integrezi emoțiile negative, amintirile dureroase și partea întunecată a personalității cu ajutorul celui mai popular jurnal ghidat al momentului

Vândut într-un milion de exemplare la scurt timp de la lansare și cu o imensă popularitate pe TikTok – peste 1 miliard de vizualizări – Jurnalul umbrei de Keila Shaheen promite să fie cartea momentului. Tânăra absolventă de Psihologie și Studii Creative oferă cititorilor ei „Un jurnal ghidat care te va ajuta să-ți identifici, să integrezi și să-ți depășești umbrele”, după cum lămurește chiar subtitlul cărții. Iar formula succesului pare să fie faptul că autoarea aduce în fața cititorilor conceptul jungian de „umbră”, pe care îl adaptează și îl face mai accesibil pentru publicul contemporan. Rezultatul este o carte foarte practică, un exercițiu ghidat de o specialistă pentru a integra toate emoțiile negative, experiențele dureroase, lucrurile inacceptabile despre sine împinse în adâncurile psihicului. Keila Shaheen devine călăuza cititorilor în cea mai fascinantă călătorie pe care o poate face cineva: în sine însuși.

Specialista în terapie cognitiv-comportamentală realizează o introducere în lucrul cu umbra și oferă cititorilor un set complex de exerciții ghidate, care urmăresc conștientizarea „rănilor” psihice, întâlnirea umbrei și integrarea ei, eliberarea energiei stagnante, exerciții pentru calmarea anxietății și reglarea sistemului nervos. Keila Shaheen ghidează cititorii în călătoria interioară ajutându-i să își înfrunte fricile, furia, tristețea, anxietatea, invidia, dar și să-și cunoască punctele forte.

Lucrul cu umbra implică explorarea aspectelor inconștiente ale sinelui într-un mediu sigur, preferabil sub îndrumarea unui specialist. Concret, aceasta poate să însemne ținerea unui jurnal, meditația, terapia sau lucrul cu un specialist. Jurnalul umbrei poate servi ca ghid în această explorare interioară, spune Keila Shaheen, care precizează că obiectivul major al lucrului cu umbra este de a aduce conținuturile inconștiente în conștiință și de a le integra în existența noastră. Iată 5 beneficii ale lucrului cu umbra, pe care le putem simți concret, în viața de zi cu zi.

Lucrul cu umbra duce la o înțelegere mai profundă a propriei persoane, ceea ce te va ajuta să-ți îmbunătățești relațiile cu ceilalți

Lucrul cu umbra este o întreprindere curajoasă, pentru că presupune înfruntarea emoțiilor provocate de evenimente dureroase. Conștientizarea conținuturilor inconștiente ale psihicului cu îndrumarea unui specialist aduce beneficii importante. Persoana care realizează aceasta capătă mai mult curaj și încredere și ajunge la o înțelegere mai profundă a propriei persoane, la acceptare și iubire, ceea ce înseamnă nu numai o transformare personală, ci și o îmbunătățire a relațiilor cu cei din jur. Nu în ultimul rând, exersarea emoțiilor pozitive, precum compasiunea, recunoștința și iubirea pot îmbunătăți sănătatea mintală și fizică.

Lucrul cu umbra este o parte importantă din conștientizarea de sine și vindecare

Lucrul cu umbra presupune identificarea tiparele toxice din viață și schimbarea lor. Persoanele care practică aceste tipuri de exerciții au o conștiință de sine sporită. O mai bună înțelegere a gândurilor, sentimentelor și emoțiilor noastre înseamnă posibilitatea de a face alegeri mai conștiente. Toate acestea reduc gradul de anxietate și suferința emoțională.

Procesul integrării umbrei duce la autoacceptare și iertare

Fiecare persoană are părți ale sinelui pe care nu le acceptă în totalitate. Însă, fără o confruntare a acestor zone din adâncurile psihicului, fără a accepta totalitatea ființei noastre nu se poate vorbi despre o viață completă și autentică. Când obținem o înțelegere mai profundă a motivațiilor, reacțiilor și comportamentelor noastre în anumite momente, putem realiza schimbări pentru a trăi o viață mai împlinită. Prin integrarea umbrei putem ajunge la iertare și împăcare cu sine.

Identificarea tiparelor toxice = mai puțină suferință emoțională

„Gândește-te la copilăria ta și amintește-ți toate situațiile când te-ai exprimat și ai fost respins. Când ai plâns și ți s-a spus să încetezi. Când ai râs necontrolat în clasă, iar profesorul sau colegii ți-au aruncat o privire înghețată. Sunt nenumărate feluri în care ai fost mustrat pentru ceea ce a fost considerat rău și lăudat pentru lucrurile bune — și ai învățat astfel să-ți ajustezi comportamentul în mod corespunzător. Aceste părți refulate din sine nu dispar pentru totdeauna. Ele sunt depozitate și încuiate în mintea ta inconștientă. Lucrul cu umbra este procesul de dezvăluire, acceptare și integrare a acestor părți ale sinelui tău, pe care le-ai refulat și respins”, explică autoarea Jurnalului umbrei.

Tehnicile și exercițiile propuse de Keila Shaheen cititorilor ajută la o mai bună înțelegere a tiparelor negative, lucru important cu atât mai mult cu cât acestea afectează starea de bine din prezent. Identificarea tiparelor toxice și depășirea lor înseamnă mai puțină suferință emoțională și o calitate a vieții mai bună.

„Recunoașterea elementelor umbrei face parte integrantă din devenirea ta ca individ înțelegător și plin de compasiune”

Jung considera că „să-ți cunoști propria față întunecată este cea mai bună metodă de a gestiona laturile întunecate ale celorlalți”. Exploarea psihicului, mai ales a zonelor întunecoase, a lucrurilor despre noi înșine pe care nu vrem să le cunoaștem sau nu ne plac este esențială pentru dezvoltarea personală. O viață împlinită, autentică nu este posibilă dacă nu este acceptată totalitatea ființei, cu tot ce înseamnă ea. Keila Shaheen atrage atenția că, deși dificil și dureros, procesul însușirii umbrei este absolut necesar pentru a ajunge la o relație armonioasă atât cu sine, cât și cu cei din jur.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top