Now Reading
Nevoi speciale

Nevoi speciale

Revista Psychologies
Autor: Dan Sociu
Editura: Polirom

Parintii nostri nu au carti despre ei si generatia lor, scrise frust si onest, in cuvinte putine si nespectaculoase. „Nevoi speciale” are ambitia de a fi o asemenea carte pentru generatia noastra, a celor nascuti dupa 80, dar e o carte care nu propune nici o lozinca, nu-si propune sa faca „generatia x”, ci sa relateze si sa obiectiveze citeva intimplari considerate „experiente-cheie sau punct-de-reper” in viata unui om care se percepe ca fiind terminat si care nu se scuza pentru alegerile proaste,pentru „accidente”.

Nevoi speciale, Dan Sociu, Editura Polirom


Parintii nostri nu au carti despre ei si generatia lor, scrise frust si onest, in cuvinte putine si nespectaculoase.

„Nevoi speciale” are ambitia de a fi o asemenea carte pentru generatia noastra, a celor nascuti dupa 80, dar e o carte care nu propune nici o lozinca, nu-si propune sa faca „generatia x”, ci sa relateze si sa obiectiveze citeva intimplari considerate „experiente-cheie sau punct-de-reper” in viata unui om care se percepe ca fiind terminat si care nu se scuza pentru alegerile proaste, pentru „accidente”. E un om care se uita la el insusi cu mila patetica, dar poate sa scoata si foloase de pe urma celor intimplate. In loc sa claseze cazul, se dedubleaza in „autorul” care da sens scriind, terapeutic.

„Daca in poezie am renuntat la autobiografic, trecind la ceea ce numesc postconfesiv, o sa-mi mut autobiografiile fantasmatice in proza.”
Dan Sociu

„Scump la scris, flegmatic, dar cu pusee sarcastice, Sociu stie sa creioneze situatii expresive din citeva linii. Stilul ramine mereu de un umor continut, pigmentat de licentiozitati, iar masochismul cinic abia mascheaza amaraciunea.”
Paul Cernat

Dan Sociu, scriitor


Dan Sociu
s-a nascut in Botosani, la 20 mai 1978.
–  A publicat: borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Junimea, 2002, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu” – debut); fratele paduche (Vinea, 2004); cintece eXcesive (Cartea Romaneasca, 2005, Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania); Urbancolia (proza, Polirom, 2008); Brother louse (Eloisa Cartonera, Buenos Aires, 2008).
–  Este prezent in antologiile: Club 8 Poetry (Editura T, 2001); Ozone friendly (Editura T, 2002); hat jemand etwas gefragt? (Versus, 2003); No Longer Poetry (Heaventree Press, 2007); Povesti erotice romanesti (Trei, 2007); New European Poets (Graywolf Press, Minnesota, 2008).
–  Publica in majoritatea revistelor literare romanesti, precum si in reviste din Austria (Wienzeile), Suedia (Ord&Bild si Lyrikv¤nnen), Polonia (Lampa), SUA (Circumference, University of Columbia), Serbia si Spania.
–  A tradus in 2007 prima antologie in limba romana a poeziilor lui Charles Bukowski, Dragostea e un ciine venit din iad (Polirom).

 Citeste aici un fragment din volumul „Nevoi speciale”.

 Citeste Neputinta iesirii din estetic – o confesiune a autorului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top