Now Reading
Noapte buna, copii!

Noapte buna, copii!

Revista Psychologies
Autor: Radu Pavel Gheo
Editura:

Dupa ani de emigratie americana, Marius vine in Romania intr-o vizita de afaceri. Dar nu doar atat. Ca dovada, si-a adus cu el un Chevrolet Corvette rosu, unul din visele materializate ale adolescentei lui. Ceea ce nu stie inca este ca in fosta lui tara nu-l asteapta doar amintirile luminoase si placerea de a-si etala prosperitatea si succesul american, ci si umbrele trecutului.

Noapte buna, copii!, Radu Pavel Gheo, Editura Polirom


Dupa ani de emigratie americana, Marius vine in Romania intr-o vizita de afaceri. Dar nu doar atat. Ca dovada, si-a adus cu el un Chevrolet Corvette rosu, unul din visele materializate ale adolescentei lui.

Ceea ce nu stie inca este ca in fosta lui tara nu-l asteapta doar amintirile luminoase si placerea de a-si etala prosperitatea si succesul american, ci si umbrele trecutului.

Noapte buna, copii! este un periplu in timp si spatiu prin partea intunecata a Los Angeles-ului, prin jocurile nu intotdeauna simple si vesele ale copilariei din satul banatean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer incheiate socoteli vechi, prin lumea literara a Iasiului, in care incearca sa supravietuiasca unul dintre tovarasii de demult ai lui Marius, ultimul ramas in tara. Iar in virtejul de intimplari cind tragice, cind comice, apar citeodata lucruri neintelese si infricosatoare.

La inceputul acestei istorii erau patru – patru copii care visasera sa ajunga Dincolo. Ca noi toti, o intreaga generatie care am tinjit si mai tinjim inca dupa Tarimul Fagaduintei.

„Un autor plin de talent, care se misca lejer intre Cehov si Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e ca stie sa povesteasca in asa fel incit cititorii sa nu se plictiseasca, lucru rar la autorii romani tineri.”
Stefan Agopian

 Radu Pavel Gheo, scriitor

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oravita), absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea de Vest Timisoara, redactor si traducator al Editurii Polirom si redactor al revistei Orizont din Timisoara.
–  Detine rubrici permanente in saptaminalul iesean Suplimentul de cultura si in revistele Orizont si Noua literatura.

–  Volume publicate:

  • Valea Cerului Senin (1997);
  • Despre science fiction (ed. I, 2001; ed. a II-a, 2007);
  • Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a (Polirom, ed. I, 2003; ed. a II-a, 2005);
  • Romanii e destepti (Polirom, ed. I, 2004; ed. a II-a, 2006);
  • Fairia – o lume indepartata (Polirom, 2004);
  • DEX-ul si sexul (Polirom, 2005);
  • Numele mierlei (Polirom, 2008).

–  A coordonat impreuna cu Dan Lungu volumul Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (Polirom, 2008).
–  A aparut in mai multe antologii de proza si eseuri din Romania, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse in franceza, germana, maghiara, polona, sirba, slovena.
–  Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN CLUB Romania si membru fondator al Asociatiei Culturale CLUB 8 (Iasi).

Citeste aici un fragment din carte.

Citeste Sa-ti para rau ca se termina…, confesiunea autorului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top