Now Reading
Premiul ORANGE pentru literatura 2008

Premiul ORANGE pentru literatura 2008

Revista Psychologies

Rose Tremain, scriitor, scriitoare
Marea castigatoare a Premiului ORANGE pentru literatura 2008 este autoarea britanica Rose Tremain, cu titlul The Road Home ce va fi tradus in Romania in premiera la Editura LEDA. Cartea va aparea in librarii in toamna anului 2008.

Rose Tremain (n. 1943), unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati scriitori britanici contemporani, a studiat la Sorbona si University of East Anglia. Este autoare de romane si povestiri, dar si de piese de teatru pentru radio si televiziune, pentru care a primit numeroase premii prestigioase.

The Road Home, scrisa pe un ton liric si delicat, impecabil structurata, este povestea lui Lev, un imigrant din Europa Rasariteana, care, dupa inchiderea fabricii in care lucra si dupa moartea sotiei, pleaca la Londra pentru a castiga banii cu care sa-si intretina mama si fetita. Dupa o perioada in care traieste pe strazi, isi gaseste de lucru in bucataria unui restaurant elegant si o camera in casa unui irlandez care isi pierduse si el familia, castigand astfel un adapost si un prieten.

The Road Home, Rose tremain
Lev este chinuit de dorul de casa, nu numai pentru ca se simte coplesit de nostalgie, ci si pentru ca nu apartine, nici fizic si nici sufleteste, acestei noi tari ─ dar oare se va putea intoarce vreodata acasa?

Rose Tremain, prin felul in care a reusit sa patrunda in mintea personajului sau, alcatuieste o harta a calatoriei spirituale a unui barbat din Europa de Rasarit prin societatea britanica, pentru a explora felul in care ii vede el pe britanici si cum acestia il percep la randul lor; in final, el devine mai usor de inteles de catre cei din jur si pe deplin uman.

De aceeasi autoare a aparut de curand la Editura Leda titlul Muzica si tacere, volum castigator al Whitbread Novel Award in 1999..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top