Now Reading
Top 10 cărți PSI de pus sub bradul de Crăciun

Top 10 cărți PSI de pus sub bradul de Crăciun

victor-popescu
top-10-cărți-psi-de-pus-sub-bradul-de-crăciun

Grupul editorial Trei propune la final de an, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România (București), zece noutăți „psi” pe teme diverse: de la dificultatea tot mai mare de a ne concentra la iubirea durabilă și la felul cum sunt percepute femeile în terapie; de la traumă și burnoutul părinților la împăcarea cu inevitabilul și la modul în care ne „proiectăm” problemele personale la locul de muncă.

1. Transformarea traumei. Calea către speranță și vindecare (Lifestyle Publishing). Există în mod clar un interes crescut pentru a ne cunoaște mai bine, cu tot cu suferințele care ne-au marcat. Psihiatru absolvent de Harvard, James S. Gordonpropune o metodă integrativă (corp-minte) baztă pe o experiență clinică de 50 de ani – de-a lungul carierei sale, Gordon a lucrat pe tot globul cu familii traumatizate de război (Kosovo, Israel) sau de tragedii colective, precum atactul terorist din 11 septembrie 2001 (New York).

2. Când obosești să mai fii părinte. Cum eviți burnoutul parental (Trei). Profesoare și cercetătoare în psihologie la Universitatea din Louvain, Moïra Mikolajczak și Isabelle Roskam au evaluat sute de părinți, pentru a trage un important semnal de alarmă: când vrem să facem prea multe pentru propriile odrasle, când vrem să respectăm la literă toate sfaturile de pe forumurile de părinți, ajungem să obosim, să nu-i mai ascultăm pe cei mici sau chiar să ne pierdem repede cumpătul. Cartea de față explică pe îndelete cum se ajunge la ”burnoutul parental”, dar mai ales în ce fel poate fi prevenit sau depășit (fără ca părinții să se culpabilizeze).

3. Love Unfu*ked. Fă-ți ordine în relație (Lifestyle Publishing). Pe Gary John Bishop, specialist în „filosofie urbană” și autorul bestellerului Unfu*k Yourself probabil îl știți deja. În cartea de față, el vă pune în fața unei metode dure, fără menajamente, fără înflorituri și ocolișuri. Dacă vrei să ai o relație serioasă (durabilă, profundă, cu sens, funcțională), nu ai decât o singură cale: să îți asumi responsabilitatea pentru a te „repara” pe tine însuți/însăți. Căci, spune autorul o fi ea iubirea „oarbă”, dar orbirea asta nu durează la infinit…

4. Femei în terapie (Trei). Specializată în psihologie clinică, Harrriet Lerner le propune specialiștilor (și nu numai) un volum despre miturile legate de personalitatea femeilor (de la isterica ce aruncă cu tigăi prin bucătărie la casnica pasiv-agresivă care-și contolează soțul din umbră). Autoarea ilustrează modul în care practica terapeutică tradițională poate fi transformată, dincolo de stereotipuri, și le oferă terapeutelor și terapeuților posibilitatea de a înțelege mai bine femeile pe care le întâlnesc în cabinet.

5. Cum să accepți ceea ce nu poți schimba (Trei). Specializată în terapia centrată pe acceptare și angajament, Janina Scarlet propune o abordare bazată pe „acceptare”, dar nu în sensul de resemnare și împăcare, ci de disponibilitate pentru a te confrunta cu emoțiile negative (furie, frustrare, anxietate), pentru a ține doliu (când e cazul) și pentru a procesa evenimentele implacabile într-un mod care să aibă sens pentru tine. Pentru ca la final să-ți regăsești propria voce și să ajungi în „momentul tău de Phoenix”, cum îl numește autoarea.

6. În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile (Trei). Cum ziceam mai sus, dragostea poate fi „oarbă”, dar cu un pic ajutor din partea științei vei reuși să înțelegi ce fel de personalitate ți se potrivește mai bine și ce fel de atașament cauți de fapt într-o relație de cuplu. Pe Ty Tashiro, care oferă aici metoda pentru a creiona portretul celui mai compatibil partener, probabil îl știi deja dintr-un alt volum simpatic de la Editura Trei: Arta adaptării celor inadaptați.

7. Psihicul și corpul. Descoperirile și implicațiile psihologiei analitice (Trei). Cunoscută deja la noi pentru alte două cărți (una dedicată coșmarurilor, alta despre arhetipul Sinelui), psihiatra și terapeuta jungiană Renate Danielarată în ce fel teoria complexelor dezvoltată de Jung poate ajuta în domeniul psihosomaticii. Concret este vorba despre efectele placebo, despre sistemul imunitar și despre modul în care energia trebuie să fie eliberată pentru a circula nestingherită între trei nievluri esențiale pentru ființa umană: corp, emoții, imagini.

8. Terapia schemelor pentru copii și adolescenți (Trei). Conceptele de „schemă” și „mod” sunt tot mai des folosite pentru explicarea diverselor noastre tipare relaționale moștenite din copilărie (Neîncredere/ Abuz, Deficiență/ Rușine, Dependență/ Incompetență etc.). Trei psihoterapeuți germani (Christof LoosePeter GraafGerhard Zarbock) coordonează un volum consistent care arată în ce fel terapia schemelor poate fi adaptată și folosită și pentru copii și adolescenți (și, la nevoie, pentru părinți). Preluând rolul de Adult Sănătos (pe care copilul îl poate interioriza pe parcursul terapiei), psihoterapeutul oferă copilului o formă de „asistență primară pentru dezvoltare”. O carte absolut necesară pentru orice terapeut/ consilier care lucrează cu copii și adolescenți.

9. Omul care și-a confundat jobul cu viața. Cum să îți găsești împlinirea la serviciu, lasându-ți acasă bagajul emoțional (Trei). Știm cu toții că ne e bine să ne ducem problemele de acasă la serviciu (și reciproca). Ușor de zis, dar tot mai greu de făcut! Având în spate 30 de ani de experiență în terapia de familie, dar și în zona de resurse umane, Naomi Shragai explică, spre folosul cititorului, în ce fel pot fi depășite dificultățile ce apar în relațiile profesionale – de la sindromul impostorului și frica de conflict la perfecționism și anxietate. Ținând cont de toate aceste neplăceri, vorba autoarei, ”e lucru de mirare că totuși se poate munci eficient și că există afaceri de succes”.

10. Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra (Trei). Celebru jurnalist și speaker TED Talks, autor al bestsellerului Legături pierdute, Johann Hari vorbește despre felul în care ne vine tot mai greu să ne adunăm și să ne concentrăm profund și pe o durată mai lungă. Viața noastră e plină de telefoane, iPad-uri și monitoare, e doldora de aplicații pe care le verificăm alternativ, fapt pentru care ne vine tot mai greu să ne concentrăm intens pe o anumită sarcină, adică fără să ne întrerupem pentru a ne întoarce la ecrane și a derula Facebook-ul sau Whatsapp-ul (da, știți cu siguranță despre ce vorbim aici!). Johann Hari a realizat interviuri cu experți din domeniul neuroștiințelor și psihologiei, pentru a pune pe tapet forțele care ne „fură” atenția: dezvoltarea tehnologiei axate pe urmărire și manipulare, optimismul feroce (și naiv), creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică. E nevoie, spune autorul, de o mișcare socială (și nu doar de mici schimbări individuale) pentru salvgardarea atenției!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top