Now Reading
Umbra

Umbra

Revista Psychologies
Autor: Ismail Kadare
Editura: Humanitas, 2007

In aceasta carte se vor regasi toti cei care au tra­it o epoca istorica trista. Un tanar cineast din Albania comunista este invitat la Paris. Acolo cunoaste o frumoasa si talentata actrita de care se chinuie, realmente, sa se indra­gos­teasca, pentru a a­vea ce le povesti amicilor ramasi acasa.Umbra, Ismail Kadare, Humanitas
In aceasta carte se vor regasi toti cei care au tra­it o epoca istorica trista. Un tanar cineast din Albania comunista este invitat la Paris. Acolo cunoaste o frumoasa si talentata actrita de care se chinuie, realmente, sa se indra­gos­teasca, pentru a a­vea ce le povesti amicilor ramasi acasa.

Astfel, imposibilitatea iubirii devine metafora pentru inaccesibilitatea libertatii. Pentru erou, fiecare calatorie la Paris este echivalenta cu o intrare pe taramul celor vii, de care nu se simte legat, dupa cum fiecare intoarcere in tara natala inseamna o recadere in infern.

Ismail Kadare scrie impletind mitologia balcanica cu povestea moderna. Rezultatul este un roman baroc, plin de vise si de trairi ascunse, de tristeti si de duiosii in care se vor recunoaste si romanii. Sub aparenta realismului povestii, de fapt se tese un roman parabola. Personajul principal si Julieta lui imposibila sunt exponentii a doua lumi incompatibile, a prizonieratului si libertatii..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top