Now Reading
Piața românească de artă, la înălțime – Record Grigorescu 2023

Piața românească de artă, la înălțime – Record Grigorescu 2023

Revista Psychologies

Evenimentul reper al pieței românești de artă – „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” a înregistrat rezultate spectaculoase aseară la Palatul Cesianu-Racoviță. Colecționari și pasionați de artă, investitori educați și oameni de afaceri s-au adunat pentru a celebra arta într-o licitație-gală, confirmând interesul pentru patrimoniul cultural românesc și dezvoltarea pieței românești de artă. „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, organizată de Casa A10 by Artmark a înregistrat un total de aproape 900 de mii de euro și o rată de adjudecare de cca. 80%, fiind licitația anului 2023 cu cele mai bune rezultate.

Topul adjudecărilor a fost condus de pictorul național Nicolae Grigorescu, care a fost prezent în licitația de aseară cu trei mici capodopere, adjudecate pentru un total de 227.000 de euro. Cu o competiție aprigă din partea colecționarilor prezenți în sala de licitație sau online, prețurile de adjudecare au depășit, pentru fiecare dintre cele 3 tablouri, estimările casei. Opera „Pe Cîmpinița”, ce provine din colecția istorică Alexandru Vlahuță, a fost adjudecată în sala de licitație pentru 82.000 de euro (depășind estimarea de 30-50 de mii de euro). Lucrarea „Case la Câmpina” a fost adjudecată pentru 80.000 de euro (depășind estimarea de 25-45 de mii de euro), iar mica opera ce reprezintă tradiționala temă a „carului cu boi” – „Convoi de care cu boi, pe înserat” a fost adjudecată pentru 65.000 de euro (depășind estimarea de 40-60 de mii de euro). Aceste rezultate remarcabile arată cu claritate că Nicolae Grigorescu rămâne un nume de referință în arta românească, preferat al colecționarilor – și, mai important, al noii generații de colecționari, raportat la faptul, deloc surprinzător, că adjudecatarul a două dintre micile capodopere de Grigorescu se situează în segmentul de vârstă 30-40 ani.

Pictorul național este urmat, în topul adjudecărilor de aseară, de artistul Nicolae Tonitza. Opera „Curte interioară la Mangalia” a fost adjudecată pentru 37.500 de euro, iar lucrarea „Vedere spre Mediterană” a fost adjudecată pentru 35.000 de euro (depășind de 3 ori estimarea de 10-16 de mii de euro). Tot de 3 ori a depășit estimarea casei și avangardistul Arthur Segal, a cărui operă „Floarea-soarelui”, ce provine din colecția celebrului artist britanic Barry Mason, a fost adjudecată pentru 13.000 de euro.

Precum în fiecare an, și în cadrul „Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, ierarhiile au fost reașezate, punctându-se câteva noi recorduri absolute sau naționale de artist. Astfel, artiști istorici au înregistrat rezultate spectaculoase după mulți ani: opera semnată Carol Popp de Szathmari „Eleganță (Portretul Mariei Bibescu)” a fost adjudecată pentru 7.500 de euro, fiind cel mai bine vândută operă a acestuia din ultimii 11 ani; tot de sec. XIX, datând de la începuturile picturii românești culte, Constantin Lecca înregistrează recordul din ultimii trei ani în urma adjudecării, pentru 10.000 de euro, a operei „Portretul Eufrosinei Lecca”.

La secțiunea de artă postmodernă și contemporană, o spectaculoasă operă de Horia Bernea, din ciclul „Grădinilor”, a fost adjudecată pentru 28.000 de euro. „Seara Grădinii” este cel mai bine vândută lucrare de Bernea, înregistrând recordul absolut de artist. În 2019, o altă „Grădină”, de mari dimensiuni, a fost adjudecată de Artmark pentru 26.000 de euro. Tot în cadrul evenimentului de aseară, 19 octombrie, Ion Țuculescu înregistrează recordul pentru cel mai bine vândut portret, pictura sa „Fiica artistului” fiind adjudecată pentru 28.000 de euro. Secțiunea de grafică a fost condusă de Ștefan Luchian, al cărui portret „Inocență”, realizat în cărbune și pastel, a fost adjudecat pentru 26.000 de euro. O adjudecare-spectacol a fost oferită de opera semnată Sabin Bălașa: pentru 22.000 de euro a fost adjudecată opera „Timp și spațiu”, pornind de la un preț de pornire de 10.000 de euro.

Licitația de Toamnă a durat 6 ore și jumătate, iar la eveniment au participat, într-un cadru festiv, 115 palete de sală și 127 de palete online. Arta de patrimoniu rămâne, în continuare, una dintre cele mai căutate și apreciate în rândul colecționarilor și investitorilor. Astfel, „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” a confirmat importanța artiștilor care domină piața românească de artă și a capodoperelor semnate de aceștia, datorită valorii muzeale, istorice și culturale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top