Now Reading
Premieră absolută: “Ludus modalis III” de SABIN PĂUTZA

Premieră absolută: “Ludus modalis III” de SABIN PĂUTZA

Revista Psychologies
Premieră absolută: “Ludus modalis III” de SABIN PĂUTZA

Dirijorul GHEORGHE COSTIN, care a primit în urmă cu mulți ani bagheta de la Ionel Perlea, transmisă de celebrul dirijor Arturo Toscanini, va dirija premiera absolută a lucrării „Ludus modalis III”, simfonie de cameră în trei părți, compusă de contemporanul român SABIN PĂUTZA, pe 29 noiembrie 2023, la Sala Radio, începând cu ora 19:00. Această compoziție face parte din seria „Jocuri” și se inspiră din ritmurile specifice folclorului românesc.

Sabin Păutza, recunoscut compozitor, dirijor și profesor universitar, a impresionat publicul în săli de prestigiu din întreaga lume, de la „Carnegie Hall” din New York și „Santa Cecilia” din Roma până la „Philharmonic Hall” din Sydney. Evenimentul va fi susținut de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și va beneficia de participarea violoncelistului RĂZVAN SUMA, cunoscut pentru turneele sale naționale precum „Vă place Bach?”, „Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU…” sau „Vă place Beethoven?”. Acesta va interpreta „Sonata Arpeggione”, un aranjament pentru violoncel și orchestră de coarde, creat de SCHUBERT.

Premieră absolută: “Ludus modalis III” de SABIN PĂUTZA

Seara muzicală se va încheia cu Simfonia nr. 101 – „Ceasornicul” a lui HAYDN, considerat „părintele simfoniei”. Compusă în perioada în care Haydn locuia la Londra, simfonia a avut o primire favorabilă din partea publicului. Numele lucrării este datorat pasajului din mișcarea a doua, în care fagotul și corzile creează o pulsație ritmică asemănătoare cu ticăitul unui ceas. Evenimentul se anunță a fi o seară memorabilă pentru iubitorii muzicii clasice.

  • Dirijorul GHEORGHE COSTIN (n. 1955) a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București (compoziție și dirijat), continuându-și pregătirea muzicală la cursuri de măiestrie internaționale. Totodată, a beneficiat și de un stagiu de perfecționare la München cu Sergiu Celibidache. Astfel, după finalizarea studiilor și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu-Mureș (1986-1988), după care a fost numit dirijor permanent al Filarmonicii „Moldova” din Iași și apoi la Timișoara.
  • În portofoliul său interpretativ se regăsesc atât piese din genul simfonic, cât și din genul operei, dirijând la Opera Română din Timișoara premierele operelor Otello și Turandot. Totodată, a fost invitat să dirijeze toate filarmonicile din țară, dar și peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor orchestre de prestigiu europene, fie împreună cu orchestre românești – în turnee sau festivaluri în Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada etc.
  • În ceea ce privește activitatea componistică, Gheorghe Costin a scris în mai multe genuri, în special muzică de cameră, și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din anul 1984. În urmă cu câțiva ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea, primită de acesta de la însuși Arturo Toscanini.

 

  • Născut în 1977 la Cluj-Napoca RĂZVAN SUMA a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. 
  • În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Bulgaria, Lituania, Ucraina sau Coreea, iar în România masterclass-ul anual Muzica la Altitudine – realizat alături de violonistul Ştefan Horvath – a devenit un reper.
  • Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.
  • Răzvan Sumaeste unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top