Now Reading
Teatrul În Culise lansează două spectacole noi

Teatrul În Culise lansează două spectacole noi

Revista Psychologies
teatrul-în-culise-lansează-două-spectacole-noi

Deși stagiunea teatrală se deschide oficial în toamnă, Teatrul În Culise lansează două producții noi în luna august, două spectacole care completează oferta diversă de genuri teatrale pe care #inculise o propune iubitorilor de teatru:

  • 14 și 27 august: Political Correctness, o comedie usturătoare despre unul dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului: corectitudinea politică
  • 20 și 21 august: Casting pe Broadway, un spectacol muzical pe ritmuri vesele, despre deznădejde și speranță

Cele două noi spectacole propuse de Teatrul În Culise, în regia lui Cristian Bajora, susțin misiunea teatrului de a promova spectacole menite să încânte gusturile spectatorilor, aducând în același timp în discuție teme mai puțin confortabile precum excesul de corectitudine politică și încercările artiștilor de a-și găsi un loc de muncă. Cu un repertoriu divers în care comediile relaxante se îmbină cu drame sociale sau psihologice, trupă de actori tineri care crește de la o stagiune la alta, dar și credința că teatrul rămâne acel tip de entertainment de calitate care îmbogățește viețile spectatorilor, Teatrul În Culise pregătește în continuare mai multe producții care vor avea premiera în toamnă.

Political Correctness

Bazat pe un text de Theo Herghelegiu, în regia lui Cristian Bajora, spectacolul îi are în distribuție pe Ioana Nichita, Ionuț Iftimiciuc, Alexandra Ioniță și Răzvan Ilie.

În contextul în care clasicele desene animate precum Peter Pan, Pisicile Aristocrate și Dumbo au fost scoase din grila TV pentru copii pentru că promovează rasismul sau Albă ca Zăpada și Frumoasa adormită se cer a fi rescrise din cauză că eroinele sunt sărutate fără consimțământ, Political Correctness de la Teatrul În Culise este un spectacol necesar, al momentului, cu un umor acid și o puternică amprentă socială, care ne arată că această corectitudine politică, gândită ca un instrument de ajutor în respectarea drepturilor umane și evitarea discriminării, poate deveni o adevărată amenințare cu privire la libertatea omenirii, dacă este denaturată și exploatată în scopuri radicale.

Într-un viitor deloc îndepărtat în care umorul a fost interzis și numeroase cuvinte și expresii uzuale (pe care nu avem voie să le pronunțăm sau scriem aici!!!) au fost scoase din uz pentru că sunt incorecte politic, controlul a fost instalat complet atât în mediul online, cât și în mediul intim. Autoritățile știu tot ce faci și tot ce spui, iar omenirea se află acum sub atenta supraveghere a forțelor de liniște și ordine ale corectitudinii politice.

Madame Diamandesco, o cetățeană nonconformistă a noii societăți Political Corectness, își duce existența ternă în propriul glob de cristal. O viață fără umor și fără bucurie. Pentru că reușește să încalce din nou legea rostind un cuvânt interzis, aceasta este din nou pasibilă de închisoare și intră în vizorul justițiarului Agent Operațional. Va reuși oare să scape oprobriului public și pedepselor care o așteaptă?

Casting pe Broadway

Uniți de pasiune și de dorința de a realiza un spectacol muzical, cei care au dat viață acestui proiect deosebit sunt: Bogdan Iacob, Andreea Maletici, Filip Popa, Otilia Panainte, Iulia Rusu, Alexandra Corlan, Alexandru Cruceru, Cristiana Ioniță, Alexandra Stroe, Maria Grosu, Vlad Pelin, Andreea Balica, Mihnea Crăciunescu și Valentina Boldurescu. Pregătirea coregrafică a fost realizată de Valentina Boldurescu, iar antrenamentul de voce a fost realizat de Anca Miroslav. Adaptarea muzicală este semnată de Adam S.Q. David, iar regia este semnată de Cristian Bajora.

Pe scenă, dansatorii se mișcă împreună ca și când ar fi un singur corp. Dar fiecare om din spectacol are o poveste unică despre deznădejde și speranță, spusă pe ritmurile vesele ale unuia dintre cele mai iubite spectacole muzicale de pe Broadway.

Bazat pe viețile și experiențele reale a sute de dansatori care participă la castinguri și audiții cu speranța că vor prinde un loc pe scenă, spectacolul dezvăluie încercările prin care trec actorii și dansatorii pentru a se face văzuți, auziți și respectați. Cei 13 dansatori cu background-uri foarte diferite se luptă în mișcări de dans pe scena unui teatru din New York cu speranța că îl vor impresiona pe regizor și vor obține rolul din spectacol. Competiția fiind strânsă, tensiunea dintre participanți crește treptat și dezvăluie poveștile intime ale celor care și-au ales să fie artiști dansatori. Cu o puternică tematică socială, Casting pe Broadway este un spectacol care celebrează diversitatea de rase și gen, o comedie dramatică muzicală în cadrul căreia femeile, afro-americanii, latinii, membrii ai comunității LGBTQ și alte persoane marginalizate povestesc cum s-au luptat pentru egalitate.

„Să lucrezi la un musical e o activitate care te consumă foarte tare, repetițiile sunt intense și înseamnă  multă muncă fizică și psihică, mai ales pentru cei de pe scenă. Dar primești enorm de mult înapoi: bucurie, energie, entuziasm și adrenalină. După fiecare repetiție pleci acasă fredonând, iar poveștile pe care le descoperi rămân cu tine mult timp după ce ieși din sală. Pentru mine, acest spectacol vorbește despre toleranță și acceptare, despre a nu judeca oamenii fără să le știi istoria, iar toate aceste lucruri serioase sunt spuse într-o manieră amuzantă. Am ales acest text pentru că m-a provocat să le ofer spectatorilor o mostră din ce se întâmplă ”în culisele” acestei industrii înainte de a lansa propriu-zis un spectacol și sper să îi emoționeze și să le ofere răspunsuri. În vremurile acestea pe care le trăim, sunt puține lucruri care mă mai fac fericit. Casting pe Broadway este unul dintre acele lucruri. Și sper să-i convingă și pe spectatori să trăiască un moment de magie în sala noastră micuță de pe Alecu Russo nr. 12. Vor trăi o experiență wow, asta pot să garantez.” (Cristian Bajora, regizor)

Programul integral pentru luna august, dar și mai multe detalii despre spectacolele Teatrului În Culise găsiți pe www.teatrulinculise.ro.

Teatrul În Culise. Din 2011, o mică armată de actori, regizori, teatrologi, tehnicieni, spectatori și oameni care iubesc teatrul. Suntem furnizori de distracție și bucurie. O echipă de visători neîmblânziți de sistem, care-și doresc să-ți arate că teatrul poate fi viu și adevarat și că rămâne acel tip de entertainment care merită timpul tău.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top