Umbre de lumina la Odeon
Teatrul Odeon face nota aparte in peisajul cultural bucurestean. Novatoare si deschisa la experimente, aceasta institutie, care ar merita un titlu de excelenta pentru programele sale, a lasat permanent creatorilor invitati spatiul acela de libertate, datator de oxigen… artistic.
A privilegiat proiectele de anvergura, s-a implicat in actiuni cu responsabilitate sociala, a sprijinit dramaturgia contemporana si le-a dat mana libera tinerilor regizori. A inaugurat, cu ani in urma, cand parea un act de mare curaj, la initiativa lui Razvan Mazilu, un ciclu de spectacole de teatru-dans, cu un succes impresionant. A demonstrat ca un public numeros si de calitate se fidelizeaza cu creatii exceptionale.
Se inscrie, cu alte cuvinte, pe o orbita europeana in materie de management teatral. Ultima premiera, Umbre de lumina, e rezultatul fericit al unei cooperari franco-romane, pe un teritoriu de miscare si muzica, de emotie si imagine, universal ca sens. Dansator si coregraf de o sensibilitate romantica, Razvan Mazilu revine cu un one man show intens si nelinistitor.
Personajul sau, o fiinta bantuita de amintirile iubirilor fantomatice, se zbate in plasa unui trecut pe care incearca sa-l imblanzeasca pentru a putea trai din nou. Gesturile se frang, se repeta, compunand o lume vizuala demonica. Pentru aceasta creatie, Mazilu a coagulat in jurul sau energiile unor artisti importanti: coregraful Philippe Trehet, muzicianul Jean Jacques Schmidely, artistul video Ronan Legendre, scenografa Doina Levintza si light designerul Gregoire Deforges. O ora de gratie, ritm si poezie.