Now Reading
Gala Tinere Talente 2023, seară dedicată talentului și excelenței în artă

Gala Tinere Talente 2023, seară dedicată talentului și excelenței în artă

Revista Psychologies
O seară dedicată talentului și excelenței în artă

Luni, 20 noiembrie, a avut loc Gala Tinere Talente 2023, organizată de Fundația Regală Margareta a României, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București (TNB), în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia. Evenimentul a adus în prim-plan realizările artistice ale celor mai talentați tineri din țară, 15 muzicieni și 15 artiști vizuali, bursieri ai celei de-a XV-a generații a programului Tinere Talente.

Gala Tinere Talente a oferit o incursiune în universul muzicii și artei vizuale, prezentând un program muzical remarcabil pregătit de tinerii muzicieni, acompaniat de o expoziție impresionantă de artă vizuală, ce cuprinde lucrări create în cadrul anului de bursă. Într-o seară plină de emoție și talent, cei prezenți au avut privilegiul de a descoperi proiectele individuale și comune ale tinerilor artiști, demonstrând progresele remarcabile realizate pe durata burselor lor de 2.000 de euro, sub îndrumarea atentă a mentorilor și profesorilor, având totodată sprijinul oferit de Fundație.

Sponsori, parteneri, donatori și susținători au avut ocazia să interacționeze direct cu fiecare artist, să exploreze universul lor creativ și să afle mai multe despre evoluția lor de-a lungul anului. Seara a început cu un film de prezentare a activităților bursierilor și a continuat cu un program muzical captivant.Tinerii muzicieni au oferit o incursiune minunată în lumea filmului, captivând publicul cu reinterpretări pline de emoție și virtuozitate a unor coloane sonore celebre.

Pirații din Caraibe, A fost odată în America, Lista lui Schindler, Misiune imposibilă, Titanic – My heart will go on, Frumoasa și Bestia, Deer Hunter, Indiana Jones, Gabriel’s Oboe – The Mission, Scent of a woman au fost interpretate de Isabela Stănescu – soprană, Emilia Tudorache – soprană, Alexandra Barbosa – oboi, Raluca Ciula – clarinet  Teodora Todoran – vioară, Ștefania Turcu – vioară, Andreea Mihalache – violă, Teodora Boloca – violă, Julia Coteanu – violoncel, Iurie Surguciov – violoncel, Ioan Bănescu – chitară, Claudiu Șuțu – saxofon, Catinca Mureșan – harpă, Iasmina Sava – pian, Irina Petrescu – pian.


 O seară dedicată talentului și excelenței în artă

 

 

 

 

 

In cadrul Galei, Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației, a mulțumit  oamenilor care s-au implicat în programul Tinere Talente încă de la început și au susținut cu generozitate arta și artiștii cu posibilități financiare reduse timp de aproape 15 ani. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a înmânat diplome doamnei Ileana Dana Marinescu, mentor și consultant în cadrul programului Tinere Talente, domnului Paolo Tocco și echipa Casa Siqua, care asigură servicii de cazare bursierilor din țară și săli de O seară dedicată talentului și excelenței în artăîntâlniri pentru mentorate și evenimente ale Fundației și domnului Silvius Neagu, director Easy Print, furnizor probono al programului Tinere Talente pentru materiale tipărite și promoționale necesare pentru vizibilitatea proiectului.

La final, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a înmânat celor 30 de bursieri ai programului Tinere Talente – ediția 2023 – diplomele pentru performanța artistică în domeniul artelor vizuale şi a muzicii clasice.

 

Gala Tinere Talente a fost prezentată cu dăruire de Bogdan Chenciu, moderator-realizator de emisiuni tv.

Momentul artistic din sală a fost dublat, în foaierul Media al TNB (aripa Grand Hotel), de colecția de lucrări de artă vizuală care include lucrări relevante din proiecte individuale ale bursierilor realizate cu materiale achiziționate din bursă, precum și selecții de lucrări din proiectele comune: expozițiile Jurnal de Viață, Pasiunile și preocupările membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului și Exerciții de istorie la Balcic. Cele trei expoziții au fost realizate sub îndrumarea mentorilor programului – conf. univ. dr. Carmen Apetrei și conf. univ. dr. Ion Anghel. Expoziția va rămâne deschisă publicului timp de o lună, iar intrarea este liberă.
 O seară dedicată talentului și excelenței în artă

Vestimentația tinerilor artiști a fost asigurată de Alina Cernătescu Fashion și Sarto BeSpoke.

Programul Tinere Talente în cifre, în anul 2023, a însemnat:

  • 30 de burse pentru 15 muzicieni și 15 artiști vizuali
  • 331 de accesorii muzicale și instrumente, echipamente sau materiale de lucru achiziționate  din bursă
  • 122 de cărți, albume de artă și partituri susținute tot din bursă
  • 57 participări la expoziții de artă individuale și de grup și 5 organizate de Fundație
  • 166 participări la recitaluri, concerte individuale și de grup, colaborări cu orchestre și 18 organizate de Fundație
  • participarea la 48 cursuri, mentorate și masterclass-uri și 12 organizate de Fundație
  • obținerea a 55 premii – 19 premii I, 13 premii speciale și 8 premii de excelență

Ajuns la al 15-lea an de existență, programul național Tinere Talente a susținut până în acum peste 410  tineri talentați, cu burse, mentorat și promovare și a fost recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România.. De-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.

Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.

 O seară dedicată talentului și excelenței în artă, Gala Tinere Talente 2023 a reprezentat o celebrare a creativității și a promisiunilor artistice ale noii generații de artiști români.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top