Now Reading
“Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK

“Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK

Revista Psychologies
“Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK

Vineri, 24 noiembrie 2023, de la ora 19:00, Sala Radio va găzdui o excepțională creație muzicală religioasă din secolul al XIX-lea: Stabat Mater, o operă semnată de ilustrul compozitor italian ROSSINI. Acesta, celebru în special pentru operele sale remarcabile, precum Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa), a creat și această impresionantă lucrare sacrală.

Interpretarea remarcabilă a capodoperei lui Rossini va fi realizată de către ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta talentatului dirijor de origine libaneză, TOUFIC MAATOUK. Este prima sa apariție în fața Orchestrei Naționale Radio, marcând astfel o nouă etapă în colaborarea sa de durată cu Orchestra de Cameră Radio. În anul 2015, Toufic Maatouk a făcut senzație în lumea muzicală, debutând ca dirijor la una dintre cele mai prestigioase săli de concerte, Carnegie Hall din New York, cu Messa di Gloria de Puccini. Debutul său la Teatro San Carlo din Napoli a avut loc în 2016, când a condus Recviemul lui Mozart.

 Evenimentul de la Sala Radio se va desfășura cu participarea soliștilor vocali MĂDĂLINA BARBU  – soprană, LILIA ISTRATII – mezzosoprană, ANDREI MIHALCEA – tenor  și  IUSTINIAN ZETEA – bas și a CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUŢU.    

Stabat mater, lucrarea dedicată Fecioarei Maria (portretizând suferințele acesteia în fața Crucii), a fost interpretată pentru prima dată, în forma sa actuală, la Paris, pe 7 ianuarie 1842.“Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK

  • TOUFIC MAATOUK este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze, precum şi Director Artistic al Festivalului Internaţional „Beirut Chants” şi al stagiunii de muzică de cameră prezentate de Universitatea „Antonine” din Liban. Se află la conducerea departamentului vocal al Conservatorului Naţional din Liban, fiind, de asemenea, director şi lector la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Antonine”. Este Doctor în Muzicologie, titlu obţinut de la Istituto Pontificio di Musica Sacra din Roma. A colaborat cu numeroase orchestre precum: Lebanese Philharmonic Orchestra (Liban), Orchestra di San Carlo (Napoli), Orchestra Giovanile Mediterranea (Palermo), Orchestra Roma Sinfonietta (Roma), Orchestra de Cameră Radio (Bucureşti), New England Symphonic Ensemble (New York), Orchestra Los Angeles Sinfonietta (Los Angeles), Saint Petersburg Symphony Orchestra (Rusia), Kiev Symphony Orchestra (Ucraina). În anul 2020, a primit distincția Cavaliere dell’Ordine Della Stella d’Italia din partea președintelui Republicii italiene, iar în anul 2023 a fost distins cu Chevalier des arts et des lettres din partea Ministerului Culturii din Franța.
  • MĂDĂLINA BARBU a început să cânte la vârsta de patru ani. A urmat cursurile școlii de muzică „George Enescu”, studiind pianul, 
 “Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK 
până la vârsta de 14 ani. După această perioadă, a început cursurile de canto și a fost acceptată la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu. După terminarea studiilor de licență, a continuat să studieze pentru diploma de master. În această perioadă a debutat la Opera Națională București în rolul Zerlina. A participat la cursuri de perfecționare cu Mariana Nicolesco și Marina Krilovici, și, de asemenea, a urmat lecții de perfecționare cu Nelly Miricioiu, la Londra. În prezent cântă într-o serie de concerte și abordează roluri dintre care amintim: Regina nopții, Olympia, Lakmé, Gilda, Oscar, Nella, Barbarina, Tebaldo.
  • LILIA ISTRATII a debutat în anul 2017 pe scena Operei Naționale  din Chișinău, activând ca solistă 
 “Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK 
până în anul 2022. În 2019, a fost invitată să interpreteze rolul Olgăi din „Evgheni Onegin” de Ceaikovski la Opera Narodowa Wielki – Varșovia. Lilia Istratii a cântat pe scena Filarmonicii din Luxembourg unde a interpretat Messa da Requiem de Verdi. În cadrul stagiunii 2022-2023 a fost solistă a Operei Române din Craiova și, continuând colaborările cu instituțiile de profil din țară, a debutat la Opera din Iași, apoi la Opera Națională București, unde a abordat numeroase roluri.

 

  • ANDREI MIHALCEA este absolvent al studiilor de licență și de master din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, specializarea canto, iar în prezent este solist al Operei Comice pentru Copii și artist liric al Filarmonicii ,,George Enescu’’ din București. Debutul său artistic a avut 
 “Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK 
loc pe scena Operei Comice pentru Copii în anul 2017, o parte semnificativă a activității sale profesionale fiind strâns legată de acest teatru unde a interpetat numeroase personaje. Printre realizările sale profesionale se remarcă debutul în rolul Contelui Almaviva din opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, care a avut loc la Glasgow, într-o producție semnată de Clyde Opera Group. În plan internațional, activitatea sa artistică este strâns legată de contactul cu programul Canto Vocal Programs, coordonat de un specialist de la Metropolitan Opera, S.U.A.
  • IUSTINIAN ZETEA a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag. A obținut titlul de doctor în 2022, și a mai studiat cu Vasile Martinoiu, Eric Halvarson, cu 
 “Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK 
mezzosoprana Bruna Baglioni, tenorul Marius Vlad Budoiu, dirijorul Cristian Badea, soprana Mariana Nicolesco, soprana Mariana Krilovici, Maria Diaconu de la Conservatoire Superieur de Musique de Genève. Din stagiunea 2011-2012 este solist al Operei Naționale București. În paralel cu activitatea de la opera bucureșteană, colaborează cu teatre de operă și filarmonici importante din țară: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Opera Națională Iași, Opera Brașov, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica „Moldova” Iași ș.a.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top