Now Reading
Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” – Nikolai Rimski-Korsakov

Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” – Nikolai Rimski-Korsakov

Revista Psychologies
Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov

Un pitoresc sat ucrainean este locul unde vom descoperi o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice. Fierarul Vakula, îndrăgostit de Oksana, fiica moșierului, primește promisiunea că aceasta îi va accepta cererea în căsătorie doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, Vakula încheie un pact cu diavolul pentru a îndeplini cerința iubitei.

Inspirată de remarcabilul volum de povestiri „Serile în cătunul de lângă Dikanka” al lui Gogol, opera în patru acte semnată de NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV și numită „Ajun de Crăciun” a avut premiera la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, pe 10 decembrie 1895.

Vă invităm să vă bucurați de suita din această operă în ultimul concert al acestui an prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO! Vineri, 22 decembrie 2023 (de la 19.00), Sala Radio va fi invadată de atmosfera magică a Crăciunului ucrainean, sub conducerea dirijorului CRISTIAN OROȘANU. Seara va debuta cu partitura lui SABIN DRĂGOI “Colindă”, o altă evocare a spiritului sărbătorilor de iarnă. De asemenea, veți avea ocazia să-l revedeți pe talentatul violoncelist RĂZVAN SUMA, interpretând de această dată „Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel și orchestră” de CEAIKOVSKI.

  • CRISTIAN OROȘANU a fost prezent încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atât pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov. Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București,Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

 

  • RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Megaron din Atena, Kursall din San Sebastian, Casa da Musica din Porto, Opera House din Hanoi – Vietnam. Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango,  cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango LA CETATE. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Italia, Argentina, Bulgaria, Lituania, Ucraina sau Coreea, iar în România masterclass-ul anual Muzica la Altitudinerealizat alături de violonistul Ştefan Horvath – a devenit un reper. Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma. Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Sala Radio, muzică și poveste: suita din opera „Ajun de Crăciun” - Nikolai Rimski-Korsakov

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top