Now Reading
Seară de excepție la Sala Radio: „IMPERIALUL” lui Beethoven

Seară de excepție la Sala Radio: „IMPERIALUL” lui Beethoven

Revista Psychologies
Seară de excepție la Sala Radio: „IMPERIALUL” lui Beethoven

Sub bagheta talentatei dirijoare Katharina Wincor din Austria, vineri, 19 ianuarie 2024, de la ora 19:00, Sala Radio vă prezintă un concert extraordinar Mozart/Beethoven. 

Katharina Wincor și-a câștigat notorietatea ca dirijor asistent la prestigioasa orchestră americană Dallas Symphony Orchestra, colaborând apoi cu ansambluri precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Seattle Symphony, Vancouver Symphony și North Carolina Symphony. A obținut Premiul Neeme Järvi la Festivalul Gstaad Menuhin în 2017, eveniment fondat de celebrul violonist Yehudi Menuhin în stațiunea alpină Gstaad din Elveția.

Evenimentul, prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, îl va avea ca invitat special pe talentatul pianist român Mihai Ritivoiu, stabilit în Londra. Acesta a concertat ca solist pe scene din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Portugalia, Franța, Italia, Germania, România și Japonia, în săli renumite precum Wigmore Hall, Barbican Centre, Cadogan Hall, Studio Ernest Ansermet, Tokyo Metropolitan Theatre, Ateneul Român și Konzerthaus Berlin. Mihai Ritivoiu a fost invitat la festivaluri internaționale de prestigiu, printre care Festivalul George Enescu, Young Euro Classic Berlin și St. Magnus International Festival. A colaborat ca solist cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Engleză de Cameră, Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig și altele.

În cadrul serii muzicale de la Sala Radio, Mihai Ritivoiu va interpreta remarcabilul Concert nr. 5 pentru pian și orchestră de BEETHOVEN, cunoscut și sub numele de „Imperialul„. Acest concert reprezintă o adevărată revoluție în lumea muzicii și este ultimul dintre cele compuse de Beethoven. Imperialul a fost dedicat Arhiducelui Rudolf, protector și elev al lui Beethoven, fiind interpretat prima oară de acesta în 1811, la Viena, în palatul Prințului Joseph Lobkowitz. Premiera publică a avut loc la Leipzig (Germania) în același an, urmând ca în 1812 să aibă loc și premiera publică vieneză.

Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu Simfonia nr. 39 a lui MOZART.

 

  • KATHARINA WINCOR revine în stagiunea 2023-2024 la pupitrul ansamblurilor Museumsorchester Frankfurt, Dresdner Philharmonie, Cincinnati Symphony, Klangforum Wien etc.  Alte debuturi orchestrale includ WDR Sinfonieorchester, Staatsorchester Darmstadt, BBC Symphony, Sarasota Orchestra, Queensland Symphony, Yomiuri Nippon Symphony.

Printre cele mai importante momente recente din cariera sa se numără colaborări, ca dirijor invitat, cu ansambluri precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bruckner Orchester Linz, Grazer Philharmoniker, Seattle Symphony, Detroit Symphony, Vancouver Symphony, Naples Philharmonic, North Carolina Symphony și Utah Symphony.

Katharina Wincor a atras atenția internațională ca dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Dallas, lucrând cu directorul muzical Fabio Luisi. În 2020, a fost premiată la Concursul Mahler din Bamberg și a fost invitată la masterclassul Ammodo al Orchestrei Regale Concertgebouw – Amsterdam cu Iván Fischer, care ulterior a adus-o ca asistentă pentru mai multe proiecte derulate cu Budapest Festival Orchestra.  Katharina Wincor a studiat dirijatul la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă Viena și la Universitatea de Arte din Zurich. A participat la cursuri de măiestrie cu Riccardo Muti, Jaap van Zweden, Robert Spano și David Zinman.

 

  • MIHAI RITIVOIU este laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale, în special al Concursului Internațional George Enescu. Mihai desfăşoară în prezent o importantă activitate concertistică internațională.

A studiat la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa Prof. univ. dr. Viniciu Moroianu și Guildhall School of Music & Drama, Londra, la clasa Prof. Joan Havill. A luat parte la cursuri de măiestrie cu reputați pianiști și pedagogi precum Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet, Emanuel Ax, Richard Goode, bucurându-se în același timp de îndrumarea neprețuită a pianistului și compozitorului Valentin Gheorghiu. În 2022, a beneficiat de o rezidență artistică la Cité internationale des arts, prin bursa „George Enescu” a Institutului Cultural Român, ocazie cu care a primit îndrumarea lui Jean-Claude Pennetier (pian) și Stéphane Delplace (compoziție și contrapunct).

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, a fost invitat la festivaluri din Marea Britanie, Franța și Olanda, colaborând cu artiști precum Corina Belcea, Antoine Lederlin, Roland Pidoux.

Mihai Ritivoiu a fost invitat de mai multe ori al emisiunii In Tune a postului BBC Radio 3 și înregistrări ale concertelor sale au fost difuzate de RTBF (radio televiziunea belgiană), Radio România Muzical, Radio Television Suisse – Espace 2 şi Medici.tv. CD-ul sau de debut solo a fost primit cu entuziasm de publicații precum The Arts Desk, care l-a descris drept „un recital solo de prețuit” și, în cronica sa asupra aceluiași disc, criticul francez Jean-Charles Hoffelé îl numeste pe pianist „un magician”.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top