Now Reading
Artista vestimentară Florentina Giol a lansat INCOGNITO

Artista vestimentară Florentina Giol a lansat INCOGNITO

Revista Psychologies
artista-vestimentară-florentina-giol-a-lansat-incognito

Creatoarea vestimentară Florentina Giol a lansat vineri, 17.03.2023, la Galeria Galateca din București, colecția INCOGNITO, prima sa serie de piese destinate bărbaților. Evenimentul a fost ieșit din tipare, surprinzând publicul printr-un performance inedit susținut de diverși artiști.

Evenimentul a fost concentrat într-o capsulă tip „exponat” al Galeriei, care a înmagazinat mișcările și emoțiile artiștilor prezenți, înveșmântați într-o serie de piese vestimentare spectaculoase, cu design provocator și tăieturi îndrăznețe, evocând universul călătorilor spațiali din filmele science-fiction. Au devenit modele atipice, preț de un performance, psihologul Radu Leca, sculptorul Cătălin Batir, actorii Nicholas Cațianis, Laur Drăgan, Vlad Nicolici și Alex Ștefănescu, regizorul Andrei Stoian, fotografii Filip Gabriel și Marius Tudose. Lor li s-au alăturat și câteva fete, Ramona Dumitru, Flori Vioreanu , Alexandra Stroe și Andrada Maria, antreprenoare și studente la medicină, parcă pentru a accentua versatilitatea colecției masculine, care se poate „împrumuta” uneori și de către reprezentantele sexului frumos.

Spectatorii, artiști, jurnaliști, freelanceri, s-au confruntat cu provocarea de a descifra codul INCOGNITO, exprimată prin propunerile vestimentare de culoare neagră, culoarea recomandată în munca artiștilor, dar și culoarea întunericului care ascunde chipuri și gânduri, prin tulburarea, indecizia omului modern, care oscilează între curaj și nepăsare, între regăsirea de sine și alienare, între a fi erou sau legumă.

Aplauzele prelungite au demonstrat că publicul a apreciat propunerile inovative ale Florentinei Giol, trenciurile romantice, maletele austere, cămășile misterioase de poveste, multiplele tunici cu gulere răsfrânte, materialele alese cu grijă și atenție la sustenabilitate: neopren, in, bumbac, cusute și puse laolaltă cu pricepere alături de echipa ei inimoasă în atelierul din Brăila. S-a aplaudat și pentru că  un mesaj profund a fost recepționat unanim.

Florentina Giol: „Am pornit de la a desena haine pentru artiști din industriile creative care se vor uneori INCOGNITO, și am constatat că lucrez de fapt cu mesaje multiple: fragilitatea omului într-o lume tot mai sofisticată din punct de vedere tehnic, căutarea simplității sale de început, dorința de comunicare, eleganța demnității umane, încrederea în sine. Pe lângă niște haine de utilitate imediată, impresionante și interșanjabile, prin colecția INCOGNITO bărbații poartă totodată un mod tranșant de a fi, o stare de bine și un apel la îndrăzneală.”

Originară din Brăila, Florentina Giol este absolventă a Universității de Arte București, a lansat propriul brand în 2007, la Pret A Porter Paris. Creațiile Florentina Giol se regăsesc la Paris, Londra, Atena, Amsterdam și, desigur, în toată România.

Lansarea colecției face parte din seria demersurilor în sprijinul designerilor autohtoni, denumite generic „Designer în Vitrină”, realizate de jurnalista Gianina Corondan în colaborare cu compania de producție foto și video Fotosfera, condusă de artistul multimedia Marius Tudose, și organizate alături de Galeria Galateca, din anul 2022.

Proiect sprijinit de Galeria Galateca, Fotosfera, București FM Radio și Revista FPM.

Sponsori: Poem Chocolat, Domeniile Urlați, Brăila

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top