Now Reading
Cum să convingi pe cineva să meargă la psiholog

Cum să convingi pe cineva să meargă la psiholog

Crezi că o persoană dragă ție are nevoie de terapie, dar nu acceptă să meargă la psiholog? Încerci să-l convingi sau îi respecți decizia? Iată ce spun specialiștii.

 

Alex Căciuloiu, psiholog și psihoterapeut

Nu cred în a convinge pe cineva să meargă la psiholog. Mai degrabă m-aș centra pe a semnala acelei persoane că aceasta are nevoie să primească suport psihologic, punctând comportamentul care m-a determinat să îl/o abordez.

De ce spun asta: decizia este a persoanei care are această nevoie și mai puțin a partenerului, a familiei, prietenilor sau cercului social, pe scurt a celor interesați de sănătatea mentală a persoanei.

Am observat că persoana care vine forțată de presiunile celor din jur să nu își dea voie să se implice complet în activitățile ce au loc în cadrul terapiei, cu toate eforturile de motivare din partea specialistului.

 

Ce ai putea să faci pentru a-i crea o atitudine pozitivă față de mersul la psiholog?

Să vorbești cu ea si să vezi care sunt obiecțiile, reținerile, temerile ei legate de mersul la psiholog.

Astfel vei putea să îi oferi contra-argumente la acestea prin articole sau informații despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în cadrul unei ședințe de psihoterapie.

În acest fel, persoana va lua o decizie pentru ea însăși, nu convins sau presat de cei din jur, ci având toate informațiile de care are nevoie să ia această decizie.

 

Urmărește și:

Cum funcționează psihoterapia

Avantajele Atlashelp față de terapia în cabinet

Livia Căciuloiu, psiholog și psihoterapeut

De ce dorești să meargă la psiholog? Crezi în competențele unui anumit specialist și vrei să îți ajute prietenul? Sau vrei să îl ajuți să treacă printr-o perioadă cu provocări personale?

Pentru primul caz, dacă dorești să îl trimiți la cineva în care tu ai încredere e bine să știi că fiecare om are sau nu are o compatibilitate cu un anumit terapeut. Ce a funcționat pentru tine este posibil să nu funcționeze pentru altcineva.

 

Trebuie să existe motivație personală pentru a începe terapia

De aceea e important ca fiecare să aleagă specialistul cu care lucrează și mai ales să existe o motivație personală pentru un proces terapeutic.

Dacă tu consideri că i-ar fi folositor respectivului să înceapă o terapie, poți să-i vorbești cu grijă și empatie despre motivele pentru care tu crezi că i-ar fi utilă.

Să îi spui în ce fel simți că te-a ajutat pe tine. Îi poți spune beneficiile pe care tu le vezi. Sau dacă ai fost în terapie, beneficiile pe care le-ai trăit.

În schimb, dacă îl forțezi, nu-i oferi șansa de asumare a responsabilității legată de propria persoană, șansa de a găsi propriile soluții.

Este important să respecți libertatea lui sau a ei de a lua propriile decizii. Și să ai grijă și tu să îți asumi doar atât cât poți face pentru el în momentul respectiv.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top